Articles and news

Hektor Light jagab 25 praktilist ja inspireerivat ideed ruumi valgustamiseks

Valgusti valikul võiks lähtuda ruumi interjöörist ja otstarbest. Tähelepanu tasub pöörata ka ruumi suurusele, kõrgusele ja värvidele. Piisava valgustatuse tagamiseks on soovitatav kombineerida omavahel lae-, seina-, põranda- ja laualampe. Valgusteid saab omakorda sobitada vastavalt sellele, kas nad annavad kaudset, suunavat või üldvalgust.

 Source: www.hektor.ee

Source: www.hektor.ee

Hektor Light jagab siinkohal 25 praktilist ja inspireerivat ideed sobiva valguslahenduse leidmiseks:

1. Ruumi efektiivse valguse planeerimisel on vajalik teada toa suurust ruutmeetrites ja ka kõrgust. Optimaalne võimsus ühe ruutmeetri kohta on 15W-50W olenevalt valgusallikast. Ka mitmete akendega ruum vajab lisaks kunstvalgust.

2. Valguse puhul saab mängida ka värvidega, kasutades valgustitel värvilisi valgusallikaid või hajuteid. Tumedates toonides klaas- või kangaskuppel võib liigselt valguse levikut takistada. Kõige loomulikum on ikkagi valge valgusti valguskiirte mäng.

Valgustit Sugegasa on saadaval nelja tooni: läbipaistev, suitsuhall, heleroosa ja helesinine Source: www.hektor.ee

Valgustit Sugegasa on saadaval nelja tooni: läbipaistev, suitsuhall, heleroosa ja helesinine Source: www.hektor.ee

3. Liiga ere lamp võib pimestada ja tekitada valuaistinguid - seepärast on hea kasutada lampe, mille valgusallikaid pole üheski võimalikust vaatlemissuunast näha või valgusvoog on suunatud ülespoole.

4. Valguse räiguse reguleerimiseks on hea kasutada dimmerdatavaid valgusteid, mis annavad võimaluse muuta keskkond sobivaks kas päeval aktiivsete või õhtul passiivsete tegevuste jaoks. Dimmer aitab säästa energiat, sest juba 10% väiksema võimsusega töötava lambi eluiga on kaks korda pikem.

5. Eluruumides tasub eelistada sooja valgust 2700-3500 Kelvinit. Mida madalam on temperatuur, seda kollakam on valgus ning mida kõrgem, seda sinakam. Mida valgem on valgus, seda paremini eristab erinevaid toone ja pisidetaile. Liiga kollane valgus aga väsitab silmi ja tekitab unisust.

6. Valgustid annavad otsest, peegeldunud, poolpeegeldunud või hajutatud valgust. Eluruumides on kõige otstarbekam kasutada poolpeegelduvat ja hajutatud valgusega lampe. Ühtlane hajutatud valgus lisab ruumile avarust ja soojust.

7. Peegelduva valguse seisukohalt on oluline, millise värvilahendusega on tehtud ruumi sisekujundus, sest tumedad ja matid toonid neelavad valgust märksa enam kui heledad ja läikivad.

Värvitud metallist seinavalgusti Puzzle Round on ümber oma telje pööratav 355 kraadi ja valgus on suunatav nii üles kui alla Source: www.hektor.ee

Värvitud metallist seinavalgusti Puzzle Round on ümber oma telje pööratav 355 kraadi ja valgus on suunatav nii üles kui alla Source: www.hektor.ee

8. Lakke suunatud lambi valgusvihk muudab ruumi visuaalselt kõrgemaks ning soodustab valguse paremat jaotumist. Laest alla peegelduv valgus on tunduvalt mahedam otse alla suunatud valgusest.

9. Madalate lagedega ruumides ja väikestes tubades või koridorides on soovitatav kasutada vastu lage paigaldatavaid valgusteid ehk plafoone.

10. Maalikunsti asemel saab suurt ja tühja seinapinda dekoreerida mahedat valgust andva efektse plafooniga. Mõõtmetelt keskmised või veidi suuremad ja eelkõige disainielemendina mõjuvad seinavalgustid võiks paigaldada silmadest kõrgemale ehk põranda pinnast umbes 180 cm.

Makeup plafoone on võimalik omavahel ühendada moodustades nii efektse valgustite kombinatsiooni Source: www.hektor.ee

Makeup plafoone on võimalik omavahel ühendada moodustades nii efektse valgustite kombinatsiooni Source: www.hektor.ee

11. Väiksemate või funktsionaalsete seinavalgustite paigutus peaks olema piisavalt madalal, et nende valgel näeks lugeda või siis nii kõrgel, et nende vahetus läheduses ei oleks liikumine takistatud.

12. Suunatavate seinalampidega saab välja valgustada põnevaid faktuure ja detaile. Valguse suunamisega saab asjadele tähelepanu osutada või hoopis juhtida tähelepanu kõrvale. Valgustid, mis loovad varje, annavad toale romantilisema mulje.

13. Lisaks ruumi parameetritele on lambi valiku puhul oluline ka valgusti disain, mis peaks sobima elamises valitseva stiiliga.

Vintage stiilis rippvalgusti Nostalgia kuplid on läbipaistvad, kroomitud, kuldsed või roosa-kuldset tooni
 Source: www.hektor.ee

Vintage stiilis rippvalgusti Nostalgia kuplid on läbipaistvad, kroomitud, kuldsed või roosa-kuldset tooni Source: www.hektor.ee

14. Toale saab lisada mängulisust ja omapära, kui valida traditsioonilise ümara või kandilise kujuga laevalgusti asemel asümmeetriline.

15. Valgusti materjalile tasub erilist tähelepanu pöörata lastetoas, kus ohutus on ülioluline. Materjalid nagu klaas, kristall või keraamika, võivad purunemisel tekitada lapsele tõsiseid vigastusi. Hea oleks kasutada plastikust ja kangast valgusteid.

Tekstiilist kattega plafoon Millo on sobiv lastetoas kasutamiseks, sest puuduvad kergesti purunevad osad.
 Source: www.hektor.ee

Tekstiilist kattega plafoon Millo on sobiv lastetoas kasutamiseks, sest puuduvad kergesti purunevad osad. Source: www.hektor.ee

16. Toas võiks presenteerida ühte-kahte dekoratiivset valgustit. Ülejäänud lambid võiksid olla suures osas märkamatud, tagasihoidlikud või peidetud.

17. Rippuva valgusti kasutus on optimaalne söögi- või diivanilaua kohal, kus see ei takista otsest liikumist ja ei ole ohtu pea ära löömiseks. Kõrgemad ja suuremad ruumid võimaldavad välja tuua rippvalgusti elegantsi, kuid samas peab tulemus olema visuaalselt esteetiline.

18. Valgusti riputuskõrgus võiks olla 80-110 cm lauapinnast ning diameeter olgu alati vähemalt 30cm väiksem laua läbimõõdust.

19. Pikema laua kohale saab mitme toitejuhtme olemasolul moodustada valgustite gruppe. Kui aga laes on üks elektrijuhe, siis on võimalik sobivate kuplite ja alusega kombineerida ise lamp vastavalt laua pikkusele.

Rippvalgusti Random kuplite tooni ja koguseid on võimalik ise valida. Saadaval on ka erineva kujuga kinnitusaluseid
 Source: www.hektor.ee

Rippvalgusti Random kuplite tooni ja koguseid on võimalik ise valida. Saadaval on ka erineva kujuga kinnitusaluseid Source: www.hektor.ee

20. Laua kohale paiguta lamp, mis suunab valgust alla või tekitab üldvalgust. Mida kõrgemalt valgus alla langeb, seda suuremale alale see ka valgust annab ja mida suuremaks läheb valgusvihk, seda väiksemaks muutub valgus.

21. Et tagada piisav valgustatus suures ruumis, kus laes on ainult üks toitejuhe, tasub kasutada “ämblikuna” paigutatavat lampi, mis sobib nii koht- kui üldvalguseks. Nii on võimalik välja valgustada ruumi erinevaid tsoone või objekte.

22. Meeleolu loomiseks kasuta ruumis lisaks seina- ja laelampidele ka teisaldatavaid põranda- ning lauavalgusteid, mida on võimalik hõlpsasti paigutada soovitud kohta.

23. Kui madal põrandavalgusti mõjub helendades kutsuvalt ja hubaselt, siis keskmiselt suurema põrandalambi eksponeerimine lisab interjöörile elegantse nüansi.

 196cm kõrgune põrandavalgusti Vapor mõjub skulptuurina	 Source: www.hektor.ee

196cm kõrgune põrandavalgusti Vapor mõjub skulptuurina Source: www.hektor.ee

24. Laualambi valikul tasub arvestada alati valgusti kupli suurust. Kuppel ei tohiks olla liiga suur ja avar, et kogu ruumi enda alla haaraks või selle serva alt valgus silma pimestama hakkaks. Ei ole oluline kui kõrge on valgusti, vaid kui kõrgel on valgus.

25. Eelkõige teisaldatavates ja suunatavates valgustites tasub kasutada vähese soojaeraldusega LED lampe. Kui halogeeni klaaskolvi temperatuur võib tõusta kuni 600 kraadini siis LED-i sisetemperatuur on 40-60C. Reguleerides lambi valgusvihu suunda ei kõrveta LED käega kokkupuutel.

Soovitav on valgustite asukohad kindlaks määrata enne siseviimistluse tegemist. Ainult nii on võimalik ruumis luua mitmetasandiline ja isikupärane valguslahendus, mis moodustab terviku kogu interjööriga.

www.hektor.ee
Facebook

Submitted: 08.12.2017

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all