Tee itse

Kui suvekodus sauna pole.....

Kui suvekodus sauna pole, võivad naised ise ehitada endale vesiravila, pesukoja, pesula, SPA – sanus per aqua – ehk spaa, nagu selle on eestikeelsena norminud keeletargad.

Ehitus. Lihtne: neli 5 x 10 sentimeetrist kahe ja poole meetri pikkust prussi; katta puiduimmutiga ja seejärel soovi korral värviga; majake umbes 2 m x 1,5 m, kõrgus eest 2,1 m, tagant kalde võrra vähem; katuse kalle 20 cm, sellest piisab, et vihmavesi maha jookseks. Neli postiauku, umbes 50 cm sügavad, läbimõõt umbes 40 cm. Segu: 4 osa liiva, 1 osa tsementi, sobivalt vett. Postiauku lisada tugevduseks kive. Lasta paar päeva kuivada.
Horisontaal või vertikaal – kõik tuleb loodida!
Karkass. Liistud kruvida tugipostide külge; liistude pikkus sõltub põhipostide vahekaugusest ja kruvide pikkus liistude paksusest. Ukseava on umbes 60 cm laiune. Kui liistud paigaldatud, siis saega kõik üleliigne maha!
Kui karkass valmis, kile ümber ja seejärel katusele ka. Katusekilet tuleb kõvasti pingutada ja kui kalle on õige, pole katusele lisaliiste vaja. Kile paigaldada klambritega, kuid mitte väga tihedalt, sest riie tuleb kile peale niikuinii. Riiet – soovitatavalt puuvillast vm naturaalset, peab kauem vastu – igaks juhuks 15 m, ehkki kulub vähem. Sobiva pikkusega (pesukoja kõrgust arvestades ja keeramisvaruga) riidetükid tuleb kõrvuti kokku õmmelda, arvestades majakese ümbermõõtu, mis on umbes 7 m. Uksekoht tuleb välja arvata. Nii kile kui ka riide kulu arvutab igaüks siis, kui karkass valmis.
Põrand peakividest. Vahedega, et vesi ära jookseks. Alumised liistud on paigaldatud nii, et tuul läbi käib. Aeg-ajalt rohida!
Uksed. Ees kaks ust: sisemine riidest, üles rullitav, ülal ja all tunnelites ümarad pulgad (harja- või rehavars vm) paigaldatud konksudele; väline uks riidega kanditud kilest, uks on kinnitatud ühest servast klambritega, teises servas on nööpaugud.
Vesi: vanavanaema vann, paarisajaliitrine, kaetud kilega, et vältida putukate uppumist. Päikselise päevaga on naistele sobiv saunasoojus tagatud.
Saunatarvikute jaoks on õmmeldud riiulid, kokku 6 taskut. Rätikud kuivavad siseliistudel, riiete ja muu vajaliku riputamiseks on paigaldatud konksud.
Mööbel. Kaks pinki möödunud sajandi 50ndate suvilast, korduvalt remonditud, ilusad; kaks Ikea plasttaburetti – sugulaste keeli jakkara – ja üks triibuliseks värvitud vana kast lauakese funktsioonis.
Tähtsaim on aga peegel: vaatad ja rõõmustad, kui ilus oled pärast suvesaunas käimist!









Lisätty: 29.04.2014

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

katso lisää