Articles and news

Päikeselisele aknalauale sobilikud taimed


Peab meeles pidama - kõik taimed vajavad valgust, et kasvada ja areneda.

Kuid erinevatel taimedel on erinevad valgusnõudmised. Kõik toataimed kasvavad ka looduses ja seepärast peame arvestama, et kui meie toataim on pärit kõrbest, siis ka tema tubased tingimused peaksid võimalikult sarnased olema.



Allpool toon ära mõned tuntumad toataimed milliseid võiks aknalaual edukalt kasvatada.


Näiteks Tääkliilia(Yucca) on pärit kõrbe äärealadelt, seepärast on tema veevajadus vähene, aga valguse vajadus on suur-tema armastab lauspäikest.

Pudelipuu(Beaucarnea recurvata) kasvab looduslikult Lõuna-Mehhiko ja Guatemala kuivades mägialadel. Tema talub päikeselõõska ja mulla kuivamist.

Eksootiline kaunitar Bougainvillea- kasvab suurepärastel lõunapoolsel aknalaual.
Pea meeles, et taimi ei tohi jätta suvel akna ja paksu kardina vahele seisma! Siis muutub aknalaud kõrvetavaks ”panniks”, õhk ei liigu ja taimed võivad saada kõrvetada. Kui aga kardinat pole, siis liigub õhk piisavalt ja taimed tunnevad end suurepäraselt.

Sellised taimed on kindlasti kaktused, sukulendid(aaloe) ja agaavid.
Nad on pärit aladelt kus enamus ajast on lõõskav päike ja kuiv, vaid kohati sajab tugevat vihma.
Seepärast kasta kaktuseid ja sukulente väga ettevaatlikult,üle kahe nädala.
Talvel, eriti kui sinu kaktused asuvad jahedas akanalaual,jäta üldse kastmine vahele, kasta 1 kord kuus!
Kui märkad, et muld on potis kuidagi ”ära kadunud”, siis pane lusika otsaga sinna juurde liivaga segatud lillemulda, suru see pliiatsiga ilusasti kinni. Sedasi toimides, ei olegi vaja taimi kohe ümber istutada. Kaktuseid võiks ümber istutada 3-4 aasta tagant.

NB!Otsest päikest ei talu lehtkaktused, nagu näiteks Jõulukaktus(Zygocactus), Korallkaktus(Hatiora, Rhipsalis), Eheveeriad(Echeveria), Rahapuu(Crassula)


Jane Pappel
Toataimede ja aiakujunduse ekspert

Submitted: 04.02.2010

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all