Inspiration, interior design ideas, tips and tricks

November aias

November on nagu tujukas tütarlaps – mõnel aastal on ta veel soe ja leebe, mõnel tujukas ning külm.


Päike kaugeneb meist iga päevaga, et viia kevad lõunamaale, Austraaliasse, Uus-Meremaale... Talvel, kui rohkem aega, kirjutasin pikemaid kirju oma Uus-Meremaa kolleegile. Tema vastas aga lühidalt, et meil praegu suvi, mul on väga kiire, kirjutan pikemalt talvel. Olgu selle lõunapoolkeraga nagu on, meil tuleks aias veel üht-teist teha.

Lehtedest on palju kasu

Kui varem polnud mahti ning lumi maas ei ole, jõuate veel lehed kokku riisuda. Kompostihunnikusse pole neid mõtet viia, sest sinna koguneb tavaliselt sügisega niigi palju materjali. Pange lehed parem vaarikate ja marjapõõsaste alla või maasikaridade vahele. Kohev lehevaip kaitseb talvel külma eest, hoiab suvel niiskust ning vaikselt kõdunedes muutub toitainerikkaks mullaks.

Lehed sobivad ka külmkasvuhoonesse. Ajage muld kokku, laotage kasvuhoone põhjale umbes paarikümne cm paksune kiht lehti ning lükake muld tagasi. Lehtedele peab mulda jääma vähemalt 15 cm.

Lehtede kõdunemine soojendab kevadel mulda ning tomati- ja kurgitaimed kasvavad jõudsamalt. Kevadel on kasulik laotada kasvuhoonesse veel kiht turbamulda, see hoiab niiskust. Sellise biokütuse abil võite juba juuli algul saada punaseid tomateid.

Mina kogun kasvuhoonesse lavati alla aegsasti kuivi lehti nii avamaal kui kasvuhoones talvituvate taimede katteks.

Kui vaja, tuleb juba katta

Kui november on juba talvine, tuleb aegsasti hakata taimi katma. Arvatakse, et igihaljaid taimi tuleb kaitsta märtsipäikese eest. Olen kahel sügistalvel saanud karistada oma teadmatuse pärast. Maa oli külmunud ning juba novembri-detsembripäike kahjustas kanada kuuse koonuseid ja mõnda ebaküpressi.

Seega, kui ilm nõuab, tuleb katta juba hilissügisel ja mitte oodata kevadtalveni. Kohas, mis jääb keskpäeval varju, pole katta muidugi vaja.

Kuni maapind on veel pehme, pange paika karkassid varjutuskanga jaoks. Need kaitsevad ka võra lume raske surve eest. Foto: Sirje Kari

Kuni maapind on veel pehme, pange paika karkassid varjutuskanga jaoks. Need kaitsevad ka võra lume raske surve eest. Foto: Sirje Kari

Pange kuuseoksad või varjutuskangas iileksitele, rododele, hiljuti istutatud elupuudele, kanada kuusele ‘Conica’, ebaküpressidele jt. Ärge unustage ka bambust, mis on igihaljas kõrreline ning mille lehti päike külmunud maa korral põletab. Talvetuulte kaitseks siduge puhmik kokku.

Sammasjad okaspuud tõmmake pehme nööriga spiraalselt kinni, et talvine lumi ei rikuks nende vormi.

Novembris võiks hakata linde toitma. On küll arvamusi, et.....
Artiklit loe edasi: http://www.maaleht.ee/

Aarne Kähr, Maaleht

Submitted: 13.11.2012

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all