Articles and news

Keskkonnasõbralik katus teeb pai nii hingele kui ka silmale ning pikemas perspektiivis ka rahakotile

Üha enam kogub roheline mõtteviis populaarsust ka ehitusvaldkonnas, mistõttu ei ole juba ammu katusele värvi valimine ainuüksi kattematerjali leidmine, mis oleks ostja soovi kohaselt tema lemmiktoonis. Tähelepanu pööratakse ka sellele, millise jälje jätab katus keskkonnale.

Weckman Eesti müüb SSAB GreenCoat loodussõbralike pinnakatetega terasplekist katusematerjale. Uurisime, kas kvaliteetne ning tugev katus võib olla ökoloogiline ning milliseid toone katuse valikul eelistada.

 Source: weckman.ee

Source: weckman.ee

Rääkides keskkonna säästmisest tulevad kõigile esmajoones mõttesse pilliroost või savist ehitatud katused. Tegelikult on tehnoloogia palju arenenud ning suudetakse pakkuda väga efektseid ja huvitavaid lahendusi. Üheks suuna rajajaks on SSAB, kelle teraspleki pinnakatte bränd GreenCoat on uuenduslik, ökoloogiliselt teadlik ning ülemaailmselt tuntud lahendus. See on üks rohelisemaid tooteportfoolioid, mis ehituse vajadusteks seni terviklikuna loodud, pakkudes võimalusi nii sise- kui välisviimistluseks.

Üks mõjukatest faktidest on see, et GreenCoati toodete pinnakatetes on kasutatud bio-tehnoloogilisi komponente, kus traditsioonilised fossiilsed komponendid on asendatud looduslikega. GreenCoati pinde tootmisprotsess on CO² emissiooni silmas pidades üks puhtamaid maailmas ning seeläbi vähendavad need ökoloogilist jalajälge ja aitavad kaasa rohelisemale elukeskkonnale. Tänasel päeval tähendab see aga suurt teenet meie loodusele ning tulevastele põlvkondadele.

Lisaks keskkonna hoidmisele on mõeldud ka visuaalsele väärtusele ning GreenCoat tooted on saadaval väga laias värvivalikus, erineva läikega ja värvistruktuuriga. Nii ei pea keegi kartma, et katuse valikul soovitud värvitooni ja läiget ei leia. Maja fassaadiga sobivalt on võimalik leida katusele kas eksklusiivsem või hoopis tagasihoidlikum standardne toon. Võimalike värvitoonidega saab tutvuda SSAB kodulehel.

 Source: weckman.ee

Source: weckman.ee

Kuidas valida hoonele õiget tooni katus

Katusele värvi valides tuleb lähtuda erinevatest nõuetest. Katuse värv ja profiil peavad vastama ehituse projektile, mis on üldjuhul omakorda määratud kohaliku omavalitsuse poolt antava projekteerimise- või ehitusloa tingimustega. Kohalik omavalitsus lähtub ehitise asukohast, ümbritsevast keskkonnast, hoone east ja paljust muust. Ka renoveerimisel, kui katust vahetatakse, tuleb taotleda tehnilisi tingimusi, kui uus katusematerjal erineb vanast.

Küll on aga üldised nõuanded, mida saab arvesse võtta:

• Jälgi fassaadi
Särav ja hele fassaad on suurepäraseks kontrastiks tumedamale katusele. Selline kombinatsioon on silmale meeldiv ning tõstab maja ümbrusest hästi esile. Harmoonilise ning tagasihoidlikuma välimuse saavutamiseks võib fassaadil ja katusel kasutada aga sarnaseid toone.

Punane katus sobib näiteks helepruuni, valge või halli fassaadiga, roheline katus valge, halli, helekollase või beeži tooniga. Must on värv, mis sobitub muidugi kõigega.

 Source: weckman.ee

Source: weckman.ee

• Kui avatud on katus päikesele
Tume katus neelab ultraviolettkiirgust enam kui hele, mistõttu päike “kütab” katust rohkem. Nii heleda kui tumeda katuse puhul on mõistlik eelistada kõrge kvaliteediga UV-le vastupidavamaid materjale, sest hea ultraviolettkiirguse taluvus tagab värvitooni säilimise.

• Millise hoonega on tegu
Katuse värvivalik peab olema kooskõlas arhitektuuri. Näiteks klassikalises stiilis struktuur ei talu eredaid toone, samas pehme pastelsetes või šokolaadi-kaneeli toonides katus annab majale kauni ja viimistletud ilme. Samuti tasub lähtuda hoone ajaloost - uute ja moodsamate majadega võib rohkem katsetada. Vanemad majad moodustavad aga ühtse terviku tagasihoidlikumate toonidega.

Samas, kui tegu on äärmiselt keeruka arhitektuurilise vormiga, mis kätkeb enda keerulisi kujundeid ning lahendusi, võib erk katus mõjuda liialt äkilise ning liialdatuna. Sellisel juhul võib eelistada rahulikke heledaid ning tumedaid värve.

Katusematerjali valik ei ole keeruline, kui on õiged materjalid ning nõu küsitakse pädevatelt asjatundjatelt. Tasakaalu leidmine kogu hoone välise ilme ning materjali kvaliteedi vahel on oluline. Väärt lõpptulemus annab majale ka hea aura ning elanikele kindla tunde, vähendades tulevikus tekkida võivaid lisakulutusi parandustöödeks.

 Source: weckman.ee

Source: weckman.ee

Kui SSAB GreenCoat terasplekist katusematerjal tekitas huvi, siis võib julgelt ühendust võtta Weckman Eesti spetsialistidega. Uuri lisa kodulehelt www.weckman.ee ja Facebookist.

Submitted: 15.11.2016

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all