Artikkelit ja uutiset

Katuse lisatarvikud 2. osa: redelid ja platvormid

Katusetarvikute artikli esimeses osas oli juttu vihmaveesüsteemidest. Teises osas jätkame redelite ja platvormidega.

Kui valik on langenud metallist katusekattele, tasub tõsiselt mõelda korstnate hooldamisele – plekk-katus on libe ja juba 20* kalde korral ning sellel liikumine ilma julgestusvahenditeta on ohtlik. Eestis ei ole küll veel kindlat normatiivi, millisest kaldenurgast alates peaks redeleid ja platvorme kasutama, kuid erialaliidud on selle teemaga juba tegelemas.

Seni soovitatakse kasutada talupojamõistust ja alalhoiuinstinkti (aga ka katusemeistri soovitusi) ning paigaldada katustele pääsemiseks redelid seinale, edasi katusekattele ja korstna puhastamiseks kohtkindel käigutee või platvorm. Mida tähendab „kohtkindel“? Paljude vanemate majade katustel on enda leidlikkusest kokkupandud puitredelid, milliste tugevus ja stabiilsus on küsitav. Lisaks on soovitav uue metallkatuse korral redel kindlalt kinnitada, vältimaks liigutatavast puit- või alumiiniumredelist tingitud pinnakattekahjustusi. Paluge katusemeistril leida parim redelite ja käiguteede asetus, et oleks tagatud nii kasutusmugavus, efektiivsus kui turvalisus.

 Alkuperä: www.toode.ee

Alkuperä: www.toode.ee

Arvestada tuleb majaomaniku harjumusi näiteks kütmisel, vandaalikindlust (tänavaga piirduvale seinale ei peaks seinaredelit paigaldama), aga ka visuaalset külge – ülearu ei ole neid tarvikuid kindlasti vaja. Palju olulisem on järgida käiguteede ja redelite kinnitust katusele. Tasub tootjalt uurida, millised on nõuded ja soovitused, et oleks kindel, et paigaldatud tooted raskema kondiga peremehe all alla ei kukuks. Katustel kasutatavatele käiguteedele laienevad mitmed normid, mis määravad milliste kruvidega ja kuhu tuleb paigaldada kinnitused - tootjapoolsed juhendid määravad suurima lubatud kinnituste sammu.

Kui päris normatiivides näpuga järge ajada, siis sarnaselt kohustusega korstnaid kord aastas pühkida, peaks ka katuse turvavarustust kord aastas inspekteerima kutsetunnistusega katusemeister. Kuna Eestis on alles 2014. aastast asutud koolitama paberitega katusekatjaid, läheb selle asjakohase euronõude täitmisega Eestis veel natuke aega. Siinkohal on küsimus inimeludes ja seeläbi võib selline esmalt jaburana tunduv nõue ja selle täitmine säilitada mõnegi majaomaniku elu ja tervise.

Kõrgemate seinaredelite ja pikemate käiguteede korral (näiteks kortermajade katustel) on soovitav kasutada ka redelitele ja käiguteedele lisatavaid turvasiine, milliste külge saab rakmetega end turvaliselt riputada. Ka siin on ülioluline tutvuda käiguteede ja redelite kinnitamise nõuetega, mida enam ei määra ainult tootja paigaldusjuhend, vaid konkreetne üleeuroopaline standard. Kõrgemate seinaredelite korral on vajalik kasutada seljatagust turvavaid turvapuure ja redelile kinnitatavat turvasiini. Nendes kasutatavad liugurid ja turvarakmed peavad olema sertifitseeritud.

Katuse lisatarvikute 3. osas tuleb juttu piksekaitselahendustest.

Toode AS kontaktandmed üle Eesti
Facebook

Lisätty: 29.04.2016

Toode AS Peakontor

Puh.:
+372 659 9400
Osoite:
Kasesalu 2, Saue, Harjumaa
Sähköposti:
Täytä kaikki kentät.

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

katso lisää