Artikkelit ja uutiset

Innovatiivsetest energia säästmise võimalustest ja lahendustest kodus

Aastast aastasse on kulud energiale suurenenud igas majapidamises. Ja energia kallinemine jätkub kiires tempos. See on ka põhjus, miks viimastel aastatel räägitakse järjest rohkem energia säästmise vajalikkusest.

Millised on võimalused oma majapidamises energia kokkuhoiuks?

Sageli arvatakse, et energia säästmine vajab suuri alginvesteeringuid ning just seetõttu ei võeta ette reaalseid samme, et energiakulusid kokku hoida. Tegelikult saab hakkama täiesti taskukohaste summadega ja mis eriti oluline, alati on võimalik investeerida energiasäästu järk-järgult vastavalt oma võimalustele ning vajadustele.

Selleks, et paremini hinnata oma koduseid energiakulutusi ja teada energiasäästu võimalusi, on Eesti Energia toonud klientideni uue energiasäästu veebi. Energiasäästu veebi üheks huvitavaks interaktiivseks osaks on 3D kodu. 3D kodus on tarbijal võimalik tutvuda tüüpilise korteri- või elamu 3D koduga ning leida sealt nõuandeid erinevate energia säästmise ja kulude kokkuhoiu võimaluste kohta. 3D kodu eesmärk on aidata aru saada kodu energiakasutusest ja mõtestada paremini ühe või teise seadme tegelikku energiakulu ja vajalikkust majapidamises. Näiteks valgustuse puhul on toodud välja reaalsed elektrikulud eurodes nädala lõikes ühe või teise lambi kasutamisel. Eesti Energia on välja arvutanud ka keskmise võidu eurodes, kui asendada tava lambipirn säästlikuma lambiga. Kulu mõõde rahalises väärtuses on lihtne viis, andmaks hea ülevaate kui palju reaalset kokkuhoidu annab üks või teine seade rahaliselt. Kui inimene näeb oma kulutusi päeva, kuu või aasta lõikes energiale, on sealt edasi lihtsam ka mõista ja arvutada energia säästmisele tehtavaid investeeringuid, nende väärtust ja tasuvust pikemas perspektiivis.

Lisainfo 3D kodu kohta leiab internetist aadressilt www.energia.ee/kokkuhoid.

3D korter

3D korter

Millised on konkreetsed võimalused hommepäev energiasäästust osasaamiseks?

Elektroonilised radiaatori termostaadid – kütteenergia kokkuhoid kuni 30%.


Majapidamistes, mille ruumide kütmisel kasutatakse vesiradiaatoreid on võimalik paigaldada juhtmevaba elektrooniline termostaat, mis reguleerib vastavalt seadistatud ajaintervallidele automaatselt ruumi temperatuuri. Näiteks saab määrata nädalapäevade ja kellaaegade lõikes konkreetsed temperatuurid, mida termostaat siis automaatselt järgib. Samuti on olemas spetsiaalsed programmid näiteks puhkuse perioodiks või lahendusi, mis kontrollivad akende ning uste avamist ja võimaldavad saata info termostaadile, et õhutemperatuuri muutuse ajal ruumi temperatuuri automaatselt vähendada.

Enamasti on sellised termomeetrid lihtsalt paigaldatavad ja sobilikud enamikele uuemat tüüpi radiaatoriventiilidele ja ei nõua selle paigaldamisel spetsialisti oskuseid. Elektrooniliste termostaatidega on võimalik saavutada kütteenergia kokkuhoidu kuni 30 %.

Energiakulu monitorid – saadaval nii pistikupesasse paigaldatav kui ka elektriarvesti külge paigaldatav. Lisaks on võimalik ka uusimaid monitore ühendada arvutitarkvaraga, mis võimaldavad analüüsida Sinu kodu energiakulu kuupäeva ja kellaaja täpsusega pikema ajaperioodi jooksul ning graafikute abil. Monitorid aitavad mõõta Sinu elektrienergiakulu reaalajas ja näitavad kulu rahalises väärtuses

Energia säästmisel on oluline mõista palju ja kuhu rohkem kulub energiat oma igapäevastes toimetustest. Parima tagasiside annab sellele raalajas energia kasutamist näitav monitor. Kui kord kuus oma energianäit võtta ja selle alusel maksumus arvutada, siis on tegemist tagantjärgi olukorra fikseerimisega. Ei teki ettekujutust, mille arvelt oleks võimalik energiakulu vähendada. Seevastu energiakulu monitorid võimaldavad tähele panna iga muudatust ehk näitlikult tajuda, et kui näiteks kustutada mittevajalik valgusti esikus, palju see vähendab energiakulu. Seetõttu aitab energiakulu monitor tarbimisharjumusi muuta ja selleläbi säästa.

Energiakulu monitor võimaldab näidata palju kulub energiat just nüüd reaalajas ja näitab ka selle maksumust. Samuti näitab monitor energiakulu päevas ja kuus ning võrdlust eelmise perioodiga.

Valgusallikad ja valgustus – nüüd on saadaval erivõimsusega nii led- kui säästulampe, mis on pika elueaga, kiirestisüttivad, sooja valgustooniga ning paljud võimsamad juba valgusvihku hämardava funktsiooniga ehk timmerdatavad.

Iga majapidamine vajab tänapäeval suurel hulgal valgusteid ja seetõttu on oluline valida õige valgusallikas, mis oleks pika elueaga ja aitaks energiat kokku hoida. Kuigi turul on saadaval suurel hulgal säästupirne, on mõistlik valida pikemas perspektiivis valgusallikaks LED (valgusdiood) pirn. Tegemist on uue tehnoloogiaga ja ei ole kuidagi seotud säästupirnidega. LED-i eeliseks on ennekõike väga väike energiakulu ja väga pikk kasutusiga 25 000 – 50 000 tundi või umbes 15 – 20 aastat. Samuti taluvad LED-id hästi sisse-välja lülitamist ja on kiire süttimisega ja saavutab oma heleduse koheselt.

Hea on teada ka seda, et parimad tootjad pakuvad LED pirnidele 2-3 aastast garantiid.

Osramil on saadaval nüüd tootevalikus ka uuema disainiga säästulambid, mis meenutavad tavahõõglampe oma kujult, on kiiresti süttivad ja võimaldavad valguse hämardamise funktsiooni ehk timmerdamist. Kuigi säästupirne kasutatakse täna rohkem just oma soodsama hinna tõttu siis järk-järgult soodsamaks muutuvad LED pirnide hinnad hakkavad seda eelist kaotama. Täna on parimate näitajatega säästupirnid samas hinnas LED pirnidega ning sellistes tingimustes oleks eelistatum valik siiski LED pirn.

Valgustuse puhul on säästmise teele asumine väga mugav ja taskukohane. Nimelt iga kord, kui kodus mõni pirn läbi läheb saab selle asendada LED pirni vastu ja nii järk-järgult kogu majapidamises valgusallikad uute vastu vahetada. LED pirne toodetetakse suures valikus ja igale olemasolevale lambipesale peaks leiduma sobilik.

Koduses majapidamises vajalikud LED pirnid tarbivad umbes 3-10 W. Samal ajal parimad säästupirnid umbes 11-20 W. Pirni valikul ei saa aga enam vatte võrdluseks kasutada. Lambipirni valimisel tuleb jälgida luumenite arvu – valgusvoog luumenites on valgushulk, mida lamp tekitab. Näiteks 410- 430 luumenile vastab 40 W hõõglamp. Samuti on oluline jälgida pirni valikul valgusvärvi, mida mõõdetakse kelvinites. Kui hõõglambid annavad ühesuguse sooja valge valgusvärvi siis kompaktluminofoor ja LED lambid võivad olla erinevate valgusvärvidega: 2700 – 3000 K (soe toon , soovitav lõõgastumiseks) ja 3200 – 6000 K (külm toon, soovitav töötamiseks)

Kust on võimalik osta uusimaid energiasäästu seadmeid ja lahendusi täna?
Eeltoodud lahendused on lihtsalt rakendatavad igas kodus ja võimaldavad energiakulusid säästma asuda kohe. Täna pole Eestis enamikes ehituskauplustes võimalik häid energiasäästlikke tooteid veel leida või on valik minimaalne. Seevastu on internetis olukord palju parem ja netipoodides müüakse kaupa suures valikus ja ka selliseid, mida tavapoodidest ei leia. Samuti on netipoes müüdav kaup üldjuhul ka 20 kuni 40 % soodsam.

Üheks Eesti parima kaubavaliku ja mõistlike hindadega netipoeks on www.energiasääst.ee, mis on keskendunud just energiasäästlike toodete turustamisele. Üheks eeliseks on selle poe puhul ka see, et seal on toodete juures videod, mis võimaldavad hästi aru saada, mida toote pakend sisaldab ja kuidas toodet kasutatakse.

Lisainfot energiasäästu lahendustest ehitamisel pakub www.majaehitaja.ee .
Muuda oma kodu säästlikumaks juba täna!

Artikli autorid:
Eno Pappel, ehitusinsener, www.majaehitaja.ee ehituse nõustamise ja koolituse portaali väljaandja
Mariana Ots, OÜ Enermatik turunduse- ja tegevjuht, www.energiasääst.ee energiasäästlike lahenduste ja koduautomaatika jaemüügile suunatud e-poe väljaandja.

Lisätty: 05.09.2011

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

katso lisää