Artikkelit ja uutiset

Köök ei ole ainult köögimööbel - nõu annab K-rauta

Kööki planeerides pälvib suurima tähelepanu köögimööbel. See peab olema praktiline, mugav ja ilus. Köögimööbel neelab suurema osa eelarvest ja köögile pühendatud ajast. K-rauta tootejuht Martin Tõru soovitab mööbli otsingute kõrval võtta aega ja pöörata tähelepanu ka ülejäänud ruumile.

Köögis, mis on aktiivses kasutuses, satuvad toiduained, vedelikud ja rasv paratamatult sinna, kuhu nad sattuma ei peaks. Seetõttu on mõistlik planeerida kööki lisaks praktilisele mööblile ka mugavalt ja lihtsalt puhastatavad põrandad ning seinad.

Nii põranda kui seinte puhul kehtib lihtne reegel – mida struktuursem pind, seda keerulisem hooldada. Seetõttu võiks jätta struktuurse pinnaga keraamilise plaadi vannituppa, struktuurvärvi esikusse ning struktuurse tapeedi elutuppa. Kööki sobivad siledad pinnad. Kõik see kõlab lihtsalt, kui köök on kodus eraldi ruum. Elutoaga kokkuehitatud köögi puhul on harmoonia saavutamine esteetilisuses ja praktilisuses tihti omamoodi väljakutseks ja siin on väikesed nipid omal kohal. Näiteks saab elutoa tapeeti jätkata ka köögis töötasapinna taga, kui see katta lihtsalt puhastatava klaasiga.

Seina peab saama lapiga pesta

Kõige kriitilisemaks kohaks köögis ongi töötasapinna tagune pind, kuhu satub rasva, mille plekid kõigilt materjalidelt välja ei tule. Seetõttu kasutatakse pliidi ja kraanikausi taga sagedasti keraamilist plaati.

Köögi seinale värvi valides eelista poolmatte või matte tooteid. Uuri poes spetsialistilt või loe purgilt värvi pesemisvõimaluste kohta. Enamasti on kõige lihtsamini hooldatavad poolmatid värvid.

Kui on soov köögile põnevamat ilmet anda, siis võib värvi kombineerida näiteks mosaiikplaatidega, suurepinnalise keraamilise plaadiga või suisa laminaadiga. Kõik need materjalid on lihtsasti puhastatavad ja praktilised. Kui kasutada mõnes seinas tahvli- või magnetvärvi, saab ruumi kujunduselemendiks sättida oma lemmikretseptid või laste joonistused.

Milline materjal sobib köögi põrandale?

Köögi põrandale sobilikku materjali valides lähtu samadest põhimõtetest – mida lihtsam hooldada, seda mugavam. Köögi põrandale kukub nii terariistu kui voolab vedelikke, seega on materjali vastupidavus tähtis. Valikuvõimalus on päris lai alates linoleumist ja lõpetades täispuiduga. Otsustamine ei pruugi olla lihtne, sest igal materjalil on plussid ja miinused.

Kõige sagedamini kasutatakse köögi põrandatel keraamilist plaati, mis on ilus, lihtsalt hooldatav ja vastupidav, kuid teisalt jala all külm materjal. Põrandaplaadi alla tasub planeerida põrandaküte, eriti kui peres on väikesed lapsed. Vana maja renoveerides arvesta, et keraamilise plaadi põrandale panemine eeldab kogu aluspõranda ümbertegemist. Kui köögimööbel on silmatorkav, siis võib valida ühevärvilised ja tagasihoidlikud põrandaplaadid. Kui kööki on tarvis tuua värve juurde, siis saab kasutada erinevat värvi erksaid põrandaplaate. Erksust saab lisada ka kontrastse vuugiga, kuid siin tasub arvestada, et hele vuuk tikub kiiresti määrduma.

 Alkuperä: www.k-rauta.ee

Alkuperä: www.k-rauta.ee

Köögi põrandale võib paigaldada ka naturaalse puitlaudise, kuid sellesse ruumi tasuks kaaluda traditsioonilise männi asemel lehtpuupuitu, mis on tugevam ja vastupidavam. Okaspuupuit on reeglina pehme ning tundlikum, seega tuleb männipuitu sagedamini lihvida. Laudpõranda plussideks on naturaalsus, soojus ja mugavus, kuid miinuseks asjaolu, et laudade vuukide vahele võib jõuda nii vedelikke kui toidupuru, mida pole lihtne kätte saada. Puidust põranda puhul tuleb arvestada ka regulaarse õlitamise või lakkimisega.

Köögi põrandal võib kasutada ka laminaati, mis on soodne ja mehaanilistele kahjustustele vastupidav. Kui peres on väikesed lapsed või suured koerad, siis on laminaat kindla peale minek. Laminaadi miinuseks on seevastu tundlikkus niiskuse ja vedelike suhtes. Kui näiteks veekann läheb ümber ja jääb sinna tundideks, siis laminaat sellele vastu ei pea.

Mugav ning lihtsalt paigaldatav on rullmaterjal, mille valikus on nii linoleum kui vinüülkate. Kui esimene on täiesti looduslik, siis teine on tehislikust PVC-materjalist ning seetõttu ka soodsam. Tänapäeval pole põhjust vinüüli peljata, sest ebameeldiva lõhnaga ohtlike kemikaalide aeg on pöördumatult möödas. Nii looduslikud kui tehislikud rullmaterjalid peavad hästi vastu, on lihtsasti puhastatavad ning kergelt paigaldatavad.

Iga valitud materjali puhul on oluline seda hästi ja regulaarselt hooldada. Valiku tegemisel lähtu nii mugavusest kui ka tervikust, sest köögimööbel, seinad, põrand ning tekstiilid peavad omavahel sobima ning moodustama hubase terviku.

Vaata K-rauta plaatide valikut siit.
www.k-rauta.ee
Facebook

Lisätty: 14.11.2017

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

katso lisää