Articles and news

Väike köök – kuidas teha nii, et see oleks mahukas ja funktsionaalne


Küll oleks tore, kui saaksime igapäevaselt toimetada avaras köögis, kus oleks piisavalt tööpinda ning igal asjal oleks kapis oma kindel koht! Paraku on meist enamikku õnnistatud pigem väiksema köögiga ning peame olema kavalad, et see enda jaoks võimalikult käepäraseks muuta. Õnneks on tänapäeval saadaval mitmeid nutikaid lahendusi, mis võimaldavad köögis ruumi maksimaalselt kasutada, ohverdamata seejuures kasutusmugavust. Sisekujundaja Kristiina Luts toob välja mõned nipid, mis võimaldavad väikesest köögist võimalikult palju välja pigistada.

1. Riiulite asemel kapid
Ehkki tänapäeva köökides näeb üha enam avatud riiuleid ja teinekord jäetakse ülemised kapid lausa ära, on väikese köögi puhul kinnised ülemised kapid asendamatud. Avatud riiulid sobivad suurepäraselt üksikute efektsete nõude, dekoratiivesemete ja kokaraamatute eksponeerimiseks, ent kui igapäevasele serviisile, kuivainepurkidele ja teistele vähem kaunitele esemetele mujal kohta ei leidu, on ainuõige paigutada need kinnistesse ülemistesse kappidesse.


2. Laeni kapid
Kui jätkata eelmise punkti teemal, siis kinniste ülemiste kappide puhul on kaks valikut – kas jätta nende ja lae vahele mingi ruum või teha kapid laeni. Alati on soovitatav teha kapid laeni – nii mahub neisse rohkem kraami ning kapipealsed koguvad vähem tolmu.

Asjade paremaks kättesaamiseks võib kasutada redelit, mille võib soovi korral ka köögimööbliga integreerida.


3. Väljatõmmatav abitööpind
Sahtlina väljatõmmatav abitööpind pakub leevendust murele, kus tööpinda on alalõpmata vähe. Selle saab söögitegemise ajaks mugavalt välja tõmmata ning hiljem sulgeda nagu tavalise sahtligi. Mehhanism on piisava kandevõimega, mistõttu ei pea muretsema, et abitööpinnale toetudes midagi ära murdub.


4. Kõrge äärega sahtlid
Asjade mugava kättesaamise nimel tuleks köökides alati eelistada kappidele sahtleid ja eriti selliseid, millel on kõrge kinnine äär. Tänu sellele saab sahtliruumi efektiivsemalt kasutada – asjad saab paigutada üksteise otsa ning need püsivad kindlalt paigal ega libise välja, kui sahtlit avada või selles toimetada.


5. Väljatõmmatava sisuga kõrge kapp
Nn cargo-kapid on saanud juba paljudele lemmikuks, sest need pakuvad maksimaalset hoiustamisruumi ja suurepärast kasutusmugavust, kuna kapi sisu saab kenasti välja tõmmata ja täielikult nähtavale tuua. Vähem teatakse võib-olla seda, et valida saab erinevate väljatõmmatavate sisude vahel.

Kõige traditsioonilisem on ühe liigutusega tervenisti väljatõmmatav korvitorn, ent kui kapp on pilgeni täis, võib selle avamine olla küllalt raske. Sellest kergemini avaneb tandem-mehhanism, mille puhul kinnituvad pooled korvid kapi uksele ja ülejäänud tõmmatakse ukse avanedes kapi sügavustest nähtavale.


Kolmas variant on selline, kus kõrge kapp terves ulatuses täidetud üksikute sahtlitega ja kapiukse avades saab neid kõiki ühekaupa välja tõmmata.


6. Kapi sisse peidetud kubu
Kui soovid oma köögist panipaikade mõttes maksimumi võtta, tasub valida kappi integreeritav kubu, mis on eraldiseisvatest väiksema sügavusega ning jätab kappi ruumi ka väikesele riiulile maitseainete vms jaoks.


7. Väike ent mahukas valamu
Köögivalamut valides tasub hoolega jälgida selle suurust – ühele ja samale aluskapile sobivad valamud võivad olla vägagi erimõõdulised! Alati tasub võtta selline, mille kauss on võimalikult suur. Heaks näiteks on Blanco Claron 400-IF valamu, mille kausi sisemõõt on 40x40 cm, nõudes enamasti 50 cm laiust aluskappi, ent Claron 400-IF mahub kenasti ka 45 cm laiusesse kappi. Tavapärasest mahukam valamu pakub kitsama valamukapi omanikele märksa suuremat kasutusmugavust.


Nagu näha, saab ka väikese köögi muuta enda jaoks praktiliseks ja käepäraseks. Kui vajad abi oma köögi planeerimisel, võta ühendust Sisustuslusti sisekujundaja Kristiina Lutsuga.

Submitted: 24.09.2020

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all