Articles and news

Kuidas valida vannituppa boilerit?


Kui ühel päeval ei tule vanni minnes enam segistist kuuma vett, on üsna tõenäoline, et kuumaveeboiler on katki läinud ja see tuleb välja vahetada.

Uus veekütteseade tuleb tavaliselt osta ka siis, kui vana boiler ei mahu pärast remonti enam vannituppa ära või kui olete sisse kolimas päris uhiuude, sisustamist vajavasse korterisse.

Boiler on hädavajalik tehnikaseade, ent kuna see on väga energiakulukas - kasutades üksi ära pea veerandi majapidamises kuluvast energiast - on oluline, et vannituppa valitud veesoojendaja oleks võimalikult ökonoomne.

Mille põhjal vannituppa boilerit valida? Mis on need omadused, näitajad ja kriteeriumid, mida veeküttekatelt valides kindlasti jälgida?

Õpi tundma erinevaid tüüpi boilereid
Koduseks kasutamiseks mõeldud boilerid on väga erinevad. On elektrilised ja gaasiküttega katlad, erineva elektroonika, ökofunktsioonidega, mahutatavuse, võimsuse, kinnitusvõimalusega (näiteks iseseisvalt püsti seisvad või seinale, valamu alla kinnitatavad), valged ja värvilised boilerid.

Kui suur boiler võtta?
Boileri maht peaks vastama sooja vee kasutajate arvule ehk arvestama eeskätt pereliikmete arvu. Kuna vannituba vajab suuremat boilerit, kui duširuum või köök, siis tuleks ka seda asjaolu arvesse võtta.

Siin on väike spikker, mis aitab valida optimaalse mahuga soojaveeboileri:
- Ühel kuni kahel inimesel kulub keskmiselt ca 135-180;
- Kahel kuni kolmel inimesel ca 180-225;
- Kolmel kuni viiel inimesel ca 225-270;
- Viiel kuni kaheksal inimesel ca 270-360 liitrit sooja vett.

Antud andmed on tinglikud. Kulutavata vee kogus sõltub lisaks kasutajate hulgast veel sellest, kui suur on vann, kas see lastakse ääreni vett täis, millise intervalliga sooja vett kasutatakse ja kas korraga tarvitatakse ära kogu soe vesi või mitte.

Eestis müüdavate soojaveeboilerite suurused jäävad 10-300 liitri vahele. Kogemus ütleb, et 100-liitrisest boilerist jääb vannitoa puhul vajaka, targem on võtta minimaalselt 150-liitrine või veel parem 200- või 300-liitrine mudel.
Tasub meeles pidada, et kahe inimese vannid ja mullivannid vajavad rohkem sooja vett kui väike ühe inimese vann.

Kui aga pereliikmed eelistavad vannile duši all pesemist, siis igaks juhuks ei ole otstarbekas väga suurt ehk nii-öelda varuga boilerit võtta. Ei ole ökonoomne, kui boiler toodab sooja vett rohkem, kui reaalselt kulub.
Kui olete soojaveeboilerit ostmas, siis vaadake seadme tehnilisest infost järele, kui sooja vett see ühe minutiga toota suudab.

Elektriline boiler
Meie majapidamistes on enamlevinud elektrilised soojaveeboilerid. Need on tavaliselt valged silinderjad tünnid või nelinurksed mahutid, mis on paigaldatud lae alla seinale, valamukapi sisse või siis põrandale. Boileri saab paigaldada vertikaalselt või horisontaalselt - nii nagu ruumis võimalik on või nagu konkreetne mudel vajab.

Vannitoa boilerid on mahult suuremad kui köögis kasutatavad veekütteseadmed, mistõttu ei saa elektriboilerit alati seinale kinnitada. Näiteks raske, 300-liitrise veeboileri puhul ei ole teist varianti, kui paigaldada raske kütteseade põrandale.

Kui vannitoa planeering võimaldab tasuks veeboileri paigaldada ruumi püstises asendis, sest sama mahu ja võimsuse juures suudab vertikaalne boiler anda 15 protsenti rohkem sooja vett, olles seega tõhusam.

Gaasiboiler
Gaasiboileri kasutamine eeldab seda, et hoones on gaasiühendus.

Gaasiboileril on elektriga töötava kuumaveeboileri ees mitmeid plusse: gaasiboiler on väike ja kompaktne, gaasiveesoojendit peetakse keskkonnasäästlikumaks ja tõhusamaks.

Gaasil töötava boileri efektiivsus tuleneb eeskätt läbivoolupõhimõttest, mis tähendab seda, et seade alustab vee soojendamist alles siis, kui kraan lahti keeratakse. Külm vesi jookseb läbi soojendi ja kraanist voolab kohe soe vesi. Ooterežiimil olles ei toimu sooja vee kadu.

Vannitoas, kus vett kulub kõige rohkem, suudab ka väike gaasiboiler toota piisavas koguses kuuma vett.

Gaasiboileri miinuseks on aga see, et selle kasutamine vajab väga korralikku ühendust korstna või ventilatsioonitoruga.
Lisaks, nagu mainitud, ei saa gaasiveesoojendit igal pool kasutada, elektriboiler sobib aga igasse majapidamisse.

Submitted: 17.09.2019

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all