Articles and news

Unistuste terrassi ehitus – samm-sammuline juhend, kuidas teha kõik (algusest peale) õigesti!

Pole midagi mõnusamat, kui terrassil hommikukohvi rüübata, seal üks mõnus grilliõhtu korraldada või lihtsalt niisama päikese käes jalgu sirutada. Korralik terrass on mitmekülgne ja praktiline ehitis, kus saab rõõmu tunda mitte ainult suvel, vaid kogu aasta jooksul.

Millest alustada, kui on tekkinud tõsine plaan oma kodu juurde selline ehitis rajada? Mida tuleks teada, millega arvestada ning milline on tegevuskava?

ESSVE esindaja Risto Hiob aitab kõik olulised terrassiehituse punktid samm-sammult üle vaadata.

Kõigepealt tuleb leida terrassile õige asukoht
Terrassi asukoht on kogu projekti kõige esimene osa ning seda ei tasuks otsustada uisapäisa. “Juurdeehitus tuleks teha sinna, kus on sellest kõige rohkem kasu. Tihti ehitatakse terrass maja päikesepoolsele küljele, ent olulisi tegureid on tegelikult veel,” räägib Hiob.

“Lisaks päikesepaistele on oluline läbikäidavus ja loogiline asetus maja sise- ja välisruumi suhtes. Tuulevari ning privaatsus on samuti tähtsal kohal,” loetleb Hiob mõningaid olulisi detaile.

Siiski ei saa õnnestunud terrassi asukoha leidmise järel veel materjali valimise juurde asuda. Tutvuda tuleb ka seadustega.

Terrassi ehitamine ja ehitusluba – millal vajalik, millal mitte?
Üldiselt ei vaja terrassi ehitus eraldi ehitusluba. Ent on ka erandeid ning neist tasub enne ehituse algust igaks juhuks teadlik olla. “Näiteks on ehitusseadustikus tegu erirajatisega juhul, kui selle kõrgus on üle ühe meetri. Sellisel juhul on terrassi ehituseks vaja ehitusteatist,” selgitab Hiob seaduse nüansse.

Mõningaid erisusi leidub veel. Ehitusprojekti nõuab varikatusega ning üle 20 ruutmeetrise pindalaga terrass, samuti on soovituslik kohaliku omavalitsuse kooskõlastust küsida basseini integreerimise puhul.

Naaberkrundile lähemal kui viis meetrit asetsev ehitis peaks olema naabriga läbi räägitud ja soovitatavalt ka kirjalikult kinnitatud.

Risto Hiobi sõnul tasub igal juhul enne ehituse algust kohaliku omavalitsusega ühendust võtta, sest seaduste ja määrustega kursis olemine ei tee kunagi halba. “Nii saab projekt südamerahus alata ja seda ei ähvarda hilisemad ebameeldivused.”

Terrassi ehitamise maksumus sõltub materjalidest ja ideedest
Ühtset hinnakirja sedasorti ehitusprojektile reeglina ei ole. Terrassi ehituse maksumus sõltub erinevatest asjaoludest, näiteks:

- lahendusest/projektist
-suurusest-kõrgusest
- vundamendi tüübist
- materjali maksumusest
- tööjõukuludest

Isetegemine on kindlasti soodsam, ehitaja palkamine aga kallim lahendus.

Hiobi sõnul saab tööga hakkama igaüks, kel jagub pealehakkamist ja tahet.

Terrassi vundament peab arvestama pinnasega
Terrassi ehitus algab vundamendi rajamisest. Millist tüüpi terrassi vundament olema saab, sõltub eelkõige maapinnast ja kandekonstruktsiooni ankurdamise viisist.

Peamisi paigaldustüüpe on kolm. Ehk siis paigaldamine:

- kivipinda või betooni
- tugipostidele
- plaadile või maapinnale.

Kivipinda või betoonvundamendile rajatav õuepõrand paigaldatakse postikingade abil, mis kinnitatakse aluspinna sisse ankrumassiga. Selline lahendus on hästi püsiv ja äärmiselt vastupidav.

Mullasele, liivasele või muule ebatasasele pinnasele terrassi rajamine on mõistagi keerulisem. Terrass ehitatakse tugipostidele ning töö on ajamahukam eelkõige seetõttu, et betoonisegu peab pikemalt kuivama.

Kui ehituskoha pinnas on kõva ja tasane ning kui terrass hakkab asetsema maapinna lähedal, võib vundament toetuda betoonplaatidele. Siinkohal on oluline paigutada tugijalana toimiva puidu ja betoonplaadi vahele ka niiskustõkkena toimiv isolatsioonipapp.


Vundamendi planeerimisel tasub leida vastus ka küsimusele: kas terrass kinnitub maja külge või mitte? Kui jah, siis määrab maja karkassi materjal selle, kuidas vastav kandetala paigaldada.

Terrassi karkassi ehitus – järgmine etapp
Kui vundament on valmis, on järgmiseks sammuks terrassi karkassi ehitamine. “See on oluline osa, sest just sellel hakkab terrassipõrand seisma. Puudujäägid karkassis annavad jala all kohe tunda,” toob Hiob välja ohukoha.

Puuprussidest koosnevad karkassid jagunevad kaheks tasapinnaliseks või ristkarkassiks. Mis on nende nende vahe?

Hiobi sõnul sõltub ehituslahenduse valik sageli terrassi kõrgusest.
Ristkarkassi on kergem paigaldada, ent sel juhul jääb laudis pisut kõrgem. Kui soovitakse, et terrass jääks madalam, ning prussid ja kandetalad ristuksid samal kõrgusel, tuleks otsustada tasapinnalise lahenduse kasuks.

Korralikud materjalid ja kinnitusvahendid määravad palju
Olgu pealehakkamine ja oskused nii head kui tahes, üle ega ümber ei saa faktist, et materjalide kvaliteet määrab lõpptulemuse.

Ainuüksi kinnitusvahendeid on palju erinevaid ja nende kasutus sõltub sellest, milline osa terrassi ehitamisest parajasti käsil on. Spetsiaalsed konstruktsioonikruvid lihtsustavad oluliselt karkassi ehitust ning tagavad, et valmiv terrass saab olema vastupidav ja kauakestev.

Loomulikult ei saa alahinnata ka kasutatava puitmaterjali kvaliteeti ning koonerdada ei maksa ka vundamendi juures.


Terrassi ehitus lõpeb laudise paigalduse ja viimistlustöödega
Terrassi ehituse viimaseks tööks on laudise paigaldamine. Eelnevaga võrreldes tundub see olevat vast kõige lihtsam osa tööst, ent siingi leidub mõningaid näpunäiteid ja nippe.

Näiteks tasub teada, et terrassilauad hakkavad ilmastiku toimel kindlasti “mängima” ning selleks, et vältida nende pundumist ja lõhenemist, tuleb laudade vahele jätta kindlad vahed.

Samuti võiks lauad paigaldada nii, et kumerus ja südamiku külg on üleval. See laseb terrassile kogunenud veel lihtsamini ära voolata ning vähendab omakorda niiskusest tulenevaid kahjustusi.

Peidetud kruvipeadega terrass jätab põrandast luksusliku mulje, seda on kergem hooldada ning sellel on mõnus kõndida ka paljajalu.

Kui lauad paigas, jääb lõpetuseks tegeleda veel vaid värvimis- ja viimistlustöödega. Hiobi sõnul on see kohaks, kus ideedel lennata lasta: “Näiteks saab terrassi integreerida lilleasemed, valgustuse ning muid lahendusi.”

ESSVE abiga sujub terrassi ehitamine kiiremini
Selleks, et terrassi ehitamine sujuks tõrgeteta ning head nipid-näpunäited oleks kõik ühest kohast võtta, on ESSVE loonud spetsiaalse terrassiveebi. Põhjaliku teejuhise leiab enda jaoks nii algaja kui ka päris kogenud ehitaja.

“Julge pealehakkamine on pool võitu ning terrassiehituse kodulehe abiga peaks leidma vastuse igale tekkivale terrassiehituse küsimusele,” julgustab ESSVE esindaja Risto Hiob kõiki härjal sarvist haarama.

ESSVE tootevalikuga saab aga tutvuda kõigis hästi varustatud ehituspoodides.

Submitted: 19.05.2023

You may also be interested in the following articles