Artikkelit ja uutiset

8 põhjust, miks soetada endale tünnisaun

Oled mõelnud kümblustünni ostmise peale, kuid ei tea, kas on mõtet? Et veenduda, et kümblustünn on sinu jaoks sobiv, oleks kõige kindlam endale lühikeseks perioodiks tünnisaun rentida tünnisaun rentida ja omal nahal järgi proovida, kuid et su aega säästa ja otsustamist lihtsamaks teha, toome välja 8 põhjust, miks peaksid endale tünnisauna soetama.


1. Stressi alandamine
Arvestades tänapäeva kiiret elutempot pole ime, et oleme pärast pikka päeva väsinud ja stressis. Õnneks on sellele probleemile lihtne lahendus: kümblustünn.
Ehk oled märganud, et oled pärast sooja dušši all või vannis käimist rahulikum. Tünnisaun viib aga need kogemused hoopis uuele tasemele.
Kümblustünn ei ole mõnus mitte ainult õhtuti, vaid ka hommikul enne kodust lahkumist. Vaid 15 või 20 minutist piisab, et kümblustünnis oma energiavarud taastada. Nii saad alustada päeva olles alati värske ning keskendunud.

2. Lihasevalu leevendamine
Lihasevalu esineb ka neil, kes ei tegele spordiga igapäevaselt. Selleks, et lihasevalu kiiresti leevendada, piisab kümblustünnis käimisest.
Tünnisauna kuum vesi ning mullid aitavad valulikke lihaseid kiiresti lõõgastada. Eriti kasulik on käia kümblustünnis ka enne treeningut – nii saad vähendada vigastuste tekkimise riski.

3. Une kvaliteedi parandamine
Unepuudus ning kehv une kvaliteet soodustavad stressi, ärevust ning depressiooni. Kümblustünn aitab seda kõike ennetada.
Mitmed uuringud on näidanud, et kümblustünnis lõõgastumine aitab parandada une kvaliteeti. Kui maadled parajasti uneprobleemidega, aitab regulaarselt kümblustünnis käimine sul kergemini uinuda ning kvaliteetsemalt magada.
Lisaks sellele võib kümblustünnis ligunemine aidata ravida isomniat ning fibromüalgiat. Veel parema une saavutamiseks kombineeri tünnisaunas käimine raskustekiga.

4. Valu alandamine
Lisaks lihasevalule aitab kümblustünnis käimine alandada valu liigestes. Tünnisauna kuum vesi ning masseerivad mullid võivad aidata alandada põletikku.
Uuringud näitavad, et kümblustünnis mõnulemine võib aidata leevendada ka kroonilist alaseljavalu.

5. Südame-veresoonkonna tervise parandamine
Kümblustünnis käimine tõstab südame löögisagedust ning alandab vererõhku. Kuumateraapia võib aidata alandada vähendada kardiovaskulaarset riski ning lausa suremust.

6. Kalorite põletamine
Aastal 2016 viidi läbi uuring väikese rühma inimestega. Selgus, et tund aega kestnud vannitamine põletas sama palju kaloreid kui 30-minutiline jalutuskäik. Kahjuks vannimõnude nautimine trenni siiski ei asenda, kuid võib aidata kiirendada ainevahetust.

7. Naha tervise parandamine
Kuumus, mis sind tünnisaunas higistama ajab, on kasulik ka su nahale. Nimelt avab higistamine poorid, mis aitab nahalt eemaldada üleliigse mustuse ning rasu. See annab nahale sära ning nooruslikuma jume.

NB! Kuna sinu nahk võib pärast vannitamist tavalisest kuivem olla, tasub seda pärast tünnisaunas käimist kreemitada.

8. Juuste täidlasemaks muutmine
Kõigele lisaks on kümblustünnis käimine hea ka sinu juustele. Vereringe parandamine on kasulik peanahale. Nimelt, kui veri jõuab sinu peanahka tihedamini, stimuleerub ka juuste kasv.

Kes peaksid tünnisaunas käimist vältima?
Kuigi tünnisaunas käimisel on palju eeliseid, ei pruugi see kõigile ohutu olla. Kui sa pole kindel, kas tünnisauna mõnude nautimine sulle ohutu on, võta kindlasti ühendust oma perearstiga.

Tünnisaunas käimist peaksid eriti vältima
- südamehaigustega inimesed – kümblustünnis käimine võib kiirendada südame löögisagedust ning ei pruugi seega südamehaigustega inimestele ohutu olla. Südame-veresoonkonnahaigustega inimestele võib aga tünnisaun samal põhjusel hoopis kasulik olla.
- rasedad – rasedatel naistel on oht vannis ülekuumeneda. See võib olla ohtlik nii sulle kui ka sinu lapsele.
- nahavigastustega inimesed – kui sul on lõikehaavad, lööbed või lahtised haavad, oota kuni need paranevad. Vastasel juhul riskid infektsiooni ja ärrituse tekkimisega.

Kas tünnisaun on seda väärt?
Põhjuseid, miks omale tünnisaun soetada, on rohkem, kui siin välja tõime. Kokkuvõtvalt võib aga öelda, et regulaarselt kümblustünnis käimine aitab parandada elu kvaliteeti. Seega on investeering kindlasti raha väärt.

Lisätty: 20.11.2022

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit