Articles and news

Sisekujundaja nipid VAU-efekti tekitamiseks interjööris

Sisekujunduses on ikka nii, et mööblikataloogide stiilis tüüplahendused on head ja turvalised, ent ometi on just väiksed vimkad ja kiiksuga sisustuselemendid need, mis teevad ühest majast või korterist kodu, rääkides selle omanike lugu. Mida aga teha siis, kui sinu kodu interjöör igatseb midagi erilist, ent sul pole õrna aimugi, mis see olla võiks? Ära muretse - meil on taolisteks puhkudeks hulgaliselt häid soovitusi! Toome sinuni mõned põnevad ideed meie sisekujundaja varasalvest.


1. Ülisuur valgusti
Sisekujunduses on õiged proportsioonid väga olulised, ent huvitavuse nimel võiks alati tuua sisse ka mõne musta lamba. Üks paremaid eristujaid on rippvalgusti, mis on muu mööbliga võrreldes ülisuur. See tõmbab kohemaid kõik pilgud endale ja mõjub tõeliselt eksklusiivselt. Jälgi ainult, et kõik muud sisustuselemendid, mis asuvad samas vaateväljas, oleksid pigem tagasihoidlikud. Vastasel juhul tekib nende vahel visuaalne konkurents ja kogu interjöör omandab kaootilise ilme.


2. Tumedad seinad
Meie mail on tavaline, et kodudes eelistatakse heledaid seinu, kartes et vähegi tumedam värv muudab ruumi koopataoliseks. Tegelikkuses aga pole õigesti valitud ja õiges toas rakendatud tume seinavärv sugugi nii ebameeldiv. Lisaks võimaldab see sinu kodul eristuda, kuna, nagu öeldud, vähesed on nii julged, et kõik neli seina tumedaks võõbata.

Toome mõned näited, kus tume seinavärv mõjub kui rusikas silmaauku:
- keskmisest suurem magamistuba, mis liiga heledate seintega jätab õdusa asemel hoopiski kõleda mulje,
- kodukontor, kus tumedad seinad mõjuvad rahustavalt ning aitavad pingelises tööolukorras mõtteid koondada,
- teleri vaatamise või meediaruum, kus heledad seinad peegeldavad ekraanile valgust ning muudavad lemmikfilmide vaatamise ebameeldivaks,
- istahes teine ruum, mis peaks looma mõnusa ja hubase tunde.




Tumedate seinte puhul tuleks jälgida, et muud sisustuselemendid oleksid vastukaaluks heledad või erksavärvilised. See aitab neil seinte taustal eristuda ning kindlustab, et tuba ei mõju mingil juhul rusuvalt. Ka lagi võiks selles ruumis olla hele.

3. Erinevate toolide miksimine
Kui rääkida taaskord mööblikataloogi piltidest, siis loomulikult on kõik nendel eksponeeritud sisustusesemed rangelt ühest komplektist ja üldpilt seetõttu sageli talumatult igav. Sellest hoolimata tundub paljudele kodusisustajatele, et ka nemad peaksid soetama ainult ühte komplekti kuuluvaid mööbliesemeid, sest muidu need ju ei sobi omavahel.

Tegelikult aga muudab eri tüüpi ja eri stiilis sisustuselementide segamine üldpildi just nimelt huvitavamaks ja ka loomulikumaks (kes meist tahaks elada steriilses näidisinterjööris?). Sa ei pea miksima absoluutselt kõike ja muutma seeläbi oma kodu eklektiliseks - piisab, kui valid välja mõned konkreetsed sisustuselemendid ja mängid ainult nendega.

Väga põneva koosluse loovad näiteks erinevad söögitoolid ja seda isegi siis, kui interjöör on modernne. Mine tea, äkki aitaks just see detail lisada sinu moodsale kodule vajaliku annuse soojust?


4. Ootamatud materjalid
Kes ütles, et tellis ja puitpalgid kuuluvad ainult maja eksterjööri koosseisu ning et sammal kasvab vaid maa peal? Tegelikult annab kõiki neid materjale kasutada edukalt ka sisekujunduses. Jaa-jaa, isegi sammalt, millest saab toota näiteks huvitavaid seinakaunistusi, mis pakuvad vahvat vaheldust tavalistele raamitud piltidele.


Telliste või vana puitlaudise kasutamine sisetingimustes on küll üpris tuntud sisekujundusvõte, ent see mõjub endistviisi värskendavalt igas interjööris. Kummastki võid luua huvitavaid seinadetaile või koguni terve efektseina.

Kui soovid midagi ebatavalisemat või lausa hullumeelset, võid liimida tapeedi... lakke! Pea kohal asetsev tapeet sobib eriti hästi laeliistudega, mis annavad sellele lõpetatud, koguni maaliliku väljanägemise.


Ja veel üks põnev idee ebatavaliste materjalide vallast: tekstiilkardinast ruumijagaja. Näiteks kui sul on vaja luua elutuppa magamistsooni (või mujal ruume tsoneerida), sobib selle eraldamiseks väga hästi külgkardina stiilis tekstiilist ruumijagaja. Kuna tavaliselt oleme harjunud nägema kardinaid akende ees, mõjub selle kasutamine keset ruumi ootamatult stiilselt.


5. Mööbel, mis on saadud põnevate esemete ümber ehitamise teel
Sellele huvitavale mööblile otsa vaadates on koheselt selge, et tegemist pole masstoodangu, vaid millegi sootuks isikupärasemaga. Sisustusesemeid saab ehitada väga paljudest asjadest - auto varuosadest, plastikkastidest, ehituskividest, euroalustest ja isegi plastikpudelitest. Siinkohal seab piirid vaid su enda fantaasia, ent võtta arvesse ka kasutatavate materjalide ohutus.

Autoosadest kirjutuslaud

Autoosadest kirjutuslaud

Plastpudelitest valmistatud valgustid

Plastpudelitest valmistatud valgustid

Vanast plastikkarbist kapike

Vanast plastikkarbist kapike

Ehituskividest öökapp

Ehituskividest öökapp

6. Sisustuselementide ootamatu paigutus
See nõks toimib kõige paremini ruumide puhul, mis paljude jaoks ei seostu just kodu kõige hubasemate kohtadega. Sellisteks ruumideks on näiteks esikud, koridorid, garderoobitoad, sageli ka vannitoad. Kas teadsid aga, et killukese soojuse lisamine võib neile väga palju juurde anda?

Kõik me oleme harjunud elutoas oleva tugitooliga. Kuidas oleks aga selle paigutamisega esikusse? Pehme mööbliese lisab koridorile hubasust, mida seal sageli vajaka jääb, ning mõjub uutele tulijatele positiivses mõttes ootamatult.


Elutoas leidub muidki esemeid, mida sealt näpata ja tavatutesse paikadesse paigutada. Näiteks sobib üks kristall-lühter suurepäraselt ka romantilisse vannituppa. Kombineeri seda kauni Victoria ajastu stiilis vanniga ning sulle on tagatud kuninglik lõõgastus!

Kristall-lühtri võid vabalt riputada ka garderoobitoa lakke. Lisaks säravale laevalgustile täiendavad garderoobituba ideaalselt ka pehme vaibake ning üks mõnus tumba. See muudab rutiinse riiete selgaproovimise kohemaid palju luksuslikumaks kogemuseks. Nii tekib tunne, justkui viibiksid iga päev mõnes peenes butiigis!


Kui sul jäi nendest nõuannetest hoolimata midagi kripeldama ja sooviksid põhjalikumat sisekujundaja konsultatsiooni,võta ühendust Sisustuslusti sisekujundaja Kristiina Lutsuga.

Submitted: 22.04.2020

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all