Artikkelit ja uutiset

Pikk töökogemus viis oma ettevõtteni

Enne oma ettevõtte loomist kogus Lauri Länkur puidutöö kogemusi erinevates ettevõtetes töötades. Tema esimesed kokkupuuted puiduga pärinevad vanematetalust, ka Võru tööstustehnikumi õppimaasumine seondus puiduga.

Koolis oli kauge käia ja kui Paidest tuli hea tööpakkumine, jättis Lauri Länkur õpingud pooleli. Ta hakkas ekspordiks mööblit valmistama, kuni ettevõtet tabas pankrott. Noormees jätkas puutööd järgmises ettevõttes ning kokkuleppel tööandjaga hakkas füüsilisest isikust ettevõtjana lisatööd tegema.

Nii kestis viis aastat, kuni ta mõistis, et omal jõul ettevõtmine edasi ei arene ning on kaks võimalust: minna kuskile suuremasse ettevõttesse liinitööliseks või hakata tõsisemalt oma ettevõttega tegelema.

Stardiabi taotlust koostada polnud Lauri Länkuri jaoks keeruline, sest õde Tiina oli EASi varemgi projektitaotlusi kirjutanud ja asjadega kursis ning aitas äriplaani ja taotlust sõnastada. Et Lauri õde elab Põlvas, konsulteeriti projekti üksikasjades Põlvamaa Arenduskeskusega. Kuna Lõuna-Eestis on puidutöötlemises suuremad kogemused, siis usub ta, et sai sealt head nõu. Vajalike materjalide kokkupanek võttis pool aastat.

EASist otsuse ootamisele kulunud paar kuud olid ärevad. Võimalik, et negatiivse vastuse korral poleks OÜ Lekuluxi olemas, aga seda ei saa keegi iialgi teada, sest 2004. aasta sügisel otsustas EAS ettevõtet toetada 157 387 krooniga.

Stardiabiga sisustas Lauri Länkur tootmiseks Türi külje all vanemate talu abihoone, mille võimsus ja tehnika võimaldab teha kõige eripalgelisemat tööd, olgu tegu mööbli, uste, akende või treppidega. Võrreldes FIE ajaga on töö nüüd oluliselt kvaliteetsem ja kolm korda kiirem, samuti paindlik ja efektiivne. Ta ei näe põhjust silmi maha lüüa ka pealinna tugevas konkurentsis.

Hetkel töötab Lekuluxis kolm inimest, kuid niipea, kui tootmishoone olmepool korda saab, kavatseb omanik paar töölist lisaks palgata. Edaspidi on kavas praegune tootmispind laoks jätta ja rentida lähedusest suuremad ruumid. Samas ei plaani ettevõtja kümne aasta jooksul firmat rohkem laiendada, kui kümme inimest ära suudavad teha.

Väikeettevõttel säilib operatiivsus ja paindlikkus. Pealegi peab Lauri Länkur end loominguliseks inimeseks ega taha valmistada masstoodangut, vaid uusi ideid katsetada. Ettevõtte müügitööga püüab Lauri üksi toime tulla.

Puiduettevõtja arvates on maailm avardunud ja oma mätta otsas istudes ideed ei arene. Ta on vaadanud ringi Põhjamaades ja kiidab maakonna puiduettevõtjate omavahelist suhtlemist. Lauri Länkuri arvates ei ole siinsete puidualal tegutsevate väikeettevõtjate pingipark ega töökvaliteet sugugi kehvemad kui Soomes.

Ta ei karda, et teda võib tabada varasemate tööandjate kurb saatus: “Ettevõtted läksid pankrotti, sest nad hindasid oma võimeid üle. Nad ajasid tootmismahud suureks ja ladusid turjale ülejõu käiva laenukoorma.” Oluline on tähtaegadest kinni pidada ja kliendiga suhelda, eriti kui tekkivad materjalist või tootmisprotsessist tulenevad hilinemised. Klientidele tuleb muutustest teavet anda kohe, sest neil on õigus teada, mis seisus on nende tellimuste täitmine.


LEKULUX OÜ
Telefon: 56475651
info@lekulux.ee
www.lekulux.ee

Tekst ja foto Urmas Glase

Lisätty: 08.01.2009

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

Turvava laadun, hienostunut muotoilu, matalan hinnan ja nopean kuljetuksen keitiöt

Turvava laadun, hienostunut muotoilu, matalan hinnan ja nopean kuljetuksen keitiöt

ACCENTA valmistaa kaikki keitiöt raaka-aineista, hanketu vanhaisista Länsi-Euroopan yrityksistä, korkein laadun takuun kanssa.
Jatkuvasti uudistaen ja täydentäen ehdotuksia, me voimme toteutua kaikkia asiakan haluja, jotka ovat sitoutunut muotoilun tyylien kanssa. Me käytämme alkuainet alkuainet puusta, lasista, akrilista ja toisesta aineista, luotaan sointuvan keitiön ilman.
Koristaen tilausta, ostaja voi valita väriä, fakturia, tarpeet ja keitiön tyylin yhdistelmää. Mutta kaikein tärkeä on se, että ostaja voi heti lisätä oman keitiön erilaista teknikaa. Ostaja ei tarvitse olla huolissaan kuljetuksesta, asetuksesta ja hinnasta.

katso lisää