KÜSI NÕU PUIDU RESTAURAATORILT JA MÖÖBLI RENOVEERIJALT

laua jalad liiga lühikesed

la viva 19.01.2008 20:44

ostsin söögilaua, mis pärit väidetavalt 19. saj algusest. tõesti ainult puutappidega tehtud ja väga ilus, AGA jalad krt liiga lühikesed - jalgu laua alla panna ei saa ja süües selg puha küürus :)
ei tea, kas nad lihtsalt olid tol ajal nii jupid või on mõni kuri inimene mu laua jalgu saagind.
mingi puidust moodustis oleks ju nõme alla meisterdada? aga need keeratavad/tellitavad vindiga metallist otsad? kas neid tohiks panna, et lauda mitte päris pekki keerata? ja kas neid üldse on nii pikki - vaja oleks juurde saada oma 15-20 cm?
ja kust üldse otsida?

Tsiteeri

Janika 20.01.2008 14:31

Kui tegemist on ikkagi söögilauaga siis on täitsa võimalik, et jalad lühemaks saetud. Võid vaadata jalaotsi, kas otspuidul on näha saejälgi? Kui tegemist on talupoja tüüpi söögilauaga ja tõesti aastatest 1800- siis võis laud madal ollagi. Vanad talutoolid on ka väga madalad ja pisikesed tänapäeva söögilaua toolidega võrreldes. Kui tool oli madal siis ei saanud ka laud väga kõrge olla:)
Kõige ilusam ja nn. eetilisem oleks kui laua jalgadele ikkagi puitu otsa liimida.
Kas lauajalgadel on ka nikerdusi või on tegemist sirgete alt kitsenevate või hoopis treitud ümarate jalgadega?
Kui jalad on kandilised ja alt kitsenevad, siis pole eriti raske seda parandustööd ise ette võtta.
Ennem pead tuvastama puiduliigi. Levinum ja tugevam oli lehtpuit. Kask, sanglepp või tamm.
Kõige lihtsam variant on võimalikult jämeda ja pika puittüübliga uus puidu tükk vana jala otsa istutada. Kindlasti peab kasutama ka liimi. Puiduliim Aqua Silva sobiks väga hästi.
Aga kuna tegemist on ikkagi väga vana ja ilusa lauaga, siis äkki oleks mõistlik see restaureetori juurde viia. Siin on aga üks suur küsimärk. Nii vana asja puhul peaks seda parandama kasutades vanu meetodeid ja vahendeid. Vana puidu kiud peaksid ideaalselt sobituma uue omadega. Ja lauajala peaks otsat diagonaalselt läbi lõikama, et saada maksimaalset liimipidna, mis omakorda annab asjale tugevust. Et uus puit ei jääks silma häirima võiks jalaotsad täpselt järgi toonida. Aga ei tea, kes viitsiks seda tänapäeval ette võtta. On mõned restauraatorid Pärnus, Tartus ja Tallinnas, keda saab usaldada. Mõned ei viitsi sellist tööd ette võtta ja kasutaksid su lauajalgade parandamiseks just seda kõige lihtsamat võtet, millest enne rääkisin ja see ei ole ka väga vale, aga saaks ikkagi paremini just eseme vanust silmas pidades. Ja üldiselt ma arvan, et alla 1000.- ei hakka keegi seda tööd ette võtma.
Pead ise otsustama.
Kui hakkad ise tegema siis võin täpsemalt nõu anda, kui vaja.

Tsiteeri

lu 22.01.2008 11:14

norm söögilaua kõrgus on 730-750mm.
soovitaksin hoopis sobiva kõrgusega toolid otsida/teha, kui laud on nõnda vana ja hea, nagu kirjutad.
või leiad disaneri, kes tõesti midagi lahedat juurde poogiks.

Tsiteeri

laviva 22.01.2008 15:04

aitäh Janika, põhjaliku selgituse eest. aga ma nagu tõrgun puidust tegema.... sel on veel originaal vesilahustuv peits peal ja väga omapäraselt kulunud - vaevalt seda nii järgi saab teha, et näha ei jääks..
ja see varjamine - no siuke poolkõva jääb mu arust nõme...
ja mõtlesingi panustada pigem sellisele vastandile - et alla midagi täitsa modernset - a la metall.

lu-le: see laud on 690 mm - ja kui sa nüd ütled, siis mulle tegelt tundub ja, et juba 10 cm juurde oleks abiks... a kui pikki neid metallist otsi on? toolid on mul ka vanad, aga siiski nooremad - aga neil on emotsionaalne väärtus (päritud) ja neist ka nagu loobuda ei tahaks :)

Tsiteeri

Janika 22.01.2008 15:40

Siis tasub metallist jalaotsi mööblifurnituuride poest otsida: http://www.sisustusweb.ee/ee/search/furnituurid/

Tsiteeri

lu 28.02.2008 16:36

kulla la viva,
kuidas kavatsed need poefurnituurid (tõen) peenikeste jalgade otsa panna?
arvan, et see on esiteks üsna võimatu (vajavad laiemat pinda kinnitamiseks ja tihti vanal mööblil jalad otsast pehmed), teiseks näeb jube välja.
võta siis parem mõni osav sepp abiks. või mõni muu meistrimees. vanadel asjadel esineb selliseid improviseeritud plekist külgekruvitud parandusi-ühendusi. et sama ristlõikega puidust pikendusjupp otsa ja plekiga neljast küljest kasvõi üleni üle katta nt. tsinkplekk on lahe ja kui leiaksid ka vanad kruvid.
parim aga janika soovitus restauraatori jutule minna. igast rikutud vanast heast asjast on väga kurb.

Tsiteeri

laviva 28.02.2008 21:59

poefurnituurid on juba maha kantud.
sepa juures on käidud - tema laitis rauaidee maha.
nüüd otsingi restauraatorit.
nii vana asjaga ongi üks rist ja viletsus :) ühest küljest on ta nii ilus, aga teisest küljest ei annaks endale andeks kui ta pekki keeraksin...
kui keegi mulle nüüd oskaks head restauraatorit soovitada - Tallinnas või Pärnus

Tsiteeri

Janika 10.03.2008 22:58

Pärnus soovitaksin Papa Carlo puutööd ja Tallinnas ehk Tsunftijänest, sest tean isiklikult, et seal restaureeritakse kvalieetselt.

Tsiteeri

Mark 11.03.2008 08:45

Saaksin ehk aidata!?
Olen ennegi mõnele ilusale asjakesele elu sisse puhunud!

Tsiteeri

Haluan sähköpostiin viestiä, jos siihen viestiin vastataan.

Lisa pilte

Sisustusweb ei vastuta foorumisse lisatud postituste ega nende sisu, samuti postituste kaudu kättesaadavaks tehtud internetilehtede sisu eest. Sisustusweb jätab endale õiguse kustutada postitused, mis on teemavälised, kirjutatud teise isiku nimel, solvavad, labased, vaenu õhutavad, ebaseaduslikule tegevusele üles kutsuvad või muudele headele tavadele mitte vastavad.