Inspiraatio, sisustus ideoita, vinkkejä ja niksejä

Ideid trepialuse kujundamiseks

Kõige tavapärasemalt kohtame me treppe esikutes, koridorides või hallides.
Tänapäeva funktsionaalsetes kodudes projekteeritakse treppe ka muudesse ruumidesse. Trepi asukohaks võib olla ka köök, elutuba, magamistuba ja paljudel juhtudel ka panipaik või kelder.

Tutvume väga paljude erinevate ideedega trepialuse kujundamisel erinevates tubades.
Kasutamaks maksimaalselt ära trepialust pinda võib teda kujundada vastava eluruumi funktsioone täitmas. Nii saame trepialust pinda kasutada näiteks garderoobina, peidetud kappide ja sahtlitena ratastel, televiisori asukohana, raamaturiiulitena või kaunilt kujundatud istumisnurgana. Kõik oleneb oskusest trepialuse pinna kasutamisel ratsionaalses terviklahenduses.
Vältimaks trepialuses pea äralöömist äärte vastu, ehitage garderoobid, kapid, sahtlid või riiulid ühes tasapinnas trepi äärega, ärge jätke sinna teravaid nurki. Kasutades terpialust pinda istumisnurgana, kasutage kõige madalam trepialune osa kas mõne aksessuaari eksponeerimiseks, väikese kapi või riiuli kohana või vähemkasutatavate esemete asukohana.
Vastavalt vajadusele võib trepialusesse luua ka valgustuse kas raamatute lugemiseks, ruumile sobiva ilme loomiseks või garderoobide korral ratsionaalseks kasutamiseks.


Tutvume 5 erineva eluruumi trepialuste kujundusega:
1. Esiku, koridor või halli trepialused
2. Elutoa trepialused
3. Magamistoa trepialused
4. Köögi trepialused
5. Panipaiga, keldri trepialused

1. Esiku trepialused
Kõige enam kohtame just treppe esikutes, hallides või koridorides.
Esikus on kõige loogilisemaks lahenduseks luua sinna garderoob, kus oleks ideaalne hoida õueriideid, jalanõusid, vihvavarjusid, jalatsite hooldusvahendeid ja muid tarbeesemeid, mida õue minnes vajaksime.
Väiksema pinna korral kasutada seda kohta just hooajariiete ja jalatsite jaoks. Garderoob võib olla nii avatud kui ka kinnine. Lahtise garderoobi puhul saab sinna ette ka toolikese asetada, kus saab mugavalt toimetada kodust lahkudes või koju jõudes.
Esiku trepialust võib kasutada ka pesumasina kohana, jalgrataste hoidmiskohana, funktsionaalsete riiulite või kappidena.
Sellist pinda võib kujundada ka lauakesega või tooliga tuues aktsendiks sobivaid ja vajalikke aksessuaare: riputusnagi, vihmavarju hoidja, peegel, vaas, linik, kirst või kunstiteos.















2. Elutoa trepialused
Elutuba on teiseks kohaks elamises, kuhu kõige enam treppe ehitatakse. Sageli asetsevad trepid ka omavahel ühendatud esik-elutoas või elutuba-köögis.
Heaks ruumikasutuseks elutoa trepialuses oleks raamaturiiulid või muude vajalike tarvete riiulid, kuhu saab maast laeni kõik tarviliku ära paigutada. Trepialusesse sobib ka televiisor ja muu kodutehnika, millede kõrvale sobivad ka vastavad andmekandjad. Elutoa trepialusesse sobib ka kamin, akvaarium, töölaud või mugav diivaninurk.












3. Magamistoa trepialused
Tavaliselt on see üsna ebatavaline, et trepp asuks magamistoas. Selline lahendus võib olla mitmekorruseliste ja erilahendustega majade puhul.
Samas on magamistoa trepialune väga hea võimalus garderoobi loomiseks, kuhu saaks kogu rõiva- ja jalatsikogu paigutada. Võib kasutada ka riiulitena, buduaari nurgana, voodi asukohana.
Trepialuse panipaiga varjamiseks võib magamistoas kasutada ka ruumi ilmega sobivaid kardinaid.






4. Köökide trepialused
Köökides või köök-elutubades on võimalik väga tihti kohata treppe.
Sellist ruumi köögis saab väga oskuslikult ära kasutada kõikvõimalike sahtlite ja riiulite tarbeks. Köögis on funktsionaalsus väga tähtis ja trepialune koht annab võimaluse seda ära kasutada. Köögitarvikute paigutamisel sellisesse kohta peaks kõige vähem vajaminevamad esemed paigutama kõige kaugemasse nurka.
Ruumikitsikuse puhul võib isegi köögitehnikat viia trepi alla, muidugi peab jälgima ka ventilatsiooni paigutust ja mugavat liikumist vajalike töötsoonide vahel.








5. Panipaiga, keldri trepialused
Panipaigad või keldrid ehitatakse tavaliselt nullkorrusele ja on üsna loomulik, et sinna läheb trepp.
Selline trepialune nõuab kõige vähem head välimust, pigem maksimaalset terpialuse ärakasutamist kõikvõimalike tööriistade, kasutuksjäänud esemete ja muu jaoks. Sellises trepialuses saab kasutada korralikku ja vastupidavat metallist laomööblit, iseehitatud puitmööblit või kasutada plastikust või korvmaterjalist kaste. Panipaiga trepialust võib sisustada ka kasutuksjäänud kastidega või ehitada riiulid ehitusjääkidest. Keldri funktsioone täites saab kasutada seda kohta ka veiniriiulina, kus kasutada spetsiaalseid veinihoidikuid.
Olenevalt vajadusest võib sellisesse trepialusesse luua ka töönurga peremehele või meisterdamisnurga lastele.





Trepialuse kujundamine on kindlasti huvitav ja põnev väljakutse leidmaks antud kohale sobivaim ja leidlikuim lahendus, mis oleks kooskõlas kogu ruumiga. Lähtuma peaks esmalt sellest, mis funktsioone see ruum täidab ja milline neist sobiks kõige rohkem trepialusesse viia.

Sageli võib sellisest kohast saada lastele lemmik mängunurk või täiskasvanule oma rahulik töönurk. Võimalusi on palju ja leidke endale sobivaim!

Koostanud: Sisustusweb'i toimetus
Artikli koostamiseks kasutatud materjale:

http://www.shelterness.com/

Lisätty: 25.10.2012

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

katso lisää