Artikkelit ja uutiset

Uus Eesti disain

Sügisel peetud Disainiöö esitles konkursi ja näituse kaudu uusimat Eesti disainist. „Eramu ja korter“ tutvustab kümmet finalisti.



Eesti Disainerite Liidu algatatud konkurss „Eesti disain ja elukeskkon 2009“ ühendas endas kolme ala: disaini, sisearhitektuuri ja arhitektuuri. Konkursi resultaat oli väga tubli – jõukatsumine näitas, et masu sellesse valdkonda pole täielikult jõudnud. Tulemused demonstreerisid veel läinud heade aastate vilju. Konkursile laekus 22 tootedisainieset. Eestile nii omane vannidisain seekord esindatud ei olnud. Samuti laekus vaid mõningaid valgusteid. See-eest oli rohkesti Eesti mööblidisaini. Paljud esitatud esemed on juba tootmises, ülejäänud on aga tootmisküpsed.

FLOOR
Tikitud põrandapaneel
Disainer: Monika Järg

Floor on tikitud põrandakate – vaip ja põrand üheskoos. Ornament lähtub visuaalselt värvilisest setu pitsist. Autorile on oluline sellise ornamendi muutumisvõime, potentsiaal. Edastades seda harjumuspäratute vahendite ja materjalidega, on säilitatud ornamendi iseloom, kuigi kasutusvaldkond, tehnika ning esmapilgul ka side traditsiooniga on lõhutud.

HOOB
Iste
Disainer: Eero Jürgenson

Eri pikkusega moodulitest kombineeritava istme HOOB tooteperekonnas on tugitool ja sohva. Istmekomplekti idee on pakkuda kombineeritava istmeseeria baasil hulk erinevaid võimalusi istumiseks ja/või lamamiseks. Mööbel on kerge ja tehnilised lahendused lihtsad, tagades mugavuse mööbli ringi paigutamisel või istmepadja asendi muutmisel.

KIIRENDI
Vurr-tool
Disainer: Jaanus Orgusaar

Vurr-tool KIIRENDI on vastand kiiktoolile. Kiiktool rahustab, uinutab – vurr-tool ergutab, äratab. Kuuli veeremisest tekkiv vibratsioon ja kõrin äratab meeled ja rakud. Tehes 6 ringi ümber oma telje, jõuab algpunkti tagasi.

Tekst: Ene Läkk
Fotod: Eesti Disainerite Liit; Triin Rebane/ SHE; Kaido Haagen/ Tuvitool; Pelle Kalmo/ Hoob, Tugitool


Pikemalt juba ajakirjas nr. 4-2009...



Lisätty: 04.01.2010