KÜSI NÕU SOOJUSPUMPADE, KLIIMATEHNIKA SPETSIALISTILT

soojus pööningult

Heikki 13.10.2011 13:23

Miks ei ole kasutamist leidnud pööningul tekkiva soojuse ärakasutamine?
Variandid oleksid:
-sooja õhu tubadesse puhumine, ehk õhuringlus toa ja pööningu vahel kas otse või läbi soojusvaheti
-soojuspumba välisagregaat katuseharja alla

Kas on olemas mingid ohud (niiskuse teke vms.), mille peale kohe ei tule?

Tsiteeri

ABC Kliima 16.10.2011 14:46

Pööningul ei saa üldjuhul soojust tekkida.
Kui pööningut ei köeta, siis järelikult toimub sinna soojuskadu mõnest teisest ruumist ja tavaliselt on see siis viimase korruse halvasti soojustatud lagi.
Kui soojuskadu saab toimida mingist ruumist pööningule, siis järelikult saab see ka toimida tagurpidi, ehk pööning hakkab jahutama seda ruumi, kust soojus pööningule tuleb, ehk siis viimase korruse lage.
Kui me paneme soojuspumba pööningule, siis on mõne tunni pärast on pööningul külmem kui õues ja seoses sellega juhtub kaks asja.

NR.1.: Soojuspumba kasutegur läheb halvemaks.
NR.2.: Pööning hakkab jahutama viimase korruse ruume.

Seega - õhksoojuspumpa pööningule paigaldada ei saa.

Kui soojuskadu pööningule ei toimu, ehk pööningul on temperatuur sama mis väljas, siis pole samuti soojuspumpa pööningule mõtet panna. Soojuspump töötab kõige paremini, kui ta on paigaldatud välistingimuste kätte, kus ta ei hakka sisse imema juba enda poolt maha jahutatud õhku.

Seda on vahest raske mõista, kuid lihtsustatult on soojuspumbaga alati nii, et kui üks osa soojuspumbast kütab, siis teine osa alati jahutab. Kui maja köetakse, siis samal ajal pööningut jahutatakse. Just seepärast saabki suvel soojuspumpa jahutamiseks kasutada, et siseosa ja välisosa vahetatakse spetsiaalse klapi abil ringi. Suvel hakkab siis soojuspumba siseosa tuppa külma puhuma ja välisseade pööningule kuuma puhuma.

Kui me paigaldame soojuspumba õue, siis ei jõua ta kahjuks kunagi "ilma" maha jahutada ja temast saadav kasu on maksimaalselt suur.

Lisaks sellele on veel hulk muid tehnilisi probleeme, mis kaasnevad soojuspumba paigaldamisel pööningule. Neist kõige hullem on sulatuse ajal tekkiv veeaur, mis kondenseerub pööningu seintele ja tekitab niiskuskahjustusi.

www.abckliima.ee

Tsiteeri

Notify me by e-mail if new posts are added to this thread.

Lisa pilte

Sisustusweb ei vastuta foorumisse lisatud postituste ega nende sisu, samuti postituste kaudu kättesaadavaks tehtud internetilehtede sisu eest. Sisustusweb jätab endale õiguse kustutada postitused, mis on teemavälised, kirjutatud teise isiku nimel, solvavad, labased, vaenu õhutavad, ebaseaduslikule tegevusele üles kutsuvad või muudele headele tavadele mitte vastavad.