Articles and news

Sügistööd aias

 Source: www.hortes.ee

Source: www.hortes.ee
Kui suvest hakkab tasapisi sügis saama, on aeg aeda koristada ja teha plaane järgmiseks kevadeks.

Kasta puid, põõsaid mõõdukalt ja anna taimedele sügisväetist, et nad saaksid end talve tulekuks valmis seada.

Eemalda üheaastaste taimede kuivanud ja äraõitsenud õied, lehed ja varred ning vii need komposti.

Hoia silm peal umbrohul ja nälkjatel, kes niiske ilmaga on visad sinu aeda ründama! Soojal sügisel on rohimine oluline ning annab aiale korrektse välimuse.


Kevad pannakse kasvama just nüüd! Istuta maha kevadel õitsevate sibullillede sibulad ja mugulad:
-tulbid,
-nartsissid,
-hüatsindid,
-siberi ja kääbusiirised,
-ülased,
-krookused jt.
Istuta ainult kvaliteetseid sibulaid ning lisa istutamisel sibullillede väetist! Kui aga hing ihaldab midagi erilist, sea sammud aianduskeskusesse, kus sibulaid on septembris eriti rikkalikus valikus. Ehk tasub soetada mõni erilisem või uudsem sort kevadel silma rõõmustama. Loe lähemalt tulbitrendidest ja istutamise kohta >siit (tulbisoridid ja istutamine) ja >siit (lillesibulate istutamine).

Anna aiale ja rõdukastidele värvi dekoratiivkapsaste, teiste sügiskülmadeni õitsevate taimede ning krüsanteemidega. Vaata valikut >siit ning istutusideid >siit.

Jaga taimi – nii kiviktaimlas ülekäte läinud puhmaid kui ka püsikuid. Nüüd võid veel ümber istutada pojenge jt püsikuid, keda soovid juba järgmisel kevadel näha teisel kasvukohal. Võta peale esimest jahedat ööd üles külmatundlikud daaliamugulad, säilita neid ületalve jahedas ja pimedas. Hoolas aednik on taimede asukohad üles märkinud plaanile või kaardile, et vältida nende kogemata üleskaevamist sügisel ja järgmisel kevadel.

 Source: www.hortes.ee

Source: www.hortes.ee

 Source: www.hortes.ee

Source: www.hortes.ee

Jaga saaki ja pista suvi purki! Saagikoristus on parim osa puu- ja köögiviljakasvatusest! Kui soe suvi mõjus mõnele köögiviljale eriti hästi ja näiteks tomateid valmis rohkem kui oma pere tarbeks, jaga saaki ja tee ka hoidiseid. Kontrolli regulaarselt valmivat saaki, et mitte maha magada õiget aega saagi koristamiseks. Mõned juurviljad nagu porgandid ja sibula võid ka maha jätta - piisavalt multši juurviljapeenral hoiab maapinda külmumise eest ja värsked juurviljad otse peenralt on käepärast. Kui tippsibulad on närtsinud, võta sibulad üles ja kuivata soojas, kuivas, päikeselises kohas ca 10 päeva. Seejärel säilita neid jahedas, pimedas ja kuivas kohas.

Raja ja väeta muru! Anna murule sügisväetist ning raja vajadusel uut muru. Värske muruseemne külvamine aitab täita paljad laigud ja tõrjuda umbrohtu ja samblaid.

Istuta lillesibulaid ja aastalõpu õitsejaid!
Just september on see aeg, kui alustatakse jõulutähtede ja –kaktuste ning kalanhoede jt nn lühikese päeva taimede õitsemise ettevalmistustega jõuludeks. Selleks aseta taim kappi või pappkasti või kata ta pimendava kanga või musta kilega raamiga. Anna taimele ca 6 nädala jooksul iga päev vähemalt 4 tundi otsest päikesevalgust või 10 tundi eredat tehisvalgust. Soodustamaks õienuppude moodustumist väeta jõulutähte üle nädala lämmastikväetisega, kuni ta kõrglehed hakkavad värvuma. Ka jõulukaktus vajab sarnast hoolitsust, ainult veidi jahedamat toatemperatuuri. Istuta kevadisi lillesibulaid – hoia sibulatega potid jahedas pimedas kohas, kuni värsked võrsed ilmuvad, seejärel tõsta akanalauale valguse kätte.

Naudi varasügise küllust metsas ja aias ning vaata, kuidas Su aed saab selga värvilise sügiskleidi!

www.hortes.ee
Facebook
E-pood

Aianduskeskus Hortes
Seljaku 4b, Laagri, Harjumaa 76401
Infotelefon: 679 9333
Lemmikloomaosakonna telefon: 679 9622
Avatud:
E-R 10-20
L-P 10-18

Submitted: 16.09.2014

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all