Inspiration, interior design ideas, tips and tricks

Millele pöörata tähelepanu panipaikade planeerimisel?

Panipaikadega on ikka kitsas käes. Kõik, mis meile meeldib, ei taha lihtsalt ühe katuse alla ära mahtuda.

See, kelle kodus on vaid vajalikud asjad, on küll au ja kiitust väärt. Sest tegelikult polegi neid asju, mida vajame, teab mis palju. Paraku on inimesel ikka kombeks tagavara koguda.
Juba rõivaid koguneb meie laiuskraadil elades paras kogus. Kõik see nõuab kuhugi paigutamist, aga riiulid, kapid, kastid peaksid ka ümbritsevaga kokku sobima.

Planeeri varuga

Ükskõik milliseid panipaiku planeerides tasub arvestada, et ajapikku koguneb esemeid ikka juurde. Seetõttu on tähtis, et vajadusel saaks kergelt riiuleid lisada või muid lihtsamaid ümberkorraldusi teha. Tegelikult tähendab see vajadust asjad hoolikalt läbi mõelda juba kodu sisustamise või isegi projekteerimise käigus.

Kui ruumi jätkub, on hea lahendus sisseehitatud garderoobikapp magamistoas. Kui on vaja otsustada sisseehitatud ja eraldiseisva mööbli kasuks, tasub mõelda, kas kapp või riiul jääb aastateks samasse paika või ehk tekib vajadus selle asukoha muuta, see koguni teise ruumi viia. Kõiki tulevasi muudatusi pole võimalik ette planeerida, ent kui nõrgad kohad likvideeritud, ei teki kuigi sageli vajadust aega ja raha nõudvateks ümberkorraldusteks.

Sisse ehitatud või eraldi

Sisseehitatud mööbli puhul peab arvestama ruumi omapära ja stiiliga. Võib-olla ei jätku lükandustele vajaminevat jooksuruumi? Siis tasub valida tavaliste käändustega kapid ja sahtlid, mida on ka kergem süstematiseerida ja mis vajavad ka vähem ruumi. Rippuvad riided näiteks nõuavad 60 cm sügavust kappi.

Veelgi parem lahendus on eraldi garderoob. See ruum ei tohiks küll jääda magamistoast ülearu kaugele. Kui lähtute üldisest planeeringust ja kaalute, kas jätta riiete jaoks tükike magamistoa arvelt või planeerida eraldi garderoob magamistoast kaugemale, töötab pigem esimene variant, mis on ilmselgelt loogilisem. Tegelikult piisab ka mõnest hästi ära kasutatud ruutmeetrist, põhjalikult planeeritud riiulite, sahtlite, korvide süsteemist. Päris eraldi ruumis saab riideid hõlpsasti konksu otsa või riidepuudele riputada, selle asemel et neid korralikult riiulitele kokku voltida. Sellise lahendus väldib hiljem lisatööd.


Viimistlus

Spoonitud, värvitud, sile- või raamuksed, käepidemed, mis rõhutavad disaini või on hoopiski peidetud. Puutesüsteem aitab panipaika peita enam-vähem täielikult, kuna sel puhul saab uksed sobitada ruumi teiste seinamaterjalidega. Tiheda kasutamise korral on selline lahendus siiski ebamugav. Eri variante käepidemeid pakuvad kõik furnituuripoed, sealt saab ka head nõu muude konstruktsiooni puutuvate detailide valikul. Kui on tahtmist ja käepärast mõned elementaarsed tööriistad, pole keeruline ehitada ka ise oma vajadustele vastavad panipaigad.

Esikukapp tasuks planeerida parajalt suur ja varjatud, et välisuksest sisse astudes ei tervitaks meid kohe kõigi pereliikmete jalavarjude ja üleriiete kuhilad. Kui palju võtavad ruumi riputatavad riided? Täpseid mõõte on raske öelda: 50 cm inimese kohta on mõnes peres piisav, mõnes palju ja kolmandas jälle vähe. Isegi kui esikukapi jaoks tuleb pinda näpistada ümbritseva ruumi arvelt, tasub see tulevikus kindlasti ära, tehes nii enda kui külaliste elu märksa mugavamaks.

Kui palju on paras?

Enne hoiuruumide või panipaikade juurde ehitamist tuleks hoolikalt elamises ringi vaadata, kuhu ja kui palju panipaiku on üldse otstarbekas ehitada. Ruumipuudus võib olla ka näiline, sest mittevajalikud asjad kipuvad kergemini kuhjuma.

Poodides pakutakse korve, kaste, karpe, kirste ja muid mahuteid asjade süstematiseerimiseks. Kõik silma alla jäävad panipaigad võiksid lisaks oma funktsioonile ka ruumile midagi juurde anda ja sisustusega sobida. Plastist korvid võiks parem uste või kardina taha peitu jätta.

Avatud riiulid on ilusad, kui need on süstematiseeritud ja kui kaustad ja karbid on sarnased või, vastupidi, rõhutatult erilised. Mitmesuguste kogude eksponeerimise mahutid võiksid olla paindlikud, et vajadusel oleks võimalik neid ka juurde osta, ilma et kogu arhiveerimist vajav kogu tuleks ümber paigutada. Kui riiul tundub asjade hoidmiseks liiga avatud, saab sinna panna sobivas mõõdus punutud korvid või kartongkarbid. Peale hea võimaluse panna asjad silma alt ära, võivad läbimõeldult valitud mahutid olla ka kujunduselemendid. Riiulivahed tasub sel juhul teha valitud karbi või korvi järgi.

Koristusasjad

Sageli kipume planeerides unustama, kuhu panna majapidamistarbed (tolmuimeja, triikimislaud, koristusvahendid). Aga kellel selline kapp või ruum olemas, teab hästi, kui suur on selle järele vajadus ja kui palju see hõlbustab majapidamistöid.

Ootamatult hea ja ruumisäästliku panipaiga võib saada pika koridori otsast, mille saab ustega sulgeda või kardinaga eraldada. Või siis toaseinast, millest 40 cm ruumi saab maast laeni uste taha peita. Sellistele riiulitele võib ära paigutada kõik vajamineva. Investeering on põhjalik, aga ühekordne. Enamasti jääb tähelepanuta ka trepialune ruum, kuhu on võimalik planeerida mugav ja igati praktiline panipaik.

Vajalik lähedal

Ruumide otstarve määrab ka selle, milliseid tarbeesemeid seal vajatakse. Asjad võiksid paikneda selle koha läheduses, kus neid kasutatakse. Siis on tõenäolisem, et nad ka pärast kasutamist samasse paika tagasi jõuavad. Loomu poolest lohakat ei aita muidugi ka distsipliini nõudev panipaik. Sel puhul on otstarbekas kasutada riiuleid, mida saab kiiresti uste, ruloo või kardina taha peita.

Fantaasia ja ootamatud lahendused

Sageli võib saada hea panipaik esemest, mille algne funktsioon oli hoopis teine. Traditsiooniline antiikmööbel on küll massiivne, aga soliidne ja hästi valmistatud ning sobib üksikute esemetena ka tänapäevasesse sisekujundusse. Samuti mahutab palju, andes sellega kandilisele ja kargele ruumile vajaliku isikupärase aktsendi.


Nn uusantiiki saab – seda meelepäraselt üle värvides ja eseme otstarvet muutes – ka fantaasiaküllaseks panipaigaks kohandada. Mahutavus võib siinkohal olla küsitav, kuid eseme erilisus võib selle ka üle kaaluda.

Vähesed meist suudavad oma panipaigad ideaalses korras hoida. Eks paljud viskavad asjad kiirustades riiulile, et küll hiljem jõuab korda seada. Ent kui on loodud elementaarne süsteem, mida ajapikku täiendada, on see juba samm edasi ning aitab säästa aega, mis muidu kuluks asjade ülesleidmisele.

Tegelikult piisab ka mõnest hästi ära kasutatud ruutmeetrist, põhjalikult planeeritud riiulite-sahtlite-korvide süsteemist.

Ruumipuudus võib olla ka näiline, sest mittevajalikud asjad kipuvad kuhjuma.


Vaata lähemalt: ajakirjast Kodukiri (aprill 2013)

Tekst: Ivi Piho, Kodukiri, aprill 2013
Foto: Xoyos

Submitted: 10.05.2013

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all