Articles and news

Diivani X-faktor?

Pehmet mööblit valitakse oma koju pikaks ajaks. On tavaline, et autot vahetatakse välja märksa sagedamini kui oma elutoa keskmeks olevat diivanit. Selle järgi otsustades on pehme mööbli valimine kaalukas otsus, millega soovitakse rahul olla pikki aastaid, et mitte öelda aastakümneid.

Kuidas valida pehmet mööblit - või täpsemalt kuidas valida diivanit?

Kõige olulisem on pehme mööbli valimisel alustada nii sellest kuidas diivanit kasutatakse, kui ka sellest kes on diivani igapäevased kasutajad. Tundub ehk veidi ootamatu, kui selliseid küsimusi esitatakse, kuid ometi on siin tõepõhi all.


Kuidas?
See, kuidas diivanit kasutama hakatakse, kirjeldab selgelt ära ootused, mida diivanile esitatakse (lisaks kenale väljanägemisele muidugi). Kas seda kasutatakse ennastunustavaks pikutamiseks või eriti kombekalt istumiseks, pikki päevi töö tegemiseks, hulgakesi diivanile kogunemiseks või ka magamisasemena?

Samuti on puhkeasendid inimestel erinevad. Mõnele meeldib jalgu enda ette sirutada, mistõttu diivanil võiks olla lamamisosa või diivaniga samas komplektis ja kõrguses tumba, mida saab sobivalt nihutada. Mõne teise jaoks on oluline pea toetamine ning sooviks tingimata peatoega diivanit. Eriti pehmes diivanis istudes ei soovitata pikki tööpäevi teha, küll aga on see mõnus pikali viskamiseks või enda nö. kerra tõmbamiseks, et mõnusalt raamatut lugeda. Mõtle läbi, millised on su peamised kodused harjumused, mida diivan toetama peab.

Kes?
Kes diivanit kasutab? Isegi kui tundub, et selline küsimus on koduses kontekstis üleliigne, on diivanite kasutajad kodudes väga erinevad. Mõnel juhul on diivan vaid täiskasvanud elanike õdusate õhtupoolikute kaaslane. Mõnel juhul käib laste pillerkaar ja moosiste-pannkoogiste sõrmedega turnimine igapäevaselt üle terve elutoa. On diivaneid, mis on mõnusad pikutamiseks kogu suurele perele kui ka pere lemmikloomadele (seda viimast nii päikeselisema kui porisema ilmaga tehtud jalutuskäigu järel).


Mis?
Erinevate kasutajate ja kasutusviiside erinevatest kirjeldusest võib juba aimata, et lisaks värvitoonile ja maitsekale stiilile, mida sageli diivani juures esmalt hinnatakse, on diivani juures oluline selle vastupidavus. Diivani kui mööbli tugevust saab arvestada pehme polstri all peidus oleva karkassi materjali ja tugevuse järgi. Selleks tasub alati uurida, kui pikk on karkassile antav garantiiaeg. Pealispinna vastupidavust hinnatakse aga diivanil selle järgi, kui kaua püsib diivani kattekangas laitmatult nägus ehk uueväärne ning kui lihtne on sinna tekkivaid elutegevuse plekikesi eemaldada. See on võtmetähtsusega näitaja, mis tagab, et diivan püsib nägus ning omanik saab sellest rõõmu tunda aastaid, ilma et peaks tundma kimbatust plekkide peitmise või kulunud narmendava diivanikanga pärast.

Kas...?
... ostjal on üldse valikuvõimalust diivanikanga üle otsustamisel? Kuidas valida diivani juures üht olulist vastupidavuse tagajat ja kvaliteedi näitajat ehk kattekangast? Sageli on müügil pehme mööbel, mis on kaetud kindlat tüüpi kattekangaga, millel on saadaval üksikud eri tooniga variandid ning kattekanga materjali vastupidavust, tekstuuri ja spetsiifilisi omadusi valida ei saa.

Alati tasub otsida mööblisalonge, kus klient saab valida erinevate kattekangaste vahel ning tõesti tunda end kui kuningas. Tänapäevaste tehnoloogiatega toodetud tekstiile on saadaval sedavõrd erinevaid, et oma kodule sobivaima diivani värvi, tekstuuri, õige tunde ja ka vastupidavuse leiab igaüks.

Mille vahel valida?
Et diivanile kattekanga valimine enda jaoks lihtsamaks teha, on mõistlik kangaste valikut erinevate näitajate järgi grupeerida.

a) Värv ja pehmus
Need on ilmselt kaks kõige levinumat näitajat, mille alusel pehme mööbli kangast hinnatakse. Loomulikult soovib igaüks, et valitud diivani värv oleks meelepärane, sobiks koduse stiili ja värvilahendusega. Mõnikord peab diivan elegantsel moel harmoneeruma hinnalise seinamaali toonidega või päranduseks saadud puhvetkapiga.


b)Siledus vs tekstuursus vs karvasus vs läikivus
Kui fotolt ja veebipoest vaadates võib olla keeruline „õiget tunnet“ kätte saada, siis oma käega üle kanga libistades saab tunne selgeks hetkega. Kellele meeldib sile-sile, kellele jällegi kangalõime tekstuur – lõppude lõpuks on ju oluline see tunne, mis diivanil istumisel tekib. Just ise läbi proovides ja oma silmaga kanganäidiseid eri valguses vaadates saab selgeks mil moel üks või teine kangas eri nurkade alt vaadatuna läikivalt kumab või matid toonid justkui endasse summutab. Õige mulje saamiseks saab kanganäidiseid vaadata diivanisalongis. On ka salonge, kust saab veebipoest valitud kanganäidiseid endale postiga tasuta koju tellida.


c) Trendid
Diivani kattekangaste valikus on alati moes olevad elegantsed klassikud, aga on ka trendid, mis ülemaailmselt kodudes levivad. Viimase aja suurimad hitid on madalakarvalist lambavilla meenutavad ja kergelt karvase olemisega kangad ning mitmest erinevas värvitoonis lõimest kootud kangad, mille värvipaletist kumab kord üht, kord teist tooni.


d) Vastupidavus
Kulumiskindluse näitaja Martindale näitab testidele tuginedes kanga vastupidavust hõõrdumisele. Kodustes tingimustes ei ole tingimata vajalik valida kõrgeimate vastupidavusnäitajatega kangaid, piisab ka vähesemast. Kuid näiteks rohke kasutusega avaliku ruumi pehmel mööblil, nt ootesaalides, bussides jm., on Martindale’i näitaja oluliseks valikukriteeriumiks.

e) Puhastuskindlus
Puhastuskindluse tehnoloogiaid on tänapäeval mitmeid. Näiteks Aquaclean tehnoloogiaga valmistatud kangaid on lihtne puhastada kraanivett ja majapidamispaberit kasutades. Mõne tehnoloogia puhul on kanga peale moodustatud lisakiht, mis ei lase plekkidel ja vedelikul kanga sisse imbuda, vaid pleki saab eemaldada kanga pealt. Teisel juhul on tekstiili lõimed juba enne kangaks kudumist kaetud mustust hülgava kihiga, mis tähendab, et plekke on võimalik lihtsal moel eemaldada, kastes plekki puhastusvahendi ja veega ning hiljem paberiga vajutades kuivatada ja mustust välja pressida.

UUS! Uudseimad tehnoloogiad pakuvad kangale ka viirustõrje omadusi (nn. virus protect) ning muudavad sellega pehme mööbli eriti bakterivabaks.

Oluline puhtuse tagaja on seegi, kui lisaks hea kvaliteediga kangale valida diivan, mille katteriie on täies ulatuses eemaldatav. Sellisel juhul saab diivani kangast vahepeal pesta ning pärast poolniiskes olekus tagasi peale panna. Lisaks saab eemaldatava kattega diivanile tellida täiesti uue, miks mitte ka senisest erinevas toonis katteriide (diivanile nö. uus kleit selga) ning elutoa värskendus ongi lihtsate vahenditega tagatud. Nii saab kvaliteetse diivani kasutusiga maksimaalselt ja vastutustundlikult, samas esteetika arvel järeleandmisi tegemata, ära kasutada.

f) Lemmikloomade kindlus
Sageli näeb foorumites, kuidas kassiomanikud küsivad nõu, kust leida diivan, mida kiisu kodus katki ei kratsiks. Keegi ei soovi osta enda koju uut kallihinnalist mööblieset teadmisega, et paari kuu möödudes on pere lemmiku küünised selle kanga narmendama kiskunud.

Õnneks on häid uudiseid ka loomaomanikele ning lemmikloomakindla (nn pet safe) sertifikaadiga ja kvaliteetset sametit meenutava pehmusega kangad on Softrendis täiesti olemas. Need kangad on läbinud spetsiaalsed kratsimise ja küünistamise testid ning on tunnistatud kõrgendatud vastupidavusega kangasteks, kuhu kiisude küüned kinni ei jää. Kodustes mõõtudes tiigrikeste hävingu külvamise vastu ei saa lõpuks muidugi ükski kangas, aga see on juba lemmiklooma koolitajate teema, mida lahendada. Tavapärastes oludes teeb kratsimiskindel ja karvade puhastamist soodustav diivani kattekangas omaniku elu oluliselt lihtsamaks ning pikendab diivani uueväärset kasutusiga märgatavalt.


g) Koostis
Võib ju arvata, et 100% naturaalne on 100% parim valik. Siiski vastupidavuselt, mugavuselt ja sageli ka kestva ilu poolest ületavad tänapäevased tehnoloogiliselt valmistatud ja kombineeritud koostisega kangad täisnaturaalseid kangaid mitmekordselt. Näiteks valides loomuliku linase kanga enda diivanikatteks, peab arvestama, et konkreetne kangas venib ja tõmbab silmnähtavalt kokku sõltuvalt tubasest õhuniiskuse tasemest. Samuti võib kanga venides see jääda diivani peal veidi lotendama ning istudes kortsuda.

Tänapäevase kvaliteetse kanga koostis on enamustel juhtudel segu erinevatest naturaalsetest ning tehnoloogilistest koostisosadest, mis tagavad kanga vastupidava tooni, kulumiskindluse ja pikaealisuse ning muudavad selle kergesti puhastatavaks nii plekkide kui karvade eemaldamise osas.

h) Mööbli disainiga sobituv kanga tüüp, tekstuur, tugevus.
Olles leidnud diivani, millele sooviks oma äranägemise järgi valida kattekangast, tasub lisaks toonile ja pehmusele hinnata ka kanga tekstuuri ja jäikuse sobivust antud diivanil. Mõni kanga tüüp lisab muidu rangema olemisega diivanile hoopiski pehmust, mõnel juhul võib aga tekstuur diivani vormi veelgi konkreetsemaks muuta.

Siinkohal on alati paslik küsida nõu konsultantidelt diivanisalongis, kes on hästi kursis eri kangaste ja diivanite mudelite kokkusobivusega.


i) Keskkonnahoidlik vaade
Viimasena, kuid kindlasti mitte vähem olulise tunnusena, saab täna tellida diivanile kattekangaid, mis on valmistatud keskkonnasäästlikke printsiipe arvesse võttes või ongi valmistatud taaskasutatavatest ja ümbertöödeldud materjalidest.

Näiteks võib tuua merest korjatud plastist valmistatud kangaste Save The Planet sarja, mis oma pehmuselt ei jää kuidagi teistele kangastele alla ning hinnaklassi võrdluses on igati konkurentsivõimeline teiste samade vastupidavusnäitajatega kangastega. Nende kangaste tootmisel on välditud allergeene ja muid kahjulikke ühendeid. Save The Planet kattekangaste seerias on ühendatud looduslähedased värvitoonid, kõrgtehnoloogilised omadused (vastupidavus ja puhtus, sh viirustõrje omadused), keskkonnasõbralik töötlemisprotsess ning taaskasutus toormaterjalide osas.


Pehmele mööblile pakutava laia kangavalikuga paistab silma kodumaine eritellimusdiivanite valmistaja Softrend, kellel on salonge tänaseks juba kolmes Eesti linnas: Tallinnas (Pirital, Roccas ja Tondil), Tartus (Sisustus E Kaubamajas) ning Pärnus. Lisaks salongide külastamisele, saab valitud kattekanga näidiseid endale tasuta postiga koju tellida, et koduses interjööris värve ja varjundeid veel kord üle testida.


Kui soovid diivani X-faktori hindamisel ja kattekanga valimisel nõu küsida, saab salongides konsultandilt alati nõu küsida või kokku leppida tasuta konsultatsioon sisekujundajaga, kes aitab tuhandetes valikutes orienteeruda.

Diivani valimisel on hulk omadusi, mis teevad selle kasutamise hilisemate aastate jooksul muretumaks. Pühendades oma aega valikute tegemise faasis, säästad tulevikus oma närve plekkide eemaldamise osas, tagad mugava istumise ning kestva silmailu pikkadeks aastateks.

Submitted: 19.06.2022

SISUSTUS E KAUBAMAJA

Phone:
+372 737 1000
Address:
Tehase 16, Tartu, Tartumaa
E-mail:
Message not sent. Fill in all fields.

You may also be interested in the following articles