Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

November aias

November on nagu tujukas tütarlaps – mõnel aastal on ta veel soe ja leebe, mõnel tujukas ning külm.


Päike kaugeneb meist iga päevaga, et viia kevad lõunamaale, Austraaliasse, Uus-Meremaale... Talvel, kui rohkem aega, kirjutasin pikemaid kirju oma Uus-Meremaa kolleegile. Tema vastas aga lühidalt, et meil praegu suvi, mul on väga kiire, kirjutan pikemalt talvel. Olgu selle lõunapoolkeraga nagu on, meil tuleks aias veel üht-teist teha.

Lehtedest on palju kasu

Kui varem polnud mahti ning lumi maas ei ole, jõuate veel lehed kokku riisuda. Kompostihunnikusse pole neid mõtet viia, sest sinna koguneb tavaliselt sügisega niigi palju materjali. Pange lehed parem vaarikate ja marjapõõsaste alla või maasikaridade vahele. Kohev lehevaip kaitseb talvel külma eest, hoiab suvel niiskust ning vaikselt kõdunedes muutub toitainerikkaks mullaks.

Lehed sobivad ka külmkasvuhoonesse. Ajage muld kokku, laotage kasvuhoone põhjale umbes paarikümne cm paksune kiht lehti ning lükake muld tagasi. Lehtedele peab mulda jääma vähemalt 15 cm.

Lehtede kõdunemine soojendab kevadel mulda ning tomati- ja kurgitaimed kasvavad jõudsamalt. Kevadel on kasulik laotada kasvuhoonesse veel kiht turbamulda, see hoiab niiskust. Sellise biokütuse abil võite juba juuli algul saada punaseid tomateid.

Mina kogun kasvuhoonesse lavati alla aegsasti kuivi lehti nii avamaal kui kasvuhoones talvituvate taimede katteks.

Kui vaja, tuleb juba katta

Kui november on juba talvine, tuleb aegsasti hakata taimi katma. Arvatakse, et igihaljaid taimi tuleb kaitsta märtsipäikese eest. Olen kahel sügistalvel saanud karistada oma teadmatuse pärast. Maa oli külmunud ning juba novembri-detsembripäike kahjustas kanada kuuse koonuseid ja mõnda ebaküpressi.

Seega, kui ilm nõuab, tuleb katta juba hilissügisel ja mitte oodata kevadtalveni. Kohas, mis jääb keskpäeval varju, pole katta muidugi vaja.

Kuni maapind on veel pehme, pange paika karkassid varjutuskanga jaoks. Need kaitsevad ka võra lume raske surve eest. Foto: Sirje Kari

Kuni maapind on veel pehme, pange paika karkassid varjutuskanga jaoks. Need kaitsevad ka võra lume raske surve eest. Foto: Sirje Kari

Pange kuuseoksad või varjutuskangas iileksitele, rododele, hiljuti istutatud elupuudele, kanada kuusele ‘Conica’, ebaküpressidele jt. Ärge unustage ka bambust, mis on igihaljas kõrreline ning mille lehti päike külmunud maa korral põletab. Talvetuulte kaitseks siduge puhmik kokku.

Sammasjad okaspuud tõmmake pehme nööriga spiraalselt kinni, et talvine lumi ei rikuks nende vormi.

Novembris võiks hakata linde toitma. On küll arvamusi, et.....
Artiklit loe edasi: http://www.maaleht.ee/

Aarne Kähr, Maaleht

Sisestatud: 13.11.2012

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Intervjuu Michael Hilgersiga: “Loogiline on töötada vineeriajaloo epitsentris”

Intervjuu Michael Hilgersiga: “Loogiline on töötada vineeriajaloo epitsentris”

Maris Vahter Radis Furniture’ist (MV): Peale Lutheri perekonna poolt veekindla vineeriliimi leiutamist Tallinnas asutati 1897. aastal Londonis tütarettevõtte Venesta. 1931.aastal koostöös Venestaga asutatud Isokon seevastu on saanud moodsa disaini ajalukku vineermööbliga. Isokon tootis vineermööblit koostöös selliste maailmakuulsate Bauhausi nimedega nagu Walter Gropius ja Marcel Breuer. 1930ndatel jõudis Isokonile disainida ka Le Corbusier’ büroo. Nüüd, rohkem kui 80 aastat hiljem, samuti saksa ,disainer Michael Hilgers teeb tooteid koos Radis Furniture’ga, valmistades neid Tallinnas. Michael, näed sa siin positiivset ja viljakat pinnast vineeri renessansile?

Kvaliteetne batuut – kauakestev rõõm

Kvaliteetne batuut – kauakestev rõõm

Üks atraktsioon, mis väliüritustel igal juhul lapsi tõmbab, on kindlasti batuut. Samal põhjusel on ka batuudikeskused popiks muutunud – kellele ei meeldiks siis nii kaua hüpata, kui vähegi jaksu on? Kui aga väliüritused kodulinna kätte ei tule ning ei taha kogu aeg ka batuudikeskuse külastamise eest maksta, on võimalus osta koju üks korralik batuut. Kuidas aga valida välja kvaliteetne batuut, mis pakuks mitme aasta jooksul kõikidele rõõmu?

vaata kõiki