Artikkelit ja uutiset

Magamistoa A ja O

Igas kodus on ruum nimega magamistuba. Reeglina selles ruumis magatakse, mis tähendab voodit. Loetakse raamatuid, mille kohta armastatakse küsida: “Mis raamat sinu öökapil hetkel on?” See tähendab siis öökapi ja lugemisvalgusti olemasolu. Või vaadatakse telerit, mis mõnele on unerohu eest. Mis tähendab siis omakorda teleri ja selle paigutamiseks sobiva koha olemasolu. Kuid on magamistubasid, mis peavad endasse mahutama ka töönurga või mänguruumi.

Põhiline ja suurim element magamistoas on voodi. Voodi suuruse dikteerib ruum oma mõõtmetega – ümber selle peab jääma piisavalt vaba käiguruumi. Näiteks kaheinimesevoodit ei saa paigutada nurka, sest sellele peab olema juurdepääs mõlemalt küljelt. Voodi ei tohiks takistada kapiuste ja kummutisahtlite avanemist. Oluline on ka, kuidas paikneb voodi magamistoa ukse suhtes – näiteks paljudele ei meeldi, kui voodist ei näe ust. Samas ei pea uks olema alati just otse üle varvaste voodist nähtav – see võib olla ka külgseinas.

Mugav ja stiililt sobiv voodi on iga magamistoa keskpunkt. Voodite valik ja hinnaskaala on nii lai, et sobiva leidmiseks võib päris palju aega kuluda. Üks on kindel – stiili arvelt ei saa tingida kvaliteedis, sest voodi pikaealisus on ülimalt oluline. Odavamate puitlaastplaadist või täispuidust voodite miinuseks ongi see, et nood kipuvad juba paari kuuga nagisema, logisema ja kõikuma. Lisaks suurtele mööblipoodidele tasub kiigata ka väiksematesse salongidesse või taaskasutusega tegelevatesse mööbliäridesse, sest mööblidisaini osas on seal pakutav kindlasti parem ja sugugi mitte alati hingematvalt kallis. Üks hea nipp on muidugi hankida lihtne voodi ja lasta eraldi meisterdada sellele sobivast materjalist ja ruumiga haakuvate proportsioonide ja stiiliga peatsiosa.

Voodi juurde kuuluvad kõikvõimalikud lisaelemendid: päevatekid, ilupadjad, loomulikult voodipesu. Kuna neid esemeid on hõlbus vahetada ja muuta, siis võib siin rakendada fantaasiat ja hullata värvide ning materjalidega.
Üks tore lisand on jalutsis olev istepink, kus hommikul mõnusasti sukki jalga sättida või kuhu hommikumantel kaunilt peale visata. Sama otstarvet võib täita ka suur tugitool voodi läheduses.


Öökapid voodi kõrval on muidugi klassikaline lahendus, aga voodi taga võib olla ka terve riiulite või kappide süsteem, mis voodi enda jaoks süvendi tekitavad. Too lahendus ei peaks kindlasti olema panipaiga väljanägemisega, vaid üsna delikaatselt lahendatud ning suuremas osas ehk ustega varjatud. Seda ka tolmu koguvate kohtade vältimiseks. Kui sellesse süsteemi paigutada ka peidetud, aga funktsionaalsed valgustid, võib saada üsna kena ja funktsionaalse magamistoa.

Üks vahva leiutis on baldahhiin. See ei pruugi olla ajaloost tuntud raskepärane moodustis, vaid päris moodsa vormiga ja minimalistlik. Fantaasia piirideks on siin ruumi üldine stiil ja suurus, samuti arhitektuursed elemendid (kaldlagi, kaarseinad vms).

Suurde ja avarasse magamistuppa sobib loomulikult ka kaunis meigilaud, kus enne õhtuunne vajumist veel viimaseid iluprotseduure teha. Ka teelauake koos mugava tooliga teeb magamistoas viibimise meeldivamaks – kui enne unnejäämist meeldib lugemise kõrvale veel midagi nautida – ilma juhuslike šokolaadiplekkideta siidlinadel. Me ju ikkagi vahel maiustame voodis, eks...

Kui magamistuba on siiski ka see koht, kus enne und suhtlusvõrgustikud üle vaadata või viimased arved kokku lüüa, siis peab sinna mahtuma ka arvuti või teler. Või mõlemad. Siinkohal tuleb jälgida, kuhu on paigaldatud või saab paigaldada arvuti/televiisori jaoks vajalikud kaablid ja pistikud ning kus peaksid asuma seinakontaktid. Sellest omakorda olenevad öökappide, võimaliku töökoha, televiisorialuse, seinalampide jms asukohad.

Magamistoa töökoht peaks aga olema võimalikult diskreetne, et öösel unepuudusel kohe töömured meelde ei turgataks. Mõelge, kas töökoht magamistoas on ainuvõimalik lahendus või leiduks selle jaoks ruumi mõnes muus toas. Või proovida magamistoas tööasju ajada sülearvutiga, millega õnnestub töötada isegi voodis. Selleks otstarbeks võiksid sobida ka voodi kohale sõitvad lauad/lauakesed. Teleka võib paigaldada otse seinale, siis pole vaja eraldi kappi selle hoidmiseks. Võib ka välja mõelda mõne kavala nipi, kuidas televiisorit sootuks ära peita ajaks, mil seda ei vaadata.

Mõelge, milliseid säilituskohti oleks magamistoas vaja. Kappide ja kummutite paigutamisel ja valikul arvestage uste ja sahtlite avanemisruumiga ning käiguteedega, et pimedas poleks ohtu millegi otsa joosta. Kasutage vajadusel ära ka voodi alla jääv ruum. Kõige ideaalsem on omada kompleksi, mis koosneb garderoobist, magamistoast ja vannitoast.

Garderoob, kuhu pääseb otse magamistoast, võimaldab paigutada muretult kõik riided ja muu vajaliku, sealjuures varjudes diskreetselt kas liuguste või dekoratiivse seina taha. Kaob vajadus kohmakate kappide-kummutite järele, on rohkem avarust. Kel sellist võimalust ei ole, võiks proovida vajaliku kapi muuta seina osaks ning sulgeda selle liugustega. Seda tüüpi uksed ei vaja avanemiseks ruumi toa arvelt ning võimaldavad voodi paigutada kapile suhteliselt lähedale. Samuti mahutab hästi läbi mõeldud riiulisüsteem rohkem asju ja seda on mugavam kasutada kui tavalist kappi. Romantilise stiili austajad võivad oma riiulid-riidetorud sootuks voogava kardina taha peita. Kui hoiuruume napib ja magamistoas on siiski vaja päris palju kapipinda, siis kappide paigutamiseks sobib ka voodipeatsit ümbritsev seinapind. Uue pilguga tasuks üle vaadata ka aknaid ja uksi ümbritsevad seinapinnad. Kapifrondist salauksena avanev toauks või aken võib päris kelmikas olla.

Valgustus
Magamistoas võiks olla vähemalt kahte tüüpi valgustust: meeleoluks ja lugemiseks. Meeleoluvalguse loomisel on abiks reguleeritav valgustugevus, karniiside taha peidetud valgus; valgusallikaid võib paigutada voodi alla, niššidesse, klaasustega kappi, põrandasse. Lugemisvalguseks sobib öökapile paigutatud laualamp või veelgi parem, reguleeritava asendiga seinalamp. Seinalamp jätab öökapile rohkem ruumi ning on paremini reguleeritav sobivale kõrgusele-kaugusele.

Materjalid
Magamistoas peaks kasutama võimalikult palju naturaalseid ja tervisesõbralikke materjale. Naturaalsest puidust parkett, pabertapeet, puuvill, vill, sisal, kookos, kork – need on vaid üksikud valikud. Tähelepanu peaks pöörama ka sellele, et kõik pinnad oleksid hõlpsalt puhastatavad, sest olmetolm ja tolmulestad magamistuppa ei kuulu. Näiteks vaipkate on palja jala all küll mõnusalt pehme, aga vajab tõhusat tööd tolmuimejaga. Sünteetilisest vaipkattest magamistoas aga tasuks pigem loobuda – selle umbne ja kemikaalirikas koostis ei ole just meeldiv kaaslane.
Kasutage ruumis puitpaneele, tekstiilpaneele, klaaspindu, eri struktuure ja värvikombinatsioone, dekoratiivseid tapeete. Vältige aga kirjusust ja rahutu muljega ruumi teket.

Värvid
Raske on teha konkreetseid ettekirjutusi. Magamistuba on selline koht, kus võib eemalduda ülejäänud korteri või maja värvi-stiililahendusest, eriti kui magala asub teisel korrusel või eraldi majatiivas, aga seda ei pea ilmtingimata tegema. Kindel on aga see, et tuleb leida kõige rahustavam ja lõõgastavam värv. Selleks peavad magamistoa kasutajad ise rahulikult maha istuma ja mõtisklema, missugune värv nende loomusega kõige rohkem klapib ja milline on täitsa vastukarva.
Kõige rohkem on läbi aegade soovitatud magamistubades kasutada rohelist või sinist tonaalsust, kuna need on üldtuntud rahustava toimega. Samas võib mõnele rahustavana mõjuda hoopis punane, kuigi kedagi teist sunnib see seinu mööda üles jooksma. Pruunid-kollased-oranžid kõrbetoonid on samuti meeldiva meeleolu tekitajad, kuid seda pigem nende pastelses väljenduses. Valge on ilus, aga suures mahus tekitab jaheda tunde, kuna peegeldab hästi valgust. Väike värvilaik siin-seal valget elavdamas oleks ehk omal kohal. Dramaatilise magamistoa saab tumedate toonidega – tumesinise, tumeda ploomililla, mustjaspruuniga, kuid siis peab olema kindel, et see ei hakka magamistoa omanikus depressiooni tekitama.

Magamistuba peaks olema:
- Meeldiv, läbimõeldud ja puhas ruum, mis pole mööbliesemetega üle koormatud.
- Jagatud mugavustsoonidesse: koht riietumiseks, koht lugemiseks, koht magamiseks, koht meikimiseks. Tsooni võib tähistada kõigest pisike laud või kena teistsugune tool, millel on aga kindel otstarve.
- Voodis pikutades või lugedes peaks silmale avanema kena vaade – asjad kappidesse-kummutitesse ära pandud, üleliigsed rõivad kenasti hoiukohtadesse sätitud, meeleolulambikesed siin-seal. Siidine hommikumantel toolileenil ei kuulu segadusetekitajate hulka, vaid kuulubki magamistuppa.

Planeerige, mõõtke, joonistage! Lamage ja istuge toas eri nurkades. Kui teil on renoveerimine käsil, joonistage mööbel kriidiga põrandale. Kujutage ette, mis toimub, kui voodi ja kapi vahel tungleb mitu inimest. Mõelge, mida te kõike tahaksite oma magamistoas ideaalis näha, isegi kui teate, et kõik sinna ei mahu. Äkki siiski mahub, kui mõelda pisut teistmoodi? Ärge unustage, et eelkõige on magamistuba lõõgastumiseks, mõnus pesa ja pelgupaik. Hääd und!

Üks hea nipp on hankida lihtne voodi ja lasta sellele eraldi meisterdada sobivast materjalist ja ruumiga haakuvate proportsioonide ja stiiliga peatsiosa.

Tekst ja fotod: Madle Mühlbach, sisekujundaja

Lisätty: 19.10.2010

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

Turvava laadun, hienostunut muotoilu, matalan hinnan ja nopean kuljetuksen keitiöt

Turvava laadun, hienostunut muotoilu, matalan hinnan ja nopean kuljetuksen keitiöt

ACCENTA valmistaa kaikki keitiöt raaka-aineista, hanketu vanhaisista Länsi-Euroopan yrityksistä, korkein laadun takuun kanssa.
Jatkuvasti uudistaen ja täydentäen ehdotuksia, me voimme toteutua kaikkia asiakan haluja, jotka ovat sitoutunut muotoilun tyylien kanssa. Me käytämme alkuainet alkuainet puusta, lasista, akrilista ja toisesta aineista, luotaan sointuvan keitiön ilman.
Koristaen tilausta, ostaja voi valita väriä, fakturia, tarpeet ja keitiön tyylin yhdistelmää. Mutta kaikein tärkeä on se, että ostaja voi heti lisätä oman keitiön erilaista teknikaa. Ostaja ei tarvitse olla huolissaan kuljetuksesta, asetuksesta ja hinnasta.

katso lisää