Inspiraatio, sisustus ideoita, vinkkejä ja niksejä

On aeg toataimede ümberistutamiseks!

Aianduskeskus Hansaplant spetsialisti nõuanded:

Päike käib kõrgemalt, linnud laulavad ja iga päevaga muutub loodus aina enam kevade nägu! Just nüüd on ideaalne aeg toalillede ümberistutamiseks ning taimede võra kujundamiseks.

Pildil kollakaks muutunud Draakonipuu leht

Pildil kollakaks muutunud Draakonipuu leht

Millal on õige aeg taimede ümberistutamiseks?

• Toataimi hakatakse ümber istutama üldjuhul veebruari keskpaigast.
• Jälgi taimede lehti, kui lehed muutuvad kollakaks, on õige aeg mõelda ümberistutusele. Üldjuhul annavad kollased lehed märku toitainete puudusest mullas. Toitainete puudus vihjab omakorda sellele, et taime võiks kasvuperioodi alguses kindlasti ümber istutada. Loomulikult võib see olla ka märk valguse vähesusest. Öeldakse, et kui taim on aknast ainult 2 m kaugusel, siis on taimel tegelikult juba väga pime.



• Pildil on ka näha, et potis ongi ainult taime juured. Mullale ei jätku enam ruumi, seega on potis ilmselt ka toitainete puudus
• Kui tegu on noore taimega, siis istutatakse teda ümber igal aastal. 5-aastaseid ja vanemaid taimi istutatakse ümber 2-3 aasta tagant.

Kuidas valida taimele õige pott?

• Taimele õige poti leidmiseks on oluline vaadata, et uus pott ei saaks liiga suur. Tegelikkuses peab uus pott olema nii suur, et käsi mahub uue ja vana poti vahele. Kui uus pott saab liiga suur, siis taime juured ei jõua nii-öelda üleliigse mullani, ning muld rikneb!
• Praegu on väga laialt levinud ka trend, et taimed istutatakse otse nii-öelda ümbrispotti. Sageli ei julge inimesed seda teha. Mis on siis suurimad ohud? Suurimaks ohuks on ülekastmine, mille läbi võivad taime juured ära mädaneda. Kui kastmisega hoolas olla ja näpuga korralikult mulda katsuda, siis tegelikult ei tohiks ülekastmine probleemiks olla. Kes ei taha otse ümbrispotti istutada, siis võib esmalt taime panna ka auguga plastikpotti ja siis valida vastavalt maitsele ümbrispott. Kui õigesti talitada, siis mõlemad variandid on taimele head!

Kuidas valida taimele õige muld?

Kergkruus kotis (Hansaplantis hind 8.40/tk)

Kergkruus kotis (Hansaplantis hind 8.40/tk)
• Õiget mulda on väga lihtne valida! On olemas spetsiaalsed toalillede mullad, mis on koostatud arvestades erinevate taimede vajadusi. Näiteks palmidele on mõeldud spetsiaalne palmimuld, kaktustele kaktuste muld jne.
• Poti põhja võiks drenaažiks panna kergkruusa.

NB! Hansaplantis on uudistootena müügil koti sees kergkruus, mida on väga lihtne kasutada ja pesta. Üheks suurimaks plussiks on, et taime juured ei põimi ennast kergkruusakoti ümber.




• Enne ümberistutust võib lahtise mulla ja juured käega ära võtta. Taime juurte pärast ei pea muretsema, sest need juured mis sel viisil ära tulevad ongi juba vanad.

Kui oled taime kenasti ümber istutanud, siis on oluline pott märjaks kasta!
Ära unusta pesta ka taime lehti, mis on talvega kindlasti palju tolmu kogunud. Miks peab taime lehti puhastama? Puhastamine on väga tähtis, sest tolmukiht takistab taime fotosünteesimist. Kui taime kimbutavad hoopis lehetäid, siis võib lehti pesta lisaks veele ka rohelise seebi lahusega. Roheline seep aitab väga hästi igasuguste lehetäide vastu. Kui tegu on keerukamate kahjuritega (nt kedriklest), siis aitab hästi ka actaraga kastmine! Ära unusta, et kahjuritega võitlemine nõuab järjepidevust! Tõrjet võiks korrata iga 10 päeva tagant kuni kahjurite kadumiseni.


Millal võib taime pärast ümberistutust väetama hakata?

• Värskelt ümber istutatud taimi väetada ei tohi! Tuleb ära oodata taime juurdumine, mis võtab aega keskmiselt 2 nädalat. On võimalik ka kohe istutamise käigus mulla sisse segada spetsiaalset granuleeritud pikaajalist väetist.
• Väetatakse toataimi terve kasvuperioodi vältel ehk kuni oktoobrini.

Täpsemad juhised orhideede ümberistutamisest leiad SIIT >>>

Lisätty: 20.03.2014

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

katso lisää