Artikkelit ja uutiset

Kevadpuhastusega kodu õhk puhtaks

Kevadpuhastuse all mõeldakse üldjuhul kogu eluaseme korrastamist. Tavaliselt tehakse kevadpuhastuse käigus tolmupuhastus, akende pesu ning eemaldatakse prügi ja muud üleliigsed esemed. Et saavutatud head sisekliimat säilitada, on mõistlik üle vaadata ka ventilatsioonifiltrite seisukord. Järgnevalt kirjutame siseruumide õhukvaliteedist ja selle hoidmisest.


Mis mõjutab õhu kvaliteeti siseruumis?
Õhu kvaliteet siseruumides sõltub erinevatest teguritest: suits, tolm, niiskus, süsihappegaas, värvained ja muud õhus olevad saasteained. See omakorda mõjutab inimese tervist ja heaolu. Seetõttu on oluline, et siseruumidesolev õhk oleks puhas ja kvaliteetne.

Näiteks õhuniiskus võib põhjustada mitmeid probleeme, nagu seente ja hallituste kasvu, põrandate ja seinte mädanemist, mustade plekkide tekkimist ja teisi muresid. Niiske õhk ruumis on tavaliselt tingitud alaventileeritud ruumist. Siseruumides üleliigse niiskuse vältimiseks on oluline hoida ruumid hästi ventileeritud ja õhuniiskust kontrolli all.

Kuidas siseruumides õhku parandada?
Siseruumide õhu parandamiseks on mitmeid võimalusi. Üks võimalus on regulaarne tolmupuhastus, ete emaldada suuremad tolmuosakesed. Tolmupuhastust tuleks teha pindadele, põrandale, seintele, mööblile ja muudele esemetele. Aeg-ajalt võib ruume tuulutada aknaid lahti hoides, et õhku värskendada ja tekitada õhuringlus. Samuti on hea investeering puhastusseadmed, nagu näiteks õhupuhastid, mis aitavad eemaldada peenemaid õhus olevaid saasteaineid.

Kas õhu parandamiseks võiks sobida ventilatsiooniagregaat?
Jah, ventilatsiooniagregaat on hea investeering siseruumides õhu kvaliteedi parandamiseks. Ventilatsiooniseade puhastab õhku ja eemaldab tolmu, niiskust, süsihappegaasi ja teisi õhus sisalduvaid saasteaineid, sh peeneid osakesi, mida käsitsi või tolmuimejaga pole võimalikeemaldada. Ventilatsiooniagregaat tagab ka kontrollitud õhuvoolu suuna.

Kuidas ventilatsiooniseade töötab?
Ventilatsiooniseade tekitab õhuringluse, mis niiöelda imab siseõhu ja asendab selle välisõhuga. Sisseimatav õhk on tavaliselt puhas ja värske. Agregaat aitab eemaldada siseõhus olevad saasteained ja tolmu. Teisisõnu – agregaat tekitab õhuvahetuse sise-ja välisõhu vahel. Et õhus olevad saasteained ja tolm eemaldada, kasutatakse ventilatsiooniseadmes filtreid.

Kuidas ventilatsioonifiltrid õhu puhtust hoiavad?
Ventilatsioonifiltrid on spetsiaalse ehitusega, et eemaldada õhus olevaid saasteaineid ja tolmu. Filtreid on erineva kujuga: paneel- ehk kassettfiltrid, kott-filtrid, padrunfiltrid jne . Neid valmistatakse erinevatest materjalidest, näiteks klaaskiust, mis on oma väga hea niiskuskindluse poolest Eesti kliimasse sobivaim. Filtrid paigaldatakse ventilatsiooniseadme sisse. Üldjuhul läheb kodusesse agrgaati 1-2 ventilatsioonifiltrit.

Kas ventilatsioonifiltreid peab vahetama?
Jah, ventilatsioonifiltreid tuleb regulaarselt vahetada. Kui filter on tolmune ja täis, siis on õhuvool takistatud – saastunud õhk ei pääse ruumist välja ega puhas õhk sisse. Filtreid tuleks vahetada sõltuvalt ventilatsiooniseadme kasutamise intensiivsusest ja ruumi(de) iseärasustest. Soovitatav on vahetada ventilatsioonifiltreid 1-2 korda aastas.
Telli filtrid siit.
Kui sa ei tea, milline filter sinu ventilatsiooniagregaati läheb, siis loe spikrit Kuidas ventilatsioonifiltrit valida?

Kevadpuhastuse käigus on oluline üle vaadata ka ventilatsioonifiltrite seisukord, et siseruumide õhk oleks puhas ja kvaliteetne. Siseruumide õhu parandamiseks on mitmeid võimalusi, näiteks regulaarne tolmupuhastus, õhupuhastid ja ventilatsiooniagregaat. Ventilatsiooniagregaat puhastab õhku ja eemaldab tolmu, niiskust, süsihappegaasi ja teisi õhus sisalduvaid saasteaineid. Ventilatsiooniseadme filtreid tuleks vahetada regulaarselt, et tagada kontrollitud õhuvool ja hoida ruumide sisekliima puhtana.

Lisätty: 10.05.2023

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit