Articles and news

Kasulikke nõuandeid soojuspumba valikul

Õhusoojuspumba turul on hakanud levima kaks müüti, neist üks väidab, et firmad, kes müüvad Põhjamaadesse sobivaid soojuspumpasid, teenivad liigkasumit. Olukord on aga sootuks vastupidine. Need firmad, kes müüvad tavalisi konditsioneere õhusoojuspumpade pähe, teenivad MITMEID kordi suuremat kasumit.
Teine müüt väidab, et õhusoojuspumpadega pole mõtet kütta, sest nendega ei ole võimalik säästa, nad mürisevad liigselt ja üldse on nendega pidevalt mingid jamad. Väidan ka sellele vastu - ostke ikka õigeid asju, ODAV KONDITSIONEER EI OLE ÕHUSOOJUSPUMP!.

Kui Teile pakutakse seadet 4000 EEK-gi eest, siis võite kindlad olla, et korralikku õhksoojuspumppa, te selle raha eest ei saa. Sellise summa eest saate kõigerohkem konditsioneeri, millega saate suvel vast natuke jahutada ja sügisel kütta, aga Eesti Energia on teile selle eest väga tänulik, kuna teie elektri arved hakkavad olema 3korda suuremad, kui korraliku seadme korral.

NB! Mano Grupp OÜ ei soovita selliseid seadmeid küttekulude vähendamise eesmärgil soetada!!!

Kõikidel suurematel firmadel on tootevalikus sellised seadmed olemas, kuid miskipärast EI PETA neist keegi kliente.

Kliente petavad firmad, kes ei tea ise ka, mida nad müüvad. Seadmed tarnitakse Hiinast, kus lastakse peale kleepida sildid, mis justkui näitaksid Jaapani päritolu. Näiteks "JapCool".

Kui Te tahate elektriga kütta, ostke elektriradiaator, mitte 4000.- krooni maksev elektrit õgiv konditsioneer!

Millest sõltub õhk-õhk soojuspumba hind?

Korralikus õhusoojuspumbas kasutatakse muudetava pöörlemiskiirusega kompressorit. Tavalises konditsioneeris on võimalik kompressorit kasutada ainult täisvõimsusel. Muudetava kiirusega kompressor, ehk inverterkompressor on oluliselt kallim, kuid annab püsikuludes tunduvalt suurema säästu.

Õhusoojuspumpades kasutatakse mitmeid tüüpe invertereid. Kõige säästlikum neist on alalisvoolu inverter, mis juhib kompressori pöördeid kuni 9 erineva parameetri järgi, kusjuures arvestab ka välisõhu temperatuuri muutustega. Lihtsamad seadmed töötavad ainult puldist määratud temperatuuri järgi. Täpsustuseks võib lisada, et seade ei vaja vooluvõrgust alalisvoolu, vaid muundab ise vahelduvvoolu alalisvooluks.

Parematel seadmetel on kuni 9 andurit, mis juhivad soojapumpamise tööprotsessi, et see oleks säästlik ja paindlik. Lihtsamatel, ehk siis ka odavamatel seadmetel on tavaliselt 3 andurit.

Meie kliimas, kus soojust on vaja pumbata efektiivselt nii +10°C juures kui -20°C välisõhutemperatuuri juures annab suurima säästu elektrooniline paisuventiil. Odavates seadmetes kasutatavad kapillaartorud või mehaanilised paisuventiilid ei suuda selliste temperatuurivahedega säästu pakkuda. See on ka üks peamistest põhjustest, miks ei lubata odavaid seadmeid alla -5°C temperatuuri kasutada.

Õiges õhusoojuspumbas peab olema sulatussüsteem, mis arvestab sulatust eelmiste sulatuskordade pikkuse, välisõhutemperatuuri ja aurusti temperatuuri järgi. Odavaid seadmeid sulatatakse taimeriga fikseeritud ajavahemiku tagant. Taimeriga sulatus tingib olenevalt seadme tüübist ja võimsusest aastas suurema püsikulu 500.- kuni 1000.- krooni.

Alalisvooluga ventilaatorimootorid nii sise- kui ka välisseadmes.

Automaatika, mis kaitseb valekasutuse vastu.

Põhjasoojenduskaabel, mis on kaitstud metallsukast kaitserüüga, et jää paisumine ja lamellid seda ära ei lõhuks.

Termostaat, mis juhib küttekaabli tööd nii, et see töötaks ainult vajalikul ajal. Kui seda ei ole, siis maksate lihtsalt elektrikütte eest.

Välisseadme põhjas sulatusvee väljavoolu avad.

Kaldega välisseadme põhi, et sulatusvesi saaks kiiresti välja voolata.

Kompressori soojenduskaabel, mis tagab, et õli oleks soe iga ilmaga. See pikendab kompressori eluiga.

Õige õli, mis kannatab vabalt ka kuni -30°C välistemperatuuri.

Õige külmaaine, mis tagab efektiivse soojapumpamise ja töökindla sulatusprotsessi.

Õige külmaaine on soovitatavalt R410A.

Automaatsed kalorifeeride hooldused ja korrosioonivastaselt töödeldud kalorifeeride lamellid, mis ei lase mustusel esimeste tööaastatega soojustegurit halvemaks muuta.

Paremad soojuspumbad suudavad ka talvel päris palju sooja pumbata, just siis kui soojust on vaja kõige enam. Reeglina on Jaapani tootearendusega soojuspumpadel selline automaatika, mis loeb sente, mitte kroone. See on väga tähtis, kui soojuspump soetatakse säästmise eesmärgil.

Õige õhusoojuspump peab enda maksumuse võimalikult kiiresti tagasi teenima. Õigesti dimensioneeritud ja valitud seadme tasuvusaeg on 2 - 3 aastat. Odavate seadmete puhul, olenemata sellest, et hoiate esmase ostu korral 5000.- krooni kokku, võib sellise seadme tasuvusaeg pikeneda kuni 10 aastani ja hullemal juhul ei tasugi ära.

Kataloogides antud COP ei ole ainuke näitaja mida peab seadme soetamisel jälgima. See parameeter näitab toodetud soojuse ja kasutatud elektrienergia suhet reeglina täisvõimsusel ja hetkeliselt. Tegelikkuses peaks hoopis jälgima sesoonset COP-d, mis näitab kogu hooaja toodetud soojuse ja kasutatud elektrienergia suhet. Sellist meetodit kasutades arvestatakse sisse kogu seadme tööprotsessiks vajaminev elektrikulu, mis koosneb kompressori, ventilaatorite, sulatuse ja küttekaablite elektrienergiast.

Odavate seadmete kompressorite pidevad käivitused vähendavad sesoonset COP-d oluliselt. Inverterkompressorid käivituvad sujuvalt pöördeid tõstes ning neil puudub kõrgendatud käivitusvool. Õige õhusoojuspump töötab enamuse ajast osakoormusel, kus COP on tunduvalt kõrgem sellest, mis on kataloogis antud.

Üks tähtsamaid asju soojuspumba valikul on sesoonne soojustootlikus meie kliimavööndis. See näitab mitu kWh suudab soojuspump aastas soojust toota. Mida kõrgem on see näitaja, seda vähem peate kasutama lisakütet ja seda lühem on seadme tasuvusaeg.

Turul müüakse inverteriga seadmeid, mis on projekteeritud Hiinas, kuid need tooted on arendatud puhtalt jahutust silmas pidades. Nende inverterite tööpõhimõte on, kiiresti ja maksimaalselt külma toota. Seega kompressorit juhitakse enamuse aega täispööretel, pöörete reguleerimisvahemik on piiratud ja madalatel pööretel ei ole nad suutelised töötama.

Miks siis hiinlased õiget asja ei tooda??? Vastus on lihtne, hiinlased on orienteerunud masstoodangu tootmisele ja nad ei pea vajalikuks lisada ühtegi liigset vidinat, mis nende toote kas või 1 dollari võrra kallimaks ajab. Gloobust vaadates näete isegi, et Põhjamaad ja nende kütteturg on pisike täpp ülejäänud maailmaga võrreldes.

MÜRATASE on üks olilisemaid näitajaid kasutamismugavuse tagamisel. Kui seade teeb palju müra, siis lülitatakse teda tihti välja, et saaks rahulikult näiteks televiisorit vaadata. Paljud aga kindlasti ei tea, miks teevad osad seadmed suuremat müra. Üheks põhjus on see, et mida suuremat õhuhulka seadmest läbi puhuda, seda kõrgem on seadme COP. Nii saadaksegi lihtsa vaevaga kataloogi suurem COP, mis omakorda aitab seadet kergemini turustada. Reaalselt sellise puhumiskiiruse juures muidugi ühtegi seadet kasutada ei saa ja seepärast ei saa te ka kunagi kataloogis lubatud säästu. Teine peamine suure müra põhjus on seadme füüsiline suurus. Mida väiksemate mõõtudega seade, seda suurem müra. Teadupärast kulub aga väiksema seadme tootmiseks vähem materjali ja seega saab seda odavamalt toota. Jaapanlased on öelnud, et ON SEADMED, MIS ON MÕELDUD MÜÜGIKS JA ON SEADMED, MIS ON MÕELDUD KASUTAMISEKS. Seega ilusad numbrid kataloogis ei tähenda alati reaalset säästu!

Toon Teile näite, millega me puutume kokku igapäevaselt. Perekond tuleb ostma õhusoojuspumpa. Kui selgitustöö tehtud ja järg seadme näitamiseni jõudnud, hakkab äkitselt üks ostjatest tõrjuvalt kätega vehkima ja ütleb, et seda mürisevat radikuliiditekitajat ma küll kodus näha ei taha. Ja mis Te arvate, miks inimesed nii suhtuvad? Aga seepärast, et paljudel on kontoris odav konditsioneer, mida on väga ebamugav kasutada. Sama juttu kuuleb inimestelt, kes palju reisinud soojadel maadel. Räägitakse, et need kastid seina peal mürisevad, hommikuks on kurk valus ja magada ei saa! No mis Te arvate, kuhu hiinlased need odavad seadmed siis müüvad? Ikka sinna lõunamaa hotellidesse. Meie siin aga vajame igapäevaseks kasutamiseks teistsuguseid seadmeid.

Tänu invertertehnoloogiale, mis juhib seadme kompressori tööd sujuvalt, on väljapuhutav temperatuur inverteriga seadmel oluliselt ühtlasem ning seepärast võrreldes tavalise on-off seadmega inimesele palju mugavam. On-off seade puhub külma või sooja õhku ainult täisvõimsusel, kui temperatuur saavutatud, lülitab ennast välja ja kui temperatuur langeb, jälle sisse tagasi. Kuna kompressorit ei tohi liiga tihti sisse-välja lülitada, siis on sellest tingitud temperatuuride vahet juba ebamugav kannatada. 1°C on inimese kehale juba täiesti tuntav ühik. Tavaliselt kõigub temperatuur on-off seadmega üle 2°C.

KVALITEET! Kliimaseadmete turul liigub ikka igasugust rämpsu. Ei tasu arvata, et me pole neid tooteid katsetanud ja proovinud. Odav hind ju ahvatleb meidki! Kahjuks aga on selliste seadmetega muresid rohkem kui rõõmu. Kui osa neist seadmetest ei käivitu juba esmasel käivitamisel, siis teine osa ütleb üles esimese paari talvega.

VARUOSAD! Kas Te teate, et Hiina tootearendusega seadmetele ei saa paar aastat pärast ostu sooritamist enam varuosasid tellida?? Varuosad tuleb tarnijal kohe ette näha ja need pannakse iga tellimusega konteinerisse kaasa. Selline tellimissüsteem aga eeldab väga professionaalsied oskusi ja järjepidavat firmat, sest varuosi tuleb laos säilitada üle 10 aasta.

TÄNANE UUSTULNUK ÕHKSOOJUSPUMBA MÜÜJA on endine kinnisvaraarendaja, kes on avastanud, et Hiinas maksavad need seadmed 2000.- krooni. Transport ja tollikulud otsa ja rikastumine võibki alata. Tehases lastakse peale kleepida atraktiivne nimesilt ja hind pannakse tootele selline, et kohe poleks aru saada, mis seadmega on tegemist. Reeglina müüakse neid seadmeid kõigest paar tuhat krooni õigetest seadmetest odavamalt.

MUINASJUTUD meeldivad kõigile, ka vanematele inimestele. Kuid kui Teile hakatakse rääkima mingist Jaapani ja Hiina tippprojektist või rootslaste automaatikast ja Hiina odavatest tootmiskuludest, siis need muinasjutud võivad Teile kalliks maksma minna.

SEADME DIMENSIONEERIMINE on väga tähtis. Kui siin liigselt eksitakse, ei saa Te kunagi loodetud säästu. Olgu seade liiga võimas või liiga lahja, mõlemal juhul on asi paha. Just hiljuti lugesin ühe maineka elektritarvete hulgimüüja kodulehelt, kes on otsustanud muu hulgas ka soojuspumpadega tegelema hakata, et 3kW nominaalvõimsusega õhusoojuspumpa on mõistlik kasutada 190m² hoone kütmiseks. Sealjuures on näidatud, et arvutuste aluseks on võetud 25W/m² kohta. Kui ma korrutan 25 190-ga, siis saan ma vastuseks 4.75kW. Selgub, et arvutused on tehtud maksimaalse võimsuse järgi, kuigi peab tegema nominaalse võimsuse järgi. Samuti ei tea ma Eestis selliseid maju, mida saaks ära kütta võimsusega 25W/m² kohta. Alla 40W/m² kohta ma küll MITTE ÜHESKI eramus võtta ei julge. Pigem on Eesti keskmine õhusoojuspumba dimensioneerimisel 45W/m² kohta. Tegelik arvutuslik küttevõimsus Eesti keskmises eramus on 65W/m² kohta. Näiteks Soomes on vastav näitaja 45W/m² kohta. Just sealt paljud firmad oma andmed kopeerivadki, teadmata, et EESTI POLE SOOME!

Me võime rääkida kõikidest detailidest eraldi, kuid hea õhusoojuspump sisaldab enamuse nendest detailidest ja PARIMA tulemuse saab siis, kui need detailid ka omavahel korralikult tööle on häälestatud.

Rootsi Tarbijakaitseameti tellitud test

Rootsi tarbijakaitseameti tellimusel on testitud Põhjamaisesse kliimasse sobivaid soojuspumpasid. Sobivate õhusoojuspumpade tootjateks on tunnistatud järgmised firmad:

MITSUBISHI ELECTRIC
FUJITSU
FUJI
SANYO
IVT
HITACHI
MITSUBISHI HEAVY
PANASONIC

NB! Ärge nüüd sellest ennast liialt ehmatada laske. Eestis on ikka piisavalt firmasid, mille töötajaid on korralikult koolitatud ja kelle esmane eesmärk on oma tööd eeskujulikult teha! Kuna aga just viimasel ajal on petukaup eriti aktiivselt turule hakanud tulema, siis on iga korraliku firma kohus klienti nendest ohtudest teavitada.

Submitted: 02.03.2011

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all