Articles and news

Põnevad põõsad

Hortese aias on müügil rikkalik valik lehtdekoratiivseid põõsaid, kellest paljud näitavad suvel oma õieilu ja esitlevad uimastavat lõhna ning sobivad aeda nii üksikuna soleerima kui ka näiteks vabakujulise hekina. Täienda oma aeda põnevate põõsastega!



Enelad
Lodjap-põisenelad Physocarpus opulifolius on kiirekasvulised, kompaktse kasvukujuga, vähenõudlikud ja mullastiku suhtes leplikud põõsad, kellele ilmuvad juunis-juulis kreemikasvalged õiekobarad.


vasakult: Lady in Red, Darts Gold, Amber Jubilee

vasakult: Lady in Red, Darts Gold, Amber Jubilee

Little Devil tumepunaste hõlmiste lehtede ja kreemikasvalgete õitega põõsas sobib nii vabakujuliseks kui pügatavaks hekiks kui ka soolotaimeks.
Punaselehelistest sortidest on meie valikus ka sort Diabolo ja Lady in Red.
Andre - sügisel dekoratiivsed punakad viljad. Taim sobib vabakujuliseks või pügatavaks hekiks. Kasvab hästi nii päikeselisel kui ka varjulisel kasvukohal kuni 2,5m kõrguseks. Väga leplik mullastiku suhtes. Kontrastiks istuta kõrvale kollaselehelisi lodjap-põisenela sorte nagu Darts Gold ja Angel Gold.
Amber Jubilee kollakas-oranžide hõlmiste lehtedega põõsale ilmuvad juunis-juulis valged õiekobarad. Kasvab hästi nii päikeselisel kui ka varjulisel kasvukohas. Väga silmapaistva taimena sobib kaunistama maja ümbrust ka üksikpõõsana või rühmana. Väga leplik mullastiku suhtes. Pott Ø21 cm, h 60-80cm, hind €23,90.

Eriti uhke on ka põõsasmaranate valik.

vasakult: Abbotswood, Primrose Beauty, Tilford Cream

vasakult: Abbotswood, Primrose Beauty, Tilford Cream

Põõsasmaran Potentilla fruticosa on vähenõudlik väsimatu õitseja. Roosa ja oranžiõielised sordid vajavad siiski viljakama mullaga pinnast. Õitseb juunist oktoobrini. Sobib igasse aeda nii kiviktaimlasse kui ka lillepeenrasse. Kasutatakse üksikult, rühmadena, vabakujulise madala hekina, lausistutuses. Põõsa latvu kärbitakse varakevadel enne põõsaste lehtimist 1/3 võrra, siis muutub põõsas tihedamaks ja kompaktsemaks.
Müügil on sordid:
Abbotswood –valgete õitega põõsasmaran õitseb rikkalikumalt päikeselisel kasvukohal. Mullastiku suhtes leplik. Varakevadel on soovitatav põõsas 1/3 võrra kärpida. Kuni 1,3m kõrgune püstiste okstega laiuv tihe põõsas. Sobib hästi okaspuudega, püsililledega, madalate ilupõõsastega.
Goldstar - Õied suured, kuldkollased. Õitseb juulist sügiskülmadeni. Kompaktse kasvuga tihe põõsas kasvab kuni 0,8m kõrguseks ja sama laiaks.
Goldteppich - Kuni 0,5m kõrge, juulist tugevate külmadeni rikkalikult kollaseid õisi kandev sort. Armastab päikest või poolvarju, parasniisket mulda, kuid talub ka põuda. Liigniiskust ei talu.
Kobold - Kollaste õitega kuni 0,5m kõrge, laiuv, kompaktne põõsas õitseb juulist sügiskülmadeni. Mullastiku suhtes vähenõudlik, kasvab hästi liivakatel muldadel.
Lovely Pink - Juulist sügiskülmadeni roosade õitega õitsev, kuni 0,6m kõrguseks ja sama laiaks kasvav kompaktne põõsas. Õied ei pleeku ka tugeva päikese käes. Päikeselisel kasvukohal õitseb rikkalikumalt.
Primrose Beauty - Helekreemid õied pleegivad peaaegu valgeteks. Lehed rohekashallid, tuhmid. Laiuv põõsas kasvab kuni 0,8m kõrguseks. Vähenõudlik mullastiku suhtes. Päikeselisel kasvukohal õitseb rikkalikumalt.
Red Ace - üks vähestest punaseõielistest põõsasmarana sortidest. Õied telliskivipunased; erkroheline tihe lehestik, lehed väikesemad kui enamusel sortidest. Moodustab ümara, ühtlase põõsa, kes juulis hakkab rikkalikult õitsema.
Tilford Cream - Õied kreemikasvalged, igal aastal lõigata välja vanu oksi.
Põõsasmaranad on vähenõudlikud ja sobivad ka linnatingimustesse, õitsevad kuni sügiskülmadeni. Pott Ø19 cm, h 25-30cm, hind €6,90

Kukerpuud

vasakult: Aurea, Rose Glow

vasakult: Aurea, Rose Glow

Thunbergi kukerpuu sordid Golden Dream, Golden Ring, Orange Dream, Red Dream, Rose Glow, Pink Queen, Aurea -
väikeste lehtedega kukerpuude uudissordid on kompaktse püstise kasvuga. Eelistavad päikeselist kuni poolvarjulist kasvukohta, hea vee läbilaskvusega aiamulda. Põõsad kasvavad kuni 0,9m kõrguseks. Väga külmakindlad dekoratiivsed põõsad sobivad kasvama üksikuna või vabakujulise madala hekina. Pott Ø19 cm, h 20-25cm, hind alates €10,90.

Veigelad

vasakult: Bristol Ruby, Nana Variegata

vasakult: Bristol Ruby, Nana Variegata

Veigela sordid Bristol Ruby, Black&White, Eva Rathke, Naomi Campbell ja Bristol Snowflake, Nana Variegata, jt -
roosakaspunaste, kreemikasvalgete kellukjate õitega kuni 1,5m kõrged põõsad õitsevad juunis-juulis. Kasvavad hästi nii päikeses kui varjus, nii kuivemal kui parasniiskel mullal. Hind alates €7,90

Hortes soovitab: proovi ka neid!

vasakult: Harlequin, Coral Beauty, Karvane sirel

vasakult: Harlequin, Coral Beauty, Karvane sirel

Fortunei kikkapuu Harlequin
Lehed on olenevalt sordist valge- või kollase-rohelisekirjud. Igihaljas pinnakattetaim kasvab kuni 0,5m kõrguseks. Põõsa või puu tüveni jõudes ronib mööda seda üles. Sügisesed öökülmad värvivad lehed roosakirjuks.
Kirjude lehtede tõttu sobib hästi kokku roheliste okaspuuvormidega.
Kasvab hästi nii päikeses kui ka varjus. Hind €3,90

Rootsi tuhkpuu Cotoneaster suecica Coral Beauty
Tumerohelise igihalja lehestikuga vähenõudlik pinnakattetaim kasvab hästi nii päikeselisel kui ka varjulises kasvukohas. Pinnase suhtes vähenõudlik, sobivad ka kuivemad liivased alad. Juunis õitseb valgete väikeste õitega.
Korallpunased marjad septembris-oktoobris. Viljad pole mürgised. Hind €2,90.

Karvane sirel Syringa villosa
Kuni 3,5m kõrgune rikkalikult roosade õitega õitsev kompaktne põõsas. Noored võrsed on purpurjad ja kaetud väga peente karvakestega. Talvekindel, talub hästi linnatingimusi ja pügamist ning on väga hea tolmusiduvusega. Kaunis õitsva hekina ja efektne tüvivormina. Juurevõsundeid ei anna. Talub kuni 34° C pakast. Hind €23,90.

Ilupõõsaste hoolduse ja lõikuse kohta vaata lisa siit>

Aianduskeskus Hortes
Seljaku 4b, Laagri
E-R 10-20
L-P 10-18
E-pood

Submitted: 28.07.2014

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all