Articles and news

PUITTERRASSI VIIMISTLEMINE LOODUSLIKU PUIDUKAITSEVAHENDIGA

Et anda välistingimustes olevale uuele või vanale puitterrassile tõhus kaitse, ilus väljanägemine ning terrass ühtlasi elavamaks muuta, võib kasutada looduslikke viimistlusmaterjale. Viimistledes looduslikult, väärtustame ühtlasi ka oma elukeskkonda.

Heledast puidust (mänd, kuusk, kask ja lehis) välistrepid ja terrassid vajavad head kulumiskindlust ja vastupidavust ilmastikumõjudele. Kas sajab vihma, lund või paistab soe suvepäike, puit koos viimistlusega peab sellele vastu pidama. Selleks otstarbeks ongi välja töötatud toode nimega Terrassi Tõrvaõli. Toode on valmistatud looduslike toorainete (linaõli, kännutõrv, looduslik vaik ja männitärpentin) baasil Antud puiduõli on mõeldud kulumiskindlust nõudvatele horisontaalsetele puitpindadele nagu seda on trepid, terrassid ja aiamööbel. Lisaks kaitseb see puitpinda niiskuse, hallituse ja mustuse eest. Amello Terrassi Tõrvaõli sisaldab 20% männitõrva, mis annab puidule väga omapärase ja stiilse väljanägemise. Toode on arendatud sellisel, et kogu viimistlusmaterjal imendub puidu sisse ning hiljem see enam ei määri. Terrassi Tõrvaõliga võib viimistleda sinakas-roheka vaakumimmutatud puidu pruunikaks. Lisaks saadud ilusale toonile tuleb esile ka kaunis puidu tekstuur. Lisaboonusena kaasneb viimistletud pinnaga ka mõnus suitsune männitõrva lõhn.

Kasutamine: Viimistletav puitpind peab olema puhas, kuiv (max lubatud puidu niiskus 15%) ning sile. Vanad laki- ja värvikihid eemaldatakse lihvimise teel. Puit tuleb lihvida hoolikalt puidusüü suunas. Looduslikud puiduõlid nõuavad head alglihvi. Soovitav on puitpinnale teha viimane lihv lihvpaberiga, mille karedus on minimaalselt 150. Lihvimistolm tuleb hoolikalt eemaldada.

Sega Terrasi Tõrvaõli hoolikalt enne kasutamist ja kasutamise ajal. Doseeri materjali õhukeste kihtidena pintsli või lapiga ja lase imenduda. Liigse materjali osa, mis enam ei imendu peab hiljemalt 30 minuti pärast pühkima ära. Kanna peale teine õhuke kiht pärast esimese kihi minimaalset kuivamisaega 24 tundi. Viimistluskihtide arv on 1-3 sõltudes puitpinna kvaliteedist ja kasutamise eesmärgist. Viimistle puidu otspinnad eriti hoolikalt. Terrassi Tõrvaõli saab toonida looduslike värvimuldadega ehk värvipigmentidega, millega on võimalik saada väga omapäraseid toone. Värvipigmente tuleb lisada keskmiselt 5 %. Lase õlil sisse imbuda ca 30 minutit ning pühi ära imbumata õli ja värvipigment puhta puuvillase lapiga. Toonitud õli tuleb korralikult segada enne töö algust ning ka töötamise ajal, sest värvipigmendil on omadus sadestuda taara põhja.

Õlitatud puitterrass kuivab keskmiselt ühe ööpäeva. Väldi siiski terrassi aktiivset kasutamist ca 1 nädala jooksul, sest männitõrva sisaldava õli lõplik kuivamine võtab aega. Soe ja tuuline ilm kiirendab oluliselt kuivamist. Uus viimistlus tehakse vajadusel aasta pärast.

Hooldus: Puitterrassi ei ole vaja hoolduseks lihvida. Vajadusel võib ainult suuremad plekid lihvkäsnaga töödelda. Kulumise korral kanda uus kiht Terrassi Tõrvaõli kulunud pindadele. Iga hooldusõlitamine tugevdab puitu, täidab puidupoore sulgedes tee niiskusele ja mustusele. Hooldusõlitamist saab läbi viia ka ainult kulunud kohtadel (nt. käiguteed). Õlitatud terrass muutub hooldusõlitamiste käigus järjest tugevamaks, vajades paari aasta pärast vähem hoolt kui alguses.

Tagasi loodusesse

Looduslikud puiduõlid imbuvad puidu sisse ega kooru sellelt maha. Pinnakatte kuludes on seda lihtsam uuendada kui värvitud või lakitud pindu. Looduslike õlide kasutamispõhimõte on lihtne: puit küllastatakse õliga niipalju, kui ta sisse imab, liigne õli eemaldatakse. Linaõli molekulid paisuvad puidu sees, muutes ka puidu enda tugevamaks.
Looduslikes puiduõlides kasutatavad tärpentin, vaik ja männitõrv on looduslikud ained, mis puidu viimistlemisel lähevad tagasi sinna, kust nad ise pärit on.

Lühidalt nõuanded viimistluseks:

1.etapp
Hoolitse selle eest, et viimistletav puitpind on puhas, kuiv ning sile. Vanad laki- ja värvikihid tuleb eemaldada lihvimise teel. Puit tuleb lihvida hoolikalt puidusüü suunas. Soovitav on puitpinnale teha viimane lihv lihvpaberiga, mille karedus on minimaalselt 150.
2.etapp
Kanna materjali puitpinnale õhukeste kihtidena pintsli või lapiga ja lase imenduda. Liigse materjali osa, mis enam ei imendu peab hiljemalt 30 minuti pärast pühkima ära. Lase viimistluskihil kuivada minimaalselt 24 tundi.
3. etapp
Kanna teine kiht õli ja lase imenduda. Liigse materjali osa, mis enam ei imendu peab hiljemalt 30 minuti pärast pühkima ära. Lase viimistluskihil kuivada minimaalselt 24 tundi. Väldi siiski terrassi aktiivset kasutamist ca 1 nädala jooksul, sest männitõrva sisaldava õli lõplik kuivamine võtab aega. Soe ja tuuline ilm kiirendab oluliselt kuivamist.


Amello Grupp
Laki 14A, Tallinn 10621
telefon: 672 0471; 513 1073
info@amello.ee
www.amello.ee

Submitted: 18.05.2009

You may also be interested in the following articles

click to see all