Artikkelit ja uutiset

Kuidas valida koolilapse lauavalgustit - nõu annab Hektor Light

Lapse kirjutuslaua valgustus on palju olulisem kui me aimatagi oskame - valgus mõjutab paljuski õppimisvõimet ja heaolu. Ebapiisava valgusega seostatakse terve rida tülikaid vaevusi nagu peavalud, silmade ülepingutust ning ka rühivigasid. Keha üritab kompenseerida vähest valgust, võttes ebetervislikke asendeid, et paremini näha.

On selge, et koolilaps vajab õppetööks lauavalgustit. Kuna tavapäraselt paikneb üldvalgusti ruumis keset lage, kuid töölaua koht on akna all või seina lähedal, langeb kunstvalgus laua ääres istujale selja tagant ja tekitab tööpinnale varju. Nii ongi laualambi ülesanne välja valgustada konkreetne ala või tegevus, nagu näiteks õppimine ja lugemine. Valgus peaks tulema paremakäelise jaoks vasakult ja vastupidi. Lapse silmade tervise seisukohalt on oluline, et valgus oleks küllaldane, kuid samas ei pimestaks. Hea oleks vältida nii ala- kui ülevalgustamist, sest mõlemad äärmused on lapsele ebamugavad.

Siinkohal on abiks valgustid, mille sisse on ehitatud kaasaegsed valgustugevuse juhtimise funktsioonid, mis võimaldavad valgust individuaalselt reguleerida.

 Alkuperä: www.hektor.ee

Alkuperä: www.hektor.ee

Ere valgusallikas peab olema kaetud matistatud klaasi või plastikuga, mis ei takista valguse levikut. Valgustite valikul aitab see, kui tootja toob oma tootelehel välja räigusnäitaja UGR. Üldjuhul UGR < 19 on päris hea näitaja ega tohiks tekitada valuaistingut ka siis, kui selle vahetus läheduses olla.

Mida on oluline teada koolilapse kirjutuslaua valgusti valikul

Laualambi valikul tasub arvestada sobivust keskkonnaga, eesmärki, kvaliteeti ja energiasäästlikkust. Tähelepanu tuleb pöörata ka valgusallikale, mis peaks olema võimalikult vähese värelusega, kuna see väsitab nii silmi kui ka segab keskendumist ning võib tekitada peavalusid. Inimese nägemissüsteem ei suuda enamasti tajuda valguse värelust. Arvatakse, et ebasoodsalt võivad mõjuda värelused kuni 1000Hz. Inimsilmaga on tajutav võnkumine kuni 30Hz-50Hz (võnget/sekundis).

Nipp: Kuidas teha selgeks, kas värelust on või mitte - selleks tuleb suunata nutitelefoni kaamera valgustile ja vaadata läbi ekraani, kas tekib virvendus.

Tasub teada, et laualamp on ruumis kõigest lisavalgusallikas, et tagada töökoha pinnal piisav valgustugevus. Alati kasuta lisaks kohtvalgusele täiendavalt ka üldvalgust, et laps ei väsitaks asjatult silmi, sest teatavasti pupillid laienevad ja ahenevad vastavalt valgustugevusele. Valguse ühtlasem jaotumine vähendab kontraste valgete ja pimedate piirkondade vahel ning võimaldab silmadel töötada ühtlases mugavas valguses.

Lauavalgusti juures on oluline, et seda oleks kerge seada sobivasse asendisse, eelkõige optimaalsesse kaugusesse vaadeldavast objektist. Koolilapsel on mugav kasutada valgustit, mille kuppel on suunatav, valgusvihu laius küllaldane ja laua kohal ulatuvus piisav, et valgustaks ära kogu tööala.

 Alkuperä: www.hektor.ee

Alkuperä: www.hektor.ee

 Alkuperä: www.hektor.ee

Alkuperä: www.hektor.ee

 Alkuperä: www.hektor.ee

Alkuperä: www.hektor.ee

Kuna peaaegu meetrise ulatusega lauavalgusti võib vajada tasakaaluks rasket jalga, siis tasuks eelistada lampi, mida saab kinnitada laua külge või seinale. Ühtlasi võimaldab see lauapinna otstarbekamat kasutust ning välistatud on oht, et mänguhoos lamp ümber läheks.

 Alkuperä: www.hektor.ee

Alkuperä: www.hektor.ee

Turvalisust silmas pidades võiks valida lauavalgusti, mille kuppel on mittepurunevast materjalist. Kindlasti tuleks vältida valgusteid, millel on teravad servad või mis lähevad kuumaks, sest nii võib kokkupuutel tekkida kõrvetusoht. Tasub teada, et halogeeni klaaskolvi temperatuur võib tõusta kuni 600 kraadini aga LED-i sisetemperatuur on 40-60C. Siinkohal on õigustatud vähese soojaeraldusega ja laia värvispektriga LED -aualampide kasutamine. LED-ide eeliseks on ka pikk eluiga, vastupidavus põrutustele ja energiasäästlikkus. Kuna lapse silmade tervis on oluline, siis tasub eelistada tuntud tootjate LED- lampe, sest turul võib olla ka ebakvaliteetseid tooteid.

 Alkuperä: www.hektor.ee

Alkuperä: www.hektor.ee

Arvutiga tööd tehes tuleb lauavalgusti paigutada nii, et see ei peegelduks kuvarile ega jätaks ka käe varju kasutatavale tööpinnale.

Tasub teada, et raamatu lugemine või töövihiku täitmine nõuab rohkem valgust kui arvutiga töö. Lapse silma tervisele võib mõjuda see, et õppekirjanduses kasutatakse kõrgläikega paberit, mis peegeldab valgust niimoodi tagasi, et teeb lugemise kohati võimatuks. Abiks on laualambi valguse langemise nurga muutmine.

Pane tähele: Mida kõrgemalt valgus alla lauale langeb, seda suuremale alale see ka valgust annab. Ja mida suuremaks läheb valgusvihk, seda väiksemaks muutub valgus.

Kirjutuslaua valgusti valikul on oluline teada ka värviedastusindeksit

Värviedastusindeks (CRI)on parameeter, mis näitab, kui tõetruult valgusallikas edastab objektide värve. Tehisvalgus lapse kirjutuslaual peab võimaldama inimsilmal tajuda värve õigesti, see tähendab nagu loomulikus päevavalguses. Ilma moonutuseta värviedastusindeks on Ra=100, mis tähendab, et kõiki värve tajutakse ühtviisi hästi. Aksepteeritav värviedastuindeks on alates CRI >80.

Ebapiisava värvieraldusvõimega lauavalgusti, näiteks indeks CRI >70, tundub hoolimata oma heledusest „pime“ ning väga raske on selles valguses asju eristada või õppida.

Kui CRI on suhteline näitaja, mis osutab kui suurt protsenti värve võrreldes ideaaliga on näha, siis erineva valgustemperatuuri puhul on ideaal ka erinev.

On oluline teada, et vaatamata ühesugusele värvitemperatuurile võib lampide värviedastusvõime olla nende valguse spektraalkoostisest tingituna erinev. Mida väiksem on Ra väärtus, seda halvem on värviedastus.

Tänapäeval on LED-lampe saadaval väga laias CRI vahemikus. Kui CRI märge pakendil puudub, siis tasub ostuga olla ettevaatlik, kuna tegemist võib olla alla CRI 80 ehk “pimeda” lambiga. Tavapärased on LED-pirnid värviedastusindeksiga CRI >80, kuid pakutakse ka kvaliteetseid CRI >90 variante.

 Alkuperä: www.hektor.ee

Alkuperä: www.hektor.ee

WATT (W) on valgusallika võimsus, mis tänapäeval ei anna valguse vihu omadusest adekvaatset infot. See näitab ainult valgusti efektiivsust ehk siis kui palju võimsust vajab ta antud valgusvoo tootmiseks.

Pane tähele: Oli aeg, kus õppimiseks ja kirjatöödeks peeti vajalikuks vähemalt 60W hõõglampi. Tänapäeval saab selle asendada 8W LED-iga. 50W halogeeni saab aga asendada 5-8W LED-iga ja 11W säästupirni 7W LED-iga.

Hoidkem oma lapse silmade tervist ja valgustagem kirjutuslaud õigesti!

Kui palju valgust on piisav, loe lähemalt siit.
Lastetoa valgustitrendide kohta uuri lähemalt siit.
Valiku lauavalgusteid leiad ka siit.
Vaata veel, millised on võimalused lastetoa valgustamisel.

www.hektor.ee
Facebook

Lisätty: 25.08.2017