Articles and news

Miks tasub valida kvaliteetne LED pirn?

Kuigi turul on saadaval suurel hulgal säästupirne, on mõistlik valida pikemas perspektiivis valgusallikaks ainult kvaliteetne ja tuntud kaubamärgiga LED (valgusdiood) pirn. LED-i eeliseks on teatavasti vähene energiakulu ja väga pikk kasutusiga 25 000 – 50 000 tundi või umbes 15 – 20 aastat, sellest tulenevalt on tootel ka kõrgem hind võrreldes näiteks säästupirnidega. Samuti taluvad LED-id hästi sisse-välja lülitamist ja on kiire süttimisega ning LED saavutab oma heleduse koheselt. Säästupirn seevastu peaks sisselülitamisest alates minimaalselt 15 minutit vähemalt põlema, et tekiks säästmise efekt ja pirni eluiga ei kannataks. Iga kiire säästupirni sisse-välja lülitamine mõjutab säästupirni eluiga ja tootjapoolt lubatud 10-15 aastat põlemiseaeg hakkab kiiresti vähenema, kuis eda reegilt ei järgita. Koduses majapidamises vajalikud LED pirnid tarbivad umbes 3-10 W. Samal ajal parimad säästupirnid umbes 11-20 W.

LED tehnoloogia soetamine valgustitesse on pikaajaline investeering ja hakkab Teile kiiremini kasumit tootma ehk ära tasuma eelkõige alates 2013. aastast seoses elektrituru avanemisega, kui elektrienergia hind tõuseb hüppeliselt 20-50%, kuna alates 2013 aastast muutuvad CO2 heitmekaubanduse reeglid, mille kohaselt tuleb põlevkivielektri tootmiseks hakata heitmekvooti ostma. Lisainfo elektrituru avanemisest leiate www.avatud2013.ee

Kaupluste lettidele on jõudnud äärmiselt palju müüki kahtlase no brandname (ilma kaubamärgita) Aasia pärioluga nii LED- kui ka säästupirne, mis on tarbijates tekitanud üha rohkem segadust eelkõige hinnapoliitikas ja seadnud kahtluse alla nii pirnide tehnoloogia ning selle kvaliteedinäitajad. Seetõttu on hakanud levima valearusaam, et LED pirnid on lahja valgustugevusega ja nad ei suuda asendada harjumuspäraseid hõõg- ja halogeenpirne. Soovitame suhtuda ettevaatlikult kahtlase välimusega pakendites müüdavatesse, ilma kaubamärgita ja liiga soodsatesse LED pirnidesse, mida poelettidel leidub. Ebakvaliteetsete pirnide soetamine võib tähendada Teie jaoks täiesti mahavisatud raha mitte energiakokkuhoidu ega rahalist säästu pikemas persepktiivis. Seevastu korraliku LED valgusallika soetamisel ei ole vaja muretseda selle läbi põlemise pärast. Kvaliteetsed ja tuntud kaubamärgi LED pirnid peavad vastu õigetes tingimustes üldjuhul kuni 25 aastat ning enamus pirnidele on 2-3 aastane garantii, mida pakuvad Euroopa tarnijad.

LED tehnoloogia hinnad langevad ja pirni valgusvõimsus suureneb

Kuigi säästupirne kasutatakse täna rohkem just oma soodsama hinna tõttu, siis järk-järgult soodsamaks muutuvad LED pirnide hinnad hakkavad seda eelist kaotama. Täna leidub juba parimate näitajatega säästupirne samas hinnas LED pirnidega ning sellistes tingimustes oleks eelistatum valik siiski LED pirn.Tänaseks päevaks on tootjad arendanud oma tootevalikut oluliselt edasi ning võimalik on leida vääriline asendaja kuni 75W hõõg- või halogeenpirnile. 

Hiljuti lisandusid olemasolevate Osrami kvaliteetsetele LED pirnidele meie energiasääst.ee e-poe tootevalikusse uued, kvaliteetsed ja hinnalt veidi soodsamad Austria firma LEDON LED-pirnid. Kõige võimsamad neist pakuvad asendust kõige tavapärasemale E27 sokliga 60W pirnile 10W LED -pirni näol, mis tarbib 6 korda vähem voolu kui hõõgpirn, tagab sama suure valgustugevuse ja ei riku silmi. 10W LED pirni valgustoon on soe ja raske on esmasel vaatlusel tuvastada, kas tegu on tava- või LED-pirniga. Samuti on firma valikus ka 7W E14, GU10 ja GU5,3 sokliga hea hinna ja võimsuse suhtega valgusallikaid. Lisainfo toodetest leiate www.energiasääst.ee lehelt.  Lisaks külasta ka tootjafirma kodulehte www.ledon-lamp.com

Energiasääst.ee e-pood ja energiasäästu portaal soovitab

LED-pirne tasuks siiski valida alates miinimum 4,5W võimsusega (GU10 ja GU5,3 sokliga) ja 5W (E14, E27 sokliga), kui valite pirni omale eluruumidesse, kõik sõltub muidugi ka valgusti koguvõimsusest ja kas tegu on kohtvalgusti pirniga või tavapirniga, mis näitab rohkem hajutatult valgust. Kindlasti soovitame üle küsida pirnide müüjalt, et too täpsustaks üle Teile võrdleva võimsuse tavahõõgpirniga, nii on ehk kõige lihtsam mõista valguse võimsust. 

Kuna kvaliteetsed LED-pirnide hinnad on veel suhteliselt kõrged, siis oma koduses majapidamises soovitame LED tehnoloogia valgusallikad välja vahetada järk-järgult. Näiteks iga kord, kui kodus mõni tava- või säästupirn läbi läheb saab selle asendada LED-pirni vastu. Nii ei saa mõjutatud liiga järsult Teie igakuised väljaminekud, kuid investeering enegisäästu õigutab end peagi.

Siinkohal annaks nõu veel ka juba võimsamate LED-pirnide valikul, mille võimsus ületab 9W, siis neid ei soovita panna kinnise ja kitsa kupliga valgustisse, kuna pirn vajab üsna head jahutust ja kipub vähese jahutuse puhul üle kuumenema. Siinkohal murdub ka müüt, et LED pirn ei kiirga soojust. Suurema võimsusega LED pirnide puhul on soojuse kiirgumine üsna suur, mis ei ole küll võrreldav hõõglambiga, kuid kätt siiski ei soovita pirnile vastu panna.

Pirni valikul tuleks lisaks pirni vattidele võrdluseks vaadata ka valgisvoogu ehk luumeneid ja pirni termodünaamise temperatuuri näitu ehk Kelvineid. Lambipirni luumenite arv ehk valgusvoog luumenites on valgushulk, mida lamp tekitab. Näiteks 410- 430 luumenile vastab 40 W hõõglamp, 600 lm vastab üldjuhul 60W hõõglamp jne. Samuti on oluline jälgida pirni valikul valgusvärvi, mida mõõdetakse kelvinites. Kui hõõglambid annavad ühesuguse sooja valge valgusvärvi siis kompaktluminofoor ja LED lambid võivad olla erinevate valgusvärvidega: 2700 – 3000 K (soe toon, soovitav lõõgastumiseks) ja 3200 – 6000 K (külm toon, soovitav töötamiseks) ehk mida väiksem on Kelvini tähisega number, seda soojem on pirni valgustoon. LED pirne toodetetakse suures valikus ja igale olemasolevale lambipesale peaks leiduma sobilik pirn.

Lisainfo elektrituru avanemisest www.avatud2013.ee


Artikli autorid: Ott Roots ja Mariana Ots
OÜ Enermatik
www.energiasääst.ee veebipood

Submitted: 20.03.2012

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all