Inspiration, interior design ideas, tips and tricks

Maitsekad ja hästi toimivad avatud elutoad

Elutuba on kodu keskmeks, kus igal pereliikmel peab olema hea ja hubane olla.
Seega on kodu sisustades oluline muuta elutuba hästi toimivaks, arvestades kõikide pereliikmete vajadustega.
Elutoa põhiülesanne võib olenevalt pere harjumustest olla erinev, kas elutuba on suhtlemise kohaks oma pere liikmete ja külalistega või ennekõike TV vaatamise kohaks või kas on vaja lugemisnurka või jne.

Kaasaegsetes kodudes on sageli üks osa elutoast söögituba, kus ühiselt toidulauas einestatakse, vesteldakse ning lastega tegeletakse. Avatud elutuba-sööbituba on ka koht, kus võtame vastu külalisi ning veedame aega sõpradega, tuttavatega.

Ruumide planeeringu ja suuruse osas on elutuba enamasti maja suurim ruum, kuid hoolimata ruutmeetritest, on oluline läbimõeldud plaan - ruumi mõistlik kasutus ning esemete paigutus. Hästi toimiv elutuba ei tohiks olla asjadega üle koormatud.
 
Seega pöörakem elutuba kujundades tähelepanu funktsionaalsusele ja praktilisusele.
Ilu peitub sageli lihtsuses ning heas tasakaalus.

Heidame siinkohal üheskoos pilgu käesoleval suvel Soomes, Tamperes toimunud elamumessil esitletud avatud elutubadele.

Need 8 professionaalsete sisekujundajate poolt kujundatud avatud elutuba pakuvad inspiratsiooni ning on heaks näiteks kaasaegsest põhjamaisest kodukujundusest.

Esmalt jäävad näidis-elutube vaadates silma heledad ja rahulikud värvitoonid, mis lisavad ruumile avarust, on rahustavad ning ei häiri ühtegi pereliiget.


Suured aknad muudavad ruumi valgusküllaseks ning just akende alla on paigutatud söögitoa osa, kust on hea ligipääs läheduses asuvasse kööki. Samuti on olemas otseühendus elutoaga. Elutoas on kesksel kohal tumebeež mugav diivan koos valge kõrgläikelise diivanilauaga, mis mõjub stiilse valguslaiguna tumedal vaibal.


Söögitoa tagaseinas olev fototapeet (makropilt) rohelisest lehest annab ruumile naturaalse ilme. Suurtest kiviplokkidest lauajalad, söögilauda kattev klaas ning kaunite, hallide leihvidega valged toolikatted, moodustavad suurepärase terviku. Tume vaip ja valge mööbel elutoas ning söögilauaga sarnane diivanilaud loovad omakorda mõnusa komlpekti.


Ruumi ebatavapärane asümmeetria annab võimaluse paigutada elutoa ja söögilaua kompaktselt ühte. Elutoas olev vaip lisab antud ruumiosale juurde hubasust.
Mööbel on paigutatud ruumi keskele, mis annab võimaluse liikuda ka ümber selle.


Puhkenurga stiilis elutuba eraldab köögist kamin ning madal müür, mis jaotab avatud ruumi kaheks tsooniks. Nahksed vaibad, oranž pehmemööbel ning seintel olevad suured hallides toonides pildid täiustadav teineteist. Lisaks akendest tulevale päevavalgusele, annavad ruumile täiendavat valgust siinidel olevad valged laevalgustid.
Kui elutoas on ka kamin, mis domineerib, tuleks televiisori paigutamisel pidada silmas, et nad ei asuks omavahel võistlema.


Valgusküllane, arvar ja hele.
Tumepruunid puittoolid sobituvad hästi kõrgläikelise valge söögilauaga.
Elutoa laes on eelistatud rippvalgusti asemel süvitatud ripplaevalgusteid ning põrand on jäetud vaipkatteta - see kombinatsioon loob minimalistliku, kuid kauni interjööri. Ruumil puuduvad aknakatted, kuna akendest avanev vaade on osa interjöörist ning milleks seda ilu varjata.


Hall ning helesinine sobivad imehästi. Ruumile on antud ilmekust ennekõike tekstiilkardinate ja söögitoa aksessuaaride abil. Ka siin on eelistatud valget söögitoamööblit. Elutoast avanev uks terassile pakub võimalust liikuda mugavalt söögitoast õue, et juua kohvi värskes õhus.
Ainus, mis antud interjööri juures häirib, on kaminalõõri värvivalik - musta asemel oleks võinud eelistada halli.


Selles avatud ruumis on kasutatud eritasandilist lage, mis muudab elutoa osa kõrguse tõttu avaramaks. Fotol nähtaval elutoa seinal on kogu ruumi ulatuses (avatud köögist elutoani) kasutatud põhjamaise mustriga tapeeti.
Antud elutoas on televiisoril oluline koht, mida on hea koduste toimetuste kõrvalt jälgida.
Teleri tagasinas on kasutatud huvitavat ja modernset valget seinapaneeli.


Vastupidiselt eelmisele näitele, on selles kodus eritasandiliste lagede madalamasse ruumiossa paigutatud puhketuba. Punakas seinavärv ning suuremõõtmeline maal moodustavad suurepärase terviku. Valgust annavad huvitavad põrandavalgustid ning maalile heidavad täiendavalt valgust suunavad valgustid.

Kel soovi võtta ette oma avatud elutoas uuenduskuur või kui Te parasjagu olete just elutuba kujundamas, sisustamas, siis soovitame julgelt konsulteerida Eesti suurepäraste ja kogenud sisekujundajate ja sisearhitektidega.
Paljud neist aitavad Teil ka 3D jooniste abil luua eenevalt ettekujutuse erinevatest võimalustest, mis just Teie koju sobivad ning mis rahuldavad kõigi Teie pereliikmete vajadusi.

Tean omast kogemusest, et Eesti sisekujundajad on väga koostööaltid, tunnevad kaasaegseid suundi ja trende ning materjale.

Koostanud: Marika Poom, Sisustusweb'i toimetus
Fotodel: elutoad Soome elamumessilt Tamperes 2012
Fotode allikas: www.asuntomessut.fi

Submitted: 06.10.2012

You may also be interested in the following articles

click to see all