Articles and news

Aiavalgustit valides on võtmesõnaks funktsionaalsus

Aiavalgustit valides tuleb arvestada milliseid õuealasid ja käiguteid soovitakse valgustada. Kindlasti on üheks valikukriteeriumiks energiasäästlikkus.
Üheks võimaluseks valgustust juhtida on PIR-anduri (passiivne infrapunaandur) abil. See reageerib inimesest lähtuva soojuskiirguse muutustele ja lülitab valgustuse sisse. Valgustus jääb sisselülitatuks senikaua, kui kestab liikumine jälgitavas piirkonnas. Kui liikumine lõpeb, siis lülitub valgustus pärast eelseadistatud aja möödumist välja. Samas on anduriga liidetud hämaralüliti funktsioon, mis ei lase valgustusel süttida päevasel ajal, mil valgust on niigi piisavalt. PIR-andurite abil on võimalik luua erinevalt valgustatavaid õuealatsoone nagu käiguteed, terrassialune, õuemuru ja valgust jagub täpselt sinna kus vaja ning siis kui vaja! Kõikidel liikumisanduritega valgustitel peaks olema võimalik seada anduri tundlikkust vastavalt ümbruskonna hämarusele ning ka reguleerida valgusti põlemisaega. Tsoon, mida liikumisandur jälgib, on tavaliselt 12-15 m ja vaatenurk 180-360 kraadi, olenevalt mudelist.

Liikumisanduriga valgustite üheks funktsiooniks on turvata valgustatavat ala ja võõras süttiva valguse sähvatusega eemale peletada. Teine funktsioon on pimedas teed juhatada, samas säästes energiat, nii et valgus ei põle, kui kedagi läheduses ei ole. 150W valgusti on piisav nii tee valgustamiseks kui ka piisavalt intensiivne, et soovimatud külalised eemal hoida. Enamikes õuevalgusti-peredes leidub alati ka liikumisanduriga valgusti.

Kuna terve õue liikumisanduriga valgustitega katmine võib osutuda küllalt kulukaks, siis on võimalik ühe liikumisanduriga valgusti külge ühendada teisi andurita valgusteid ja nii saavutada märkimisväärne rahasääst. Tulemuseks hakkavad anduriga valgusti vaatevälja sattudes põlema ka teised tavalised valgustid.

Liikumisandurid on ka eraldi müügis, komplekteerides need tavaliste õuevalgustitega saab samuti valgustite hinnas kokku hoida. Liikumisandureid kasutatakse tavaliselt seinavalgustitel, liikumisanduriga postvalgusteid on Eesti kauplustes vähe saada.

Õue seadmete valikul peab pöörama tähelepanu ka materjalile, millest need on valmistatud. Seadmed peaksid olema vastupidavad UV-kiirgusele ja ilmastikutingimustele, sest maailmas pole palju teisi paiku kus temperatuur kõiguks nii suurtes piirides -30 kraadist +30 kraadini.

Säästulamp liikumisanduriga ei sobi

Hõõglamp kestab keskmiselt 1000 tundi, halogeenlamp 2000-4000 tundi ja säästulamp 6000-15000 h. Liikumisandur tähendab valgusallikale mitme(kümne)kordset sisse-väljalülituste kordade arvu suurenemist. Tavaliselt säästulambile selline lülituskordade intensiivsus ei meeldi ja ta võib läbi põleda kiiremini kui tavaline hõõglamp. On ka erandeid. Mitmed kvaliteettootjad mainivad lampidele ka lülituskorrad (Osram Dulux EL longlife kuni 500 000 lülituskorda) ning selliseid tuleks siis ka eelistada. Odavad säästulambid sobivad rohkem sinna, kus valgustit pidevalt sisse/välja ei lülitata.

Submitted: 07.06.2012

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all