Inspiration, interior design ideas, tips and tricks

Piltidega kujundamine

Pildid on need väikesed detailid ruumis, mis annavad kogu kujundusele õige eripära ja omanäolisuse.
Nagu kõik muu koduse kujunduse juures, tasub ka piltide valikul ja paigutamisel kõik hästi läbi mõelda. Alljärgnevalt mõned abistavad mõtted ja ideed selleks.

Õige vaatlemine!

Vali sobiv asukoht! Piltide asukoht, paigutus, raamid ja valgustus tuleks hästi läbi „mängida“ ja lausa paberi peal joonistades katsetada. Piltidele asukoha otsimisel on oluline mõelda: kus tuleksid pildid kõige efektsemalt esile ning kus oleks neid ruumis kõige parem vaadelda.
Loo esimene mulje! Esmane efekt ja mulje ruumist tekib sinna sisenedes. Kuna pildid on ruumi põnevateks kujundusdetailideks, siis oleks hea, kui pildid oleksid nähtavad juba ruumi astudes.
Pilt kui kaaslane! Pildid kui kaaslased seinal trepist üles-alla liikudes, pilt kui kaaslane tualettruumi seinal jne. Pildid ei pea olema ainult klassikaliselt elutoas diivani kohal või magamistoas voodi kohal. Proovi leida ootamatuid ja huvitavaid, kuid samas loogilisi kohti piltidele.
Üks suur või mitu väikest! Seinale tasuks valida pigem mitu väikest või üks suuremate mõõtmetega pilt, kui üks ja väike. Väike üksik pilt „kaob“ suurel seinapinnal ja ei anna piisavat dekoratiivsust.
Grupeeri väikesed pildid! Kui pildid on väikesed, siis tasub need grupeerida – sellisena mõjuvad pildid efektsemalt!
Jälgi peegeldust piltidel! Kui klaasitud pilt asub seinal kohas, kus valgus langeb pildile, siis „kaob“ pilt valguse peegeldusse ja pildil kujutatut ei ole näha. Lahenduseks on valida ilma otsese valguseta asukoht või siis ilma klaasita pildid.
Piltide kõrgus seinal! Sobivaim piltide asukoht on inimese silma kõrgusel. Kui pildid on oluliselt kõrgemal või ka madalamal, siis on neid ebamugav vaadelda ja tulemus ei ole nii harmooniline. Silmade kõrgusel olev pilt kutsub ennast ka lähemalt uurima.
Pildid ühele joonele! Kui plaanid paigutada pildid seinale kõrvuti, siis tulemus on tasakaalus, kui paigutada need ühtsele joonele (kas näit. piltide alumise või ülemise ääre järgi).
Mõtle valgustusele! Iga pildi paigutamisel tasub mõelda kuidas pilt ruumis paremini mõjule pääseks. Ühe abimehena võib kasutada lisavalgustust piltide n.ö. väljavalgustamiseks (kas siis näit. valgustina pildi kohal või suunatud valgustina laest vms.).

Seinatooniga harmoneeruv pilt ja pildiraam. Suunatav halogeenvalgus tõmbab tähelepanu pildile.
 Source: Margit Kool (erakogu)

Seinatooniga harmoneeruv pilt ja pildiraam. Suunatav halogeenvalgus tõmbab tähelepanu pildile. Source: Margit Kool (erakogu)

Suuremõõtmeline must-valge raamitud foto elutoa seinal. Source: homeklondike.com

Suuremõõtmeline must-valge raamitud foto elutoa seinal. Source: homeklondike.com

Piltide asukoht?

Pildi seinale? Piltide riputamine seinale on olnud läbi aegade levinud ja toimiv võte. Samas ei pea pildid alati ainult seinal rippuma - näit võib seinale hoopis kinnitada väikese kitsa riiuli, kuhu pildid lihtsalt toetada.
Pildid toetuvad mööbliesemetele. Võimalik on näit pildid toetada ka madalamale riiulile või kummutile. Sel juhul on neid lihtne vahetada, et ruumis uus meeleolu luua.
Pildid trossile! Pillte võib seinal eksponeerida ka neid seinale pingule tõmmatud trossile või nöörile n.ö. kuivama riputades.
Pildid põrandale! Efektsed on suured pildid, mida võib toetada põrandale. Ühest sellisest suurest pildist piisab, et ruumile meeleolu ja efekt anda.
Pildid kõikjal. Kodu dekoreerimisel võib kasutada fotosid lisaks seinapinnale ka erinevates ja ootamatutes kohtades: kodutekstiilidel (näit. voodipesu, padjad, kardinad), kapiuksel, klaasist vaheseinal jne.
Suured kleebitud pildid. Efektse tulemuse saab, kui kleepida suuremõõtmeline pilt seinale (näit voodi kohale, diivani taha seinale, lapse tuppa ühele seinale vms). Arvestama peaks, et üldjuhul sobib suur, seinapinda kattev foto või ka lihtsalt suuremõõtmeline pilt suuremasse ruumi.

Suur, efektne, seinale kleebitud foto magamistoas voodi kohal. Source: Margit Kool (erakogu)

Suur, efektne, seinale kleebitud foto magamistoas voodi kohal. Source: Margit Kool (erakogu)

Vahva pilt muudab vannitoa omanäoliseks. Source: www.apartmenttherapy.com

Vahva pilt muudab vannitoa omanäoliseks. Source: www.apartmenttherapy.com

Millised raamid?

Efektne raam! Pildile võib valida raami, mis on kogu pildi tervikus peamiseks pilgupüüdjaks. Olgu selleks siis näiteks kas uhke barokne raam või vanutatud puidust või töödeldud metallist laiem äär.
Tagasihoidlik raam. Raam võib olla ka väga kitsas ja tagasihoidlik või puududa hoopis. Seda paremini tuleb sel juhul esile just pildil kujutatu.
Sarnased raamid. Harmoonilist tervikut aitab luua, kui valida väikesesse gruppi koondatud piltidele ühesugused raamid (sarnane materjal, värvitoon, kuju).
Seina „sulanduvad“ pildiraamid. Põneva tulemuse saab, kui värvida seinale paigutatavate piltide raamid seinavärviga ühte tooni. Pildiraamid sulanduvad sel juhul seinaga ja piltidel kujutatu tuleb hästi esile.

Musta raamiga maalide järgi on teostatud esikumööbli kujundus.
Maalid harmoneeruvad ka kapil olevate väikedetailidega. 
 Source: Margit Kool (erakogu)

Musta raamiga maalide järgi on teostatud esikumööbli kujundus. Maalid harmoneeruvad ka kapil olevate väikedetailidega. Source: Margit Kool (erakogu)

Puhketoa seintel esitletav kunst erinevates raamides.   Source: www.apartmenttherapy.com

Puhketoa seintel esitletav kunst erinevates raamides. Source: www.apartmenttherapy.com



Milline pilt valida? Seinale paigutatavateks piltideks võivad olla näit nii fotod, maalid, joonistused, plakatid jms. Pildi valimisel tasub rahulikult mõelda, et milline on neist just kõige sobilikum kujundatavasse ruumi.
Erinevad pildid koos! Kokku tasub proovida paigutada ka vana-aegseid ja modernseid pilte, joonistusi ja plakateid, joonistusi ja fotosid jne. Mida julgemalt mixida, seda ootamatum ja põnevam on tulemus.
Enda tehtud pildid! Enda, oma pereliikmete või sõprade tehtud pildid on alati väärtuslikud ja neid tasub kindlasti eksponeerida! Perega koos tehtud fotod loodusest, lapse esimene kriipseldus või sõbra kunstikatsetused paberil jms. – kõik need on põnevad ja tasub kaaluda kuidas neid kodu dekoreerides kasutada.
Fotode töötlemine! Kui plaanid seinale paigutada fotod, siis lisaks tavalisele must-valgele on olemas lõputult muid võimalusi, kuidas pildid põnevamaks ja ruumi sobivamaks muuta. Valida saad erineva suuruse, värvi, eriefektide jms. pildid. Abi tasuks selleks paluda ka fotostuudiotest ja trükistega tegelevatest firmadest.
Pildi „tükeldamine“ Huvitava tulemuse saad, kui tükeldad suurema pildi näit. kolmeks ja raamid iga tüki eraldi ning paigutad pildid üksteise kõrvale väikese vahega. Eemalt vaadates on pilt ikkagi terviklik, kuid omanäolisust lisab piltide liigendatus.

Suur foto lapse toa seinal on nähtav kohe ruumi sisenedes.  Source: Margit Kool (erakogu)

Suur foto lapse toa seinal on nähtav kohe ruumi sisenedes. Source: Margit Kool (erakogu)

Tekst: Margit Kool
www.koolstuudio.ee

Submitted: 02.01.2013

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all