Articles and news

Marika keraamika

“Minu meelest on see tore, kui inimesel on mingisugune hobi. Mõnel on selleks tennisemäng, teisel naisekandmine, kolmandal purjetamine. Minul on keraamika ja remont,” ütleb armastatud näitlejanna Marika Korolev. Marika loomingut saab osta mõistagi pealinnast ja nüüd ka Kuressaare mööblikauplusest Ringtee 11.


“Nagu paljud olulised asjad siis elus tulevad meie juurde ootamatult, jõudsin minagi keraamika juurde juhuslikult. Mu naabrinaine läks ühel hetkel keraamika kursustele, tema kaaslane jäi aga ootamatult haigeks ning tekkis üks vaba koht. Üle aia oli tal lihtne mind kutsuda, et tule ja ole väike asendus. Naljaga pooleks öeldult oli see tema poolt suur viga, sest ma läksin ja jäin kursustel käima tervelt pooleks aastaks.


” Maalida ja joonistada on Marika armastanud juba ammusest ajast.“ Lapsena oleme kõik savi ning plastiliini voolinud ja rannas liivalosse ehitanud – see on ju ka teatud mõttes looming, kahjuks küll üsna ebapüsiv. Mis puutub käelisesse tegevusse, siis tuleb tunnistada, et olen kolm aastat UKUs (UKU - omaaegne rahvakunstimeistrite koondis) käsitööd õppinud ja mulle on väljastatud tikkija diplom.” teatab Marika. “Koolis oli võimalik valida kolme eriala vahel - kas õppida kokandust, minna sukapüksi-vahetüki-õmblejaks Punasesse RET-i või tikkijaks UKUsse. Sattusin muidugi sukapüksi-vahetüki-õmblejate auväärsesse meeskonda, aga mul õnnestus protesteerida ja teha üks näidis nõelapadi, mis osutus piisavalt heaks, nii, et sain tikkijate gruppi. Käsitööarmastus on tõesti juba ajast ammusest.”


Keraamika pakub tohutult võimalusi nii vormi kui tehnika valikul. Korolevi looming on omanäoline ja heas mõttes kodune. Saaremaale toodud tööd on enamikus tehtud madalkuumusel (madal tähendab 1040°–1080°C), osa asju on ka kõrgkuumus-põletusega (1260-1300° C) Siin on koos klaasiga tehtud põletust ja käsimaalinguga asju.


Räägitakse, et killud toovad õnne – ilmselt mitte klaasikunstniku ega keraamiku jaoks. “Ma pean tunnistama, et ühe suure kastitäie olen küll kogemata vastu maad visanud, ei tea kas see just õnne tõi aga ega midagi paha ka ei toonud. Vastupidi, andis hoopis inspiratsiooni keraamikaga edasi tegeleda ja otsida uusi ideid ning vorme. Killud käivad asja juurde. Mõned asjad viskaksin küll hää meelega ära kuid mul on toredad sõbrad, kes ütlevad, et kõik mis on sinu meelest nässu läinud anna meile!“


Marikal on kodus üks lauake, kuhu käivad need asjad, mis ta enda meelest on välja praakinud, aga mis teiste jaoks osutuvad meeleolukateks ja vajalikeks. Tulemus on see, et sellele nurgalauale ei jäägi eriti midagi... Selle üle on Marikal ainult hea meel.


Kuigi see hobi nõuab palju aega, pole hirmu, et näitlemiseks enam mahti ei jää. Kõike jõuab kui tahtmist ja viitsimist on!


“Suhtun keraamika tegemisse kui hobisse. Mina ei tee neid asju müügi pärast, ma teen seda rõõmu pärast. Töid koguneb aja jooksul ikka väga palju ja kõike oma koju ei jäta. Kui need veel kellelegi meelidivad... siis on see ju tore.”


Vaagnal kasutatud modellid - kalad ja vähid on Saaremaise päritoluga. “Ma olen ühte jalgapidi Saaremaaga seotud. Mereteema on mulle väga hingelähedane, olen ju veevalaja ja mere ääres üles kasvanud! Paralleele pole vaja kaugelt otsida.”


Hernes Keraamika eesmärgiks on luua erilisi, julgeid ja efektseid tooteid, mis annavad sisekujunduses märgatava aktsendi oma värvi ja põneva vormiga. Meie unikaalsed tooted on enamuses kasutatavad tarbevormidena, kaetud kvaliteetse, efektsete, tervisele ohutute glasuuridega.

Vaata ka: www.herneskeraamika.ee

Tekst ja pildid: Tõnis Kipper

Submitted: 09.11.2012

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all