Artikkelit ja uutiset

Nõuandeid aia valgustamiseks jagab Hektor Light

Õuevalgusteid võiks tinglikult jagada statsionaarseteks ja teisaldatavateks. Milliseid endale valida, sõltub meie vajadustest ja valgustuse funktsioonist. Eesmärke saab olla mitmeid - kas soovime markeerimisvalgust, kindla õueala valgust, turvalisuse tagamiseks sissepääsude ja väravate valgustamist, turvakaamerate väljavalgustustamist, fassaadi-, terrassi - või emotsioonivalgust.

 Alkuperä: www.hektor.ee

Alkuperä: www.hektor.ee

Vastavalt funktsioonile saab valida erineva kõrgusega pollar- ja postvalgusteid, pinnasesse süvistatavaid valgusteid, suundvalgusteid, fassaadivalgusteid ja teisaldatavaid valgusteid.

Aias tekkinud liikumissuundi saab tähistada markeerimisvalgustitega tee-ja sõiduradadel. Nendeks võivad olla nii süvis- kui postvalgustid. Süvisvalgusteid on saadaval paljude erinavate suuruste ja võimsustega. Läbi tuleb mõelda täpne paigutus, sest näiteks autoteele paigaldatud valgustid peaksid olema suutelised taluma auto raskust. Sellekohane märge on siis kirjutatud ka otse valgustile, nt “driveover” või “max 3000kg”. Veesilmadesse sobivad basseinivalgustid, millede puhul on erinõuded niiskuskindluse osas, ja seda hinnatakse IP näitajaga. Selles näidus näitab esimene number valgusti kaitset tahkete kehade sissepääsu suhtes, teine number aga kaitset vee eest.

Üldiselt kui IP number on vähemalt 44 või suurem, sobib valgusti õues kasutamiseks. Kui valgustil on märge IP 67, võib seda paigaldada ka veega vahetult kokkupuutuvatele pindadele, kus vesi ei tungi kuni poole tunni jooksul vetteuputatud valgustisse ja on kaitse igasusuguse tolmu suhtes. Valgusteid võib paigutada müüride peale, nende seinale kui ka süvisesse (seina süvistatud valgustid) ja valida saab erinevate pinnakatete ja materjalide vahel.

 Alkuperä: www.hektor.ee

Alkuperä: www.hektor.ee

Lillepeenardele saab paigutada piikidega teisaldatavaid pinnasesse sissesurutud valgusteid. Tasub vaid arvestada, et põledes kuumenevaid valgusteid ei ole mõttekas kasutada taimede vahetus läheduses. Terrassi aga saab sisustada suisa tubaselt, sest tänapäevased välivalgustid näevad just sisevalgustite sarnased välja, omades sealjuures vajalikku niiskuskindluse astet.

Eestis on palju pimedat aega - et seda meie meelele positiivsemaks teha, soovitab Hektor Light aedadesse emotsiooni- ehk kujundusvalgust. Kujundusvalgus luuakse erinevate aias olevate objektide, puude või põõsaste väljavalgustamisega. Valgusega on võimalik aed muuta ruumiliseks, kutsuvaks ja huvitavaks aastaringselt. Oluline oskus on luua valguse ja varju efekte. Asjakohane võib olla aiasügavuse väljavalgustamine või erinevate objektide fookusesse toomine. Prozektortüüpi õuevalgusteid saab suunata puude võradesse. Erinevad postvalgustid aga suunavad valgusvooge vastavalt vajadusele - kas kiirena ühes suunas või hajusalt ümber valgusti. Enamasti kasutatakse valgust ülalt alla suunatavaid valgusteid.

Efektne saab olla mõnede objektide hästi madalalt valgustamine nn peidetud allvalgusega (näiteks terrassi, pingi, või laua alla peidetud valgustiga). LED-ribade kasutuselevõtt annab siinjuures palju võimalusi.

Planeerimisel tuleks ette mõelda, milline on aed suvel, milline talvel lumekattega või kuidas oleks õige õuevalgustite paigutus nii, et need ei hakkaks segama näiteks muruniitmistvõi lumekoristust. Siinkohal on olulisel kohal teisaldatavad õuevalgustid, mida annab vajadusel kergesti ümber paigutada.

 Alkuperä: www.hektor.ee

Alkuperä: www.hektor.ee

Kuigi valgusallikaid on erinevaid, mida välisvalgustisse sobitada, siis kindel on fakt, et ebaefektiivsete hõõglampide aeg on ümber. Ka madala valgusviljakusega halogeenlambid on tootmisest maha võetud. Nende asemel võib kasutada energiasäästlikke kompakt-luminofoorlampe (tuntakse säästulampide nimega). Millist võimsust valida, tasub teada järgnevat suhet:

40 W hõõglamp võrdub 7-9 W kompaktiga,
100 W aga 20-23 W kompaktiga.

Luminofoor- ja kompaktluminofoorlampide kasutamisel tasub silmas pidada, et temperatuuri langedes kahaneb ka nende valgusvoog. Üldjuhul peavad kompaktlambid sõltuvalt tootjast normaaloludes vastu 8000 kuni 15 000 tundi. Nad on valgusrikkamad kui hõõglambid, kuid on ka tundlikud keskkonna temperatuurile. Enamus luminofoore on arvestatud töötama keskkonnatemperatuuril +20 kuni +30 kraadi - sellest madalamal või kõrgemal temperatuuril lambi valgusvoog väheneb.

 Alkuperä: www.hektor.ee

Alkuperä: www.hektor.ee

Metallhaliidilampide puhul oleks vast kõige olulisem märkida, et seda tüüpi lambid vajavad käivitumiseks kuni 5 minutit, et saavutada 80% valgusvoogu. Pingekatkestuse puhul aga peab lamp taaskäivitamiseks esmalt jahtuma ja siis uuesti käivituma ehk see võib aega võtta kuni 15 minutit.

Välisvalgustusse sobib suurepäraselt LEDid (ehk valgusdioodlambid), mida iseloomustavad väike elektrienergia kulu ja pikk tööiga (erinevalt tootjast u 25 000 tundi ehk 22,8 aastat, kui kasutus on 3 tundi päevas). Eelisteks on veel väike soojuseraldus, hea värviesitus, vibratsioonikindlus ning väikesed mõõtmed ja väikesed hoolduskulud. LEDe valides tasub uurida tootel märgitud luumeneid ehk valgusvoo hulka, mida valgusallikas kiirgab inimese silma poolt registreerituna. Mida suurem luumenite näit, seda eredam valgus. LEDide puhul aga saab madalama võimsusega valgusallikaga suurema luumenite arvu ja samas ka olulise säästu.

 Alkuperä: www.hektor.ee

Alkuperä: www.hektor.ee

Tasub teada, et varasematele olemasolevatele hõõgpirniga valgustitele saab hiljem lisada LEDe. Kuid targem on konsulteerida asjatundjatega, sest siin on vaja arvestada erinevate asjaoludega, näiteks jälgima peab seda, kas vastav LED ikka sobib niiskesse keskkonda ja kui on soov dimmerdada, siis mitte kõik LEDid ei ole selleks sobilikud.

Tasub teada värvsustemperatuuri, mida mõõdetakse kelvinites (K). Siin alla 3000K on soe valgus, vahemikus 3300-3500 on keskmine ehk vahepealne, ja üle 4000K on külm valguse värv. Seega, mida madalam kelvinite väärtus, seda soojem on valgus. Mida suurem väärtus, seda külmem on valgus. Võrdluseks – tavalisel hõõgpirni värvsustemperatuur on 2700. LEDide puhul on aga võimalused suured ja sõltub inimese eelistustest.

Oluliseks aspektiks hea valgustuse tagamisel on õige värviedastuse kasutamine. Värviedastus on näitaja (CRI), mille abil saab võrrelda, kui palju eristuvad värvid tehisvalguse käes võrreldes eristuvusega loomuliku ehk päikesevalgusega arvestades.

 Alkuperä: www.hektor.ee

Alkuperä: www.hektor.ee

Kevadpäevad lähevad aina pikemaks ja valgemaks - mõneks ajaks võidki unustada valgusti lülitamised toas, kuid õues ei tasuks loobuda heast valgustusest. Meie suved on lühikesed, nautida tasuks igat päeva ja õhtut. Hea valgustus aitab - ja nii aastaringselt!

Uuri lisaks aiavalgustite kohta ka siit.

www.hektor.ee
Facebook

Lisätty: 16.03.2016