Inspiration, interior design ideas, tips and tricks

Hansaplant: Külvi ABC

Taimede ettekasvatamine on imelihtne, kui sul on selleks head vahendid ning kvaliteetsed seemned. Et taimede ettekasvatamine õnnestuks, on vaja head mulda, palju valgust, natuke planeerimist ning südamega hoolitsemist. Meie juurest saad kõik tarvilikud vahendid, lisaks häid nõuandeid ning suure, suure valiku populaarseid ja uusi seemneid. Iga päev on kohal ka professionaalsed aednikud, kes aitavad sul selles kirjus maailmas orienteeruda.

Kekkilä külvimuld

Kekkilä külvimuld
Alusta kvaliteetse külvisubstraadi valimisest
Hea, kvaliteetne ja haigustevaba külvisubstraat aitab seemnetel hästi areneda ning tagab õnnestunud idanemise. Peenema konsistentsiga külvisubstraat sobib väiksemate seemnete jaoks, suuremad seemned idanevad hästi ka jämedama struktuuriga substraadis. Hansaplantis on pakkuda spetsiaalselt külvamiseks ja pikeerimiseks mõeldud Kekkilä külvimulda või Biolan külvi- ja pikeerimismulda, mille koostistes on piisavalt liiva, et säilitada substraadi niiskusetaset.
Kui kasutada valmis substraadi asemel turvast, siis on hea turbale segada juurde liiva ja perliiti või vermikuliiti, et muuta substraat õhulisemaks ja hoida niiskust. Samuti võib vermikuliiti kasutada seemnete katmiseks.


Külvikastid ja kasvuhooned
Kui muld on olemas, siis on aeg valida välja külvikast või toakasvuhoone. Väga vahvate värvidega on Elho Green Basic toakasvuhooned, mille erinevaid osi (istutustaldrik, -kauss ja kuppel) saab omavahel kombineerida ja suurusi valida. Toakasvuhooneid koos külvikastidega leiab paljudes erinevates mõõtudes Jiffy Pro sarjast, eraldi kastid on substraadile või turbatablettidele. Konteinermoodul ja kasvuhoone ühes leiab tootjalt Nelson Garden, nende Pluggboxis saab kasvatada kuni 49 seemikut, mis hiljem istutatakse kasvuhoonesse või potti.

Elho Green basic

Elho Green basic

Nelson Garden rootmaster

Nelson Garden rootmaster


Mõned taimed nagu paprika, kurk või kõrvits taluvad halvasti ümberistutamist. Seepärast on mõttekas juba külvata seemned otse konteinermoodustisse või Nelson Gardening taimede ettekasvatamise karpi. Nelson Garden rootmaster kastmissüsteemiga mini kasvuhoone on eriline seetõttu, et kassetti on võimalik avada nagu raamatut ja noortaimed välja võtta ilma, et nende juured saaksid kahjustada. Lisaks toimub kastmine alt ning taimed saavad niipalju juua, kui soovivad.

Lihtsalt kasutatavad on ka turbatabletid, mis paisuvad vette pannes. Suuremaid seemneid istutatakse turbatabletti ühekaupa, väiksemaid seemneid võib istutada mitu korraga.

Seemned vajavad sooja
Seemned vajavad idanemiseks sooja temperatuuri +20-25 °C. Kui soovite, et idanemine läheks kiiremini, siis kasutage kindlasti soojendusega matti, mis kiirendab väikeste taimede juurte arenemist.
Kui taimed on tärganud, siis tahavad nad palju valgust, isegi 12 kuni 16 tundi ööpäevas, selleks sobivad erinevad taimelambid. Valida saad vastavalt vajadusele, kas suundlampe (kupliga või ilma) ja valgustorusid. Lambid on erineva võimsuse ja valgustugevusega, uudisena on taimelamp koos raami ja soojendusmatiga Nelson Garden'ilt.

Nelson Garden taimelamp

Nelson Garden taimelamp



Pikeerimine
Kui külvidel on idulehed täielikult välja arenenud ja on märgata idulehtede vahelt esimese pärislehe ilmumist, siis on aeg ette võtta esimene pikeerimine. Selleks valmistatakse ette külvinõuga sarnane pikeerimiskast. Tavaliselt on taimed nii pisikesed, et oma kohmakate näppudega pole neid võimalik hoida, sel juhul võetakse esimesel pikeerimisel abiks teritatud otsaga pulgake.
Pikeerida võib ka turbapottidesse või turbakassettidesse. Taime istutamisel kasvukohta pole vaja potti ümbert ära võtta, kuna see laguneb mullas ja seega ei saa taime juurestik kannatada, kohanemine uue kasvukohaga on parem.
Maitse- ja ravimtaimedele sobivad pikeerimiseks natuke rohkem turbasegused substraadid- Kekkilä ürdimuld, Compo maitsetaimede muld või Seklose kompostimuld.


Etiketid, kindad ja kühvel
Ära unusta lisada iga külvi juurde pisikeste pulgakeste või väikeste tahvlikeste näol taimede nimetustega etikette, sest oleme ju kõik kogenud, et suures külvamishoos ununevad sordid sootuks.
Väiksed taimed, väike kühvel! Nelson Gardening'i tootesarjas on eriti nunnu ja väike kollane kühvel just väikestele taimedele.
Talvel on aedniku käsi vaja eriti hoida, kuna külmus muudab naha kuivaks ja küüned hapraks, kasuta kindlasti mullatöödel õhukesi kindaid

Täpsed juhised taimede külvamiseks ja pikeerimiseks leiate siit:
Külvamine >>>
Pikeerimine ja potistamine >>>

Vaata ka ainaduskeksus Hansaplant kevadisi tootesoovitusi >>>

Submitted: 07.03.2014

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all