Inspiraatio, sisustus ideoita, vinkkejä ja niksejä

Tagasihoidlik, kuid vajalik riiul

Milline on üks hea riiul? Soovitab sisearhitekt Ivi Piho.

Raamatusõbral on riiuleist alati puudus, ajapikku saavad ka varupinnaga planeeritud riiulid täis. Eelkõige on varupinda vaja muidugi raamatutele, kuid seal saab hoida ja eksponeerida ka muud – hoidmist-näitamist väärt asju meie elus.

Osta või tellida?
Poes selgub pahatihti, et valik on ootamatult üksluine ja vägisi tekib tunne, otsekui oleks aeg seisma jäänud. Ehkki lihtne asi, on parajas mõõdus riiulit raske leida. Poes näeb kurba rida laminaatkattega, ebamäärases kõrguses ja pigem kontorisse kui koju mõeldud riiulid. Ei paku need silmarõõmu ja neisse ei mahugi suurt midagi. Lae ja riiuli vahele jääv tühi ruum aga on kasutu ja hakkab kiiresti liigseid asju koguma. Riiulivahed on küll igaks juhuks varuga kõrged jäetud, kuid võtavad sellisena asjatult ruumi ära.
Üks võimalus on mõelda läbi oma võimalused ja vajadused ning tellida korralik, õiges mõõdus riiul sellisest mööblifirmast, kus meistrid ka head nõu annavad. Miks mitte näidiseks kaasa võtta pilt või sisekujundajalt tellitud joonis – nii saad just õiges proportsioonis panipaiga.


Riiul kui kujunduselement
Maast laeni raamaturiiulitega kodu on aukartusäratav, samas ka õdus. Raamat on lihtne ja loomulik “sisustuselement”. Koos raamatutega on igas ruumis mõnus elada. Mahukas riiul võimaldab asju süstematiseerida ja sel moel elu lihtsamaks teha. Kui raamatuid on väga palju, ei maksa riiuli stiiliga ülearu vaeva näha – raamatud ise kujundavad riiuli. Kui eesmärgiks pole just riiuli unikaalset vormi esile tõsta.

Loe edasi jaanuarikuu Kodukirjastjaanuarikuu Kodukirjast

Tekst: Ivi Piho, Kodukiri
Fotod: Priit Grepp, tootjad

Lisätty: 06.01.2013

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

katso lisää