Inspiration, interior design ideas, tips and tricks

Mida tasub teada ergonoomikast lapsetoas?

Kirjutuslauad, mis kasvavad koos lastega


"Tänapäeval nõutakse koolilastelt rohkem kui kunagi varem ja sama kehtib ka nende töötsooni ergonoomika kohta."

Paljudel lastel on töötamiseks vaid köögilaud – või lausa põrand. Selle tõttu ei kannata mitte ainult nende seljad ja silmad, vaid see mõjub halvasti ka nende keskendumisvõimele ja töörõõmule. Täiskasvanutel lihtsalt ei lubataks sellistes tingimustes töötada. Nii et kui ostate lapsele kirjutuslauda, tooli ja lampi, veenduge, et nende ergonoomika oleks paigas.

Prof dr Erich Schmidt, foorumi „Gesunder Rücken - besser leben e.V.“ (assotsiatsioon „Terve selg – parem elu”) eesistuja.

„Nihelemine teeb lapsed targaks‟


On loomulik, et lapsed armastavad ja vajavad sensoorseid aistinguid. Sellised tegevused nagu kõikumine, kõõlumine, kiikumine ja ronimine stimuleerivad tasakaalutunnetust ja arendavad motoorikat. See paneb vajaliku aluse lapse füüsilisele, mentaalsele, vaimsele ja sotsiaalsele arengule.

Lapse jaoks ei ole loomulik pikka aega paigal istuda ‒ kuigi just nii peavad nad tegema koolis või kodus koduseid töid lahendades. Siiski, lapsed, kes veedavad üha rohkem aega arvuti taga, veedavad ka automaatselt rohkem aega istudes.
Seepärast hoolitseme Mollis selle eest, et lapsed istuksid meie kirjutuslaudu ja toole kasutades õiges ergonoomilises asendis. Laste töötsoonide väljatöötamisel oleme teinud koostööd ekspertidega ja võtnud aluseks uusimad teadusavastused.
Samuti soovitame kõigil vanematel tagada, et nende lapsed saaksid rohkelt füüsilist koormust, eeskätt välitingimustes. Lõppude lõpuks saab isegi parim iste olla tervislik vaid siis, kui laps saab seda kasutades ka piisavalt füüsilist koormust, et saavutada hea tasakaal.
Peale rattaga sõitmise, treppidest kõndimise ja jala kooli minemise soovitame eriti selliseid paljunõudvaid tegevusi nagu ronimine, ringijooksmine, tasakaalu hoidmine ja pallimängud. Igasugune sportlik tegevus, mis esitab lapsele füüsilise väljakutse, aitab kaasa tervislikule füüsilisele, mentaalsele ja psühholoogilisele arengule. Vaadake mõnda last toolil istumas. On vaid aja küsimus, millal ta hakkab nihelema ja ennast liigutama. Mida väiksem laps, seda lühemat aega suudab ta paigal istuda. See pole mitte ainult täiesti normaalne, vaid laua soovituslik.
Kuigi haridustöötajatel ja lapsevanematel on olnud kombeks nihelemise peale kulmu kortsutada (mõelgem vaid Heinrich Hoffmanni luuletusele "Lugu jukerdaja Jukust“) ei peeta seda tänapäeval sugugi keskendumisvõime puudumise või hüperaktiivsuse märgiks. Pigem on tervislik nihelemine istumise ajal loomulik, enamasti alateadlik käitumisvorm, mis aitab kaasa lapse füüsilisele, mentaalsele ja psühholoogilisele arengule. Pikka aega vaikselt paigal istumine on aga kahjulik.
Molli poolt spetsiaalselt laste jaoks välja töötatud toolid aitavad kaasa seda laadi istumisviisile, tagades samal ajal, et tool ei kuku ümber. Istmed ja seljatoed kohanduvad ideaalselt lapse loomulikele füüsilistele vajadustele.

Miks peaks see kasvama koos lapsega?


Kindlustamaks lapse tervise ja eduka õppimise, peaks mööbel kohanduma lapsega ja mitte vastupidi.
Laste kasvades saab kõiki Molli kirjutuslaudu ja selle juurde kuuluvaid mööbliesemeid kohandada nende pikkuse ja proportsioonidega ning see muudab need ergonoomiliseks igal ajahetkel.
Kui kirjutuslaua puhul on oluline selle kõrgus, siis toolide puhul on määravaks seljatoe asend ja istumissügavus.
Mööbli õigesse asendisse panemine on imelihtne ja õnnestub vaid mõne hetkega tänu Molli kirjutuslaudade ja toolide hõlpsale reguleerimismehhanismile.
Miks töölauda kallutada?
Olgu käsil lugemine, kirjutamine või joonistamine – iga tegevuse jaoks on olemas optimaalselt õige istumisasend ja see on saavutatav töölauda kallutades. Molli kirjutuslaudade plaate saab kallutada mis tahes asendisse, tagamaks, et laps istub igat tegevust sooritades lõdvestunud ja seljale sobivas asendis.
Moll on teinud koostööd ortopeedide ja silmaarstidega, et töötada välja laste kirjutuslauad, mille plaate saab kallutada kuni 30 kraadi.
Patenteeritud süsteem võimaldab lastel endil mööblit lihtsalt ja turvaliselt reguleerida. Kirjutuslaudadel on pidurid, mis tagavad, et lauaplaate saab tõsta ja langetada turvaliselt. See konstruktsioon välistab näppude vahelejäämise võimaluse.
Kõikidel kirjutuslaudadel on libisemisvastane pealispind, mis ei lase esemetel maha kukkuda, kui töölaud on kallutatud asendis.
Niisiis: lihtne, lapsele sobiv ja turvaline.
Soovituslik nurk optimaalse asendi saavutamiseks:
0-5° joonistamiseks ja muudeks sarnasteks tegevusteks
Ligikaudu 10° kirjutamiseks
Ligikaudu 20° lugemiseks

Ergonoomilise istumise põhitõed!


Inimese keha, selle ehituse ja mööbli vaheline vastastikune toimimine on erakordselt tähtis. Kirjutuslaua taga istudes on kõige olulisem ergonoomiline istumine, mis tähendab füsioloogiliselt optimaalset asendit, sellist, mis on pingevaba ja aitab seetõttu keskenduda, ennetades samal ajal rühikahjustusi, selja- ja peavalu. Seepärast peaksid kirjutuslauad ja selle juurde kuuluvad mööbliesemed olema ergonoomilised.
1. Pole olemas sellist asja nagu õige või vale istumine.
Tähtis on vaid regulaarne asendi muutmine. Nii et ärge noomige oma last, kui ta võtab toolil ratsaasendi.
2. Kirjutuslaud ja tool peavad sobima nagu kinnas kätte!
Saavutamaks tervislik istumisasend, peab olema võimalik kohandada töötsooni lapse pikkuse ja proportsioonidega. Mööbli kohandamine algab toolist. Teine samm on kirjutuslaua kõrguse reguleerimine.
3. Tooli kõrgus valitakse nii, et istme esiserv oleks põlveõnnaldega enam-vähem samal tasemel. Istme kõrgus on õige siis, kui reie ja kere nurk on kergelt nüri (üle 90° – vaadake illustratsiooni) ja jalad täistallaga maas.
Istme ettepoole kallutamine aitab lapsel sirgelt istuda ja kirjutuslaua taga töötades keskenduda. Vaagen on kergelt ettepoole kaldus ja selg sirge. Paindlik iste aitab kaasa ka dünaamilisele istumisele.
4. Istme sügavust reguleeritakse nii, et reied on täiesti vastu istme esiserva, ilma et viimane neile survet avaldaks. Tooli esiserva ja sääre vahele peaks mahtuma umbes neli sõrme. See tagab jalgade normaalse verevarustuse.
5. Seljatoe kõrgus seatakse nii, et see toetab keret kuni abaluude alumise servani. See vähendab tahapoole nõjatudes survet.
6. Kirjutuslaua kõrguse reguleerimiseks asetatakse küünarvarred lauale. Asend on õige siis, kui küünar- ja õlavarre vaheline nurk on veidi üle 90° (vaadake illustratsiooni).
7. Küünarvarred peaksid töötamise ajal lauaplaadile toetuma. See tagab kaelalihaste pingevaba oleku.
Pidevas muutumises

Lebage mõni hetk põrandal, siis kükitage, seejärel istuge toolil, jalg üle põlve, siis põlvitage ja kummarduge kirjutuslaua kohale – lapsed muudavad oma asendit spontaanselt väga lühikeste intervallidega.
Ja nii see peakski olema, sest aju, lihased ja vereringe, mis paigal püsimise asemel pidevalt liiguvad, saavad dünaamilisest käitumisest kasu: lapsed tunnevad ennast paremini, panevad paremini tähele ja on keskendunumad.
Tuba, mis lapsele meeldiks
Lapse jaoks täiuslik tuba on meeldiv kõigile sensoorsetele organitele: silmadele tänu loomulikule valgusele, kõrvadele tänu heale akustikale, haistmismeelele tänu meeldivale sisekliimale ja regulaarsele värske õhu juurdevoolule, kompamismeelele tänu looduslikele materjalidele ning tasakaalu- ja liikumismeelele tänu ruumikusele ja sobivale mööblile, mis võimaldavad asendeid vahetada ja liikuda.
Töötsoonil on lapse toas keskne roll. Ja kuna lapse vajadused ja nõudmised kasvavad, peaks tema mööbel olema paindlik ja sobiv iga uue olukorraga.
Kui võimalik, peaks laud asetsema akna kõrval, nii et valgus langeks küljelt. Laps saab töötamise ajal aknast välja vaadata ja see pakub talle põnevat visuaalset stimulatsiooni.
Nurk, kus vaikselt lugeda, mängida või muusikat kuulata. Näiteks kott-tool, mis võimaldab lapsel asendit vahetada: istumisest lebamiseni. Et kindlustada lapsele piisav füüsiline koormus isegi halva ilma korral, soovitame (sise)batuuti, tasakaalulauda või liigutatavaid rippumispuid, mille saab uksepiida külge kinnitada.
Pingevabad silmad on pingevabaks lugemiseks üliolulised

Piisav valgus annab hea enesetunde, samas kui ebapiisav valgus võib mõjutada lapse keskendumisvõimet ja põhjustada peavalusid.
1. Eriti oluline on piisava üldvalgustuse olemasolu toas, nii et teie lapse silmad ei väsiks kiiresti. Parim lahendus on kogu tuba valgustav laevalgustus kombineerituna loomuliku päevavalgusega.
Kuna loomulik valgus on meeldivam kui tehisvalgus ja kodutööde tegemine on sageli lihtsam, kui aeg-ajalt on võimalik kaugusesse vaadata, peaks töötsoon asetsema akna lähedal.
2. Kirjutuslaua soovituslik valgustatus on ligikaudu 500 luksi, mis tagab lugemiseks optimaalsed tingimused. Laualamp nagu Flexlight või Mobilight pakuvad töölaual vajalikku lisavalgust. Valgusallikad tuleks paigutada nii, et töötsoonile ei heidaks varju ükski objekt ega ka laua kasutaja.
3. Kui Molli lamp kinnitatakse otse töölauale, saab valgusvihku suunata täpselt sinna, kuhu vaja – ka siis, kui lauaplaat on kallutatud. Tänu klamberkinnitusele saab Flexlighti ja Mobilighti asetada soovitud asendisse.
Molli valgustitega on töötsoon täielikult valgustatud ja igasuguse tegevuse jaoks kirjutuslaua taga on olemas ideaalsed valgustingimused.

Arvuti taga


Kui arvutit kasutatakse töötamiseks või vaba aja tegevusteks igapäevaselt, on ergonoomiliselt õige istumisasend veelgi olulisem.
Vaatleme põgusalt probleeme, mis võivad tuleneda halvast arvuti taga istumise asendist.
Vale vaatenurk
Kui kuvar on asetatud horisontaalselt silmadega või kõrgemale, rakendavad silmad pidevalt kaugnägemist. Aju peab ekraanile keskendumiseks n-ö ümber lülituma ja see võib põhjustada peavalusid. Enamgi veel – sellises asendis istumine võib päädida ainiti, silmi pilgutamata vaatamisega. Nii muutuvad silmad kiiresti kuivaks.
Käetugi puudub
Käte toe puudumine klaviatuuri ja hiire kasutamisel võib põhjustada lihaspinget ja viia isegi randmekanali sündroomini.
Molli süsteem pakub kirjutuslaudadele arvutiga töötamiseks lisatarvikuid, et pakkuda optimaalseid ergonoomilisi tingimusi.
Langetatav kuvaririiul võimaldab ekraani paigutada silmade suhtes õige nurga alla ja õigele kaugusele. Kuvar on alati otsenähtavuses.
See lubab teha tööd lõdvestunult ja ilma pingeta, nii et pea vertikaalne liikumine on loomulik. Kirjutuslaua sügavus peab olema selline, et küünarvarred saaksid lauaplaadile toetuda, võimaldades nii lõdvestunud asendis töötada.

"Testitud & soovitatud" - 7 korda


„Aktion Gesunder Rücken (AGR) e.V.“ („Tervemate selgade” kampaania assotsiatsioon) loodi 1995. aastal ja seda toetavad meditsiiniteadlased ja terapeudid.
Assotsiatsiooni eesmärk on toetada teadustegevust, mille tulemused aitavad vältida seljavalusid, ja kasutada sellise uurimistegevuse tulemusi laialt levinud seljavalude vähendamiseks. Seda juba alates varasest lapsepõlvest.
„Aktion Gesunder Rücken (AGR) e.V.“ on välja töötanud valiku langetamise suunise, aitamaks kliente seljale sobivate toodete ostmisel: AGRi heakskiidupitseri.
Selle on saanud ainult need tooted, mille seljale sobivust on kinnitanud sõltumatu testimiskomitee, mis koosneb eri meditsiinivaldkondade ekspertidest.
Kõik testimiseks registreeritud Molli tooted on läbinud ekspertide kriitilise kontrolli ja neile on antud AGRi pitser.
Võitjad on Molli kirjutuslauad Champion, Runner, Booster, Sprinter ja Intero ... ning Maximo ja Woody pöördtoolid.
Kokkuvõte
Mis puutub seljale sobivasse istumisasendisse, siis on enamik asju lubatud seni, kuni teie laps ei istu kössis ega lodevalt, vaid võimalikult püstises asendis.
Ja see võib olla üllatavalt kerge, kui teil on kirjutuslaud, mis on kohandatud lapse pikkusega.
Kõige olulisem: töötamise ajal puhkepauside tegemine ja veidi vabamalt võtmine pole mitte ainult lubatud, vaid lausa vajalik!

Submitted: 10.08.2013

Informatic OÜ

Phone:
+372 514 4476
E-mail:
Message not sent. Fill in all fields.

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all