Articles and news

Kodukontor - hästi organiseeritud ja mugav!

Vanasti ei saanud ükski soliidsem kodu läbi kabinetita, kuna see lihtsalt kuulus elamise juurde, nagu köök, elutuba ja magasmituba. Kui palju ja kas seda üldse kasutati, polnud oluline, pigem näitas kabinet teatavat elustandardit.

Uued ajad on toonud uued kombed. Täna tungib tööelu üha sagedamini koduseinte vahele. Üha rohkem inimesi töötab kodus või on sunnitud tööd kontorist koju kaasa tooma. Mõlemal juhul tekib vajadus koduse töökoha järele.
Nn. mobiilne kontor võib endast kujutada lihtsalt sülearvutiga köögilaua taga või diivanil istumist, kuid üha rohkem luuakse koju just kodukontor.
Parimal juhul on selleks omaette tuba, ruumipuudusel eraldi nurgake nn „töötsoon“.
Erinevad tööd nõuavad erinevaid lähenemisi. Töö iseloom ning isiklikud eelistused loovad lõpptulemuse.

Kõige olulisem on aeg, mis veedetakse kodus töötades. Kui õhtuti istutakse arvuti taga vaid paar tundi, siis ei ole organiseerimine nii keeruline. Kogupäevatööks mõeldud töönurk vajab aga kindlasti suuremat läbimõtlemist ja planeerimist. Kui kodukontoris käivad kliendid, tuleb mõelda ka neile.


Läbimõeldud paigutus

Ennekõike tuleks läbi mõelda, milliseid mööbliesemeid vaja läheb. Olulisim on töökoht ise. Kui ollakse parema käeline, siis töölauale peaks valgus langema vasakult. Mugavuse ja turvalisuse seisukohast võiks laua taga istudes olla vaade sissekäigule, seega on parim paigutada laud näoga ukse poole ja akna olemasolul, võimalusel aknaga risti. Näoga vastu seina või seljaga ukse poole istudes ei teki turvatunnet ning ka töösse süvenemine võib muutuda häirituks.
Kõige olulisemad töövahendid peavad olema käeulatuses. Parim lahendus on sahtliboks laua all, samuti selja taga paiknev kapp või riiul.

Sobilik töölaud ja mugav tool ning riiulid ja/või sahtlid


Töölaudu on palju variante, see peaks ennekõike olema teile sobiva kõrgusega, materjaliks pigem puit-, melamiin-, vineer, spoon-, PVC-kattega või lamineeritud plaat. Klaas, kivi, metall tööpinna taga on pikka aega ebamugav istuda.
Arvuti kasutamiseks sobib nii sirge kui ka nurga laud - arvestama peaks ülejäänud interjööriga.
Viimase eelis on see, et monitori või sülearvuti saab paigutada nurka, mis võimaldab lauapealset pinda paremini ära kasutada. Arutleda tasub sellegi üle, kas lauale peab mahtuma ka printer, skänner, kõlarid, telefon ja muu kontoritehnika või on nnde jaoks olemas laua läheduses teine koht. Kõige olulisemad töövahendid peavad olema käeulatuses. Parim lahendus on sahtliboks laua all, samuti selja taga paiknev kapp või riiul.

Tool olgu võimalikult mugav ning soovitavalt võiks sellel olla vähemalt kaks asendit. Ühtegi töötooli pole otstarbekas ja arukas osta lihtsalt pildi järgi või pelgalt välimust või hinda arvestades, õige ettekujutuse saab ainult ise sellel istudes.


Tool peab toetama selga. Pidevast istumisest väsib ka kõige treenitum selg ning asendit vahetades on võimalik tööd teha pikemat aega ilma probleemideta.
Riiuleid ja kappe tuleks planeerida olenevalt töö iseloomust. Et ei tekiks organiseerimata paberihunnikuid, soovitame kohe alguses arvestada sellega ja paigutada töönurka ka riiulid.

Vajalik valgustus

Üks olulisemaid aspekte töökoha juures on ka valgustus. Korralik töölaud peab saama igal ajal vajaliku koguse valgust. Kui võimalik, siis peaks valgustuse planeerima otse töökoha kohale lakke – nii on kõige mugavam ja efektiivsem.
Ei piisa üksikust laelambist ruumi keskel, hea laualamp on asendamatu. Kui ruum on väike ja töölaual palju pabereid, võiks mõelda ka põrandalambile, mida on võimalik vajadusel samamoodi laua kohale tõmmata.



Üheks võimaluseks on nn. garderoobi minikontor

Enamikul meist ei ole omaette tuba, kuhu kodukontor sisustada. Sel juhul on mitmeid võimalusi, kuidas tekitada kogu pere ühisruumi korralikult funktsioneeriv töökoht ilma üldilmet rikkumata.

Eralda väike toaosa lükanduste, voldikuste või kardinapaneelidega. Ehita sinna sisse töötasapind ja kinnita seinale riiulisüsteem. Kui töö tehtud, tõmba uksed või kardinad ette ning kogu paberimajandus jääb silma eest peidetuks.

Diivani taga või mugavas tugitoolis


Vahel pole vaja muud kui sülearvutit ja mugavat istet. Selleks võib olla diivan või tugitool, soovitavalt etteulatuva osa või ottomaniga. Tõmba diivan toa keskele ning sea kitsas konsoollaud selle taha. Ühelt poolt on see kui igapäevane elutoa osa, mida saab kasutada diivanilauana. Teisalt on selle taga võimalik ka sülearvutiga tööd teha.

Hästi organiseeritud, mugav ja kodune

Kodune kontor võiks olla võimalikult juhtmevaba (wireless andmeside) - see aitab ruumis korda hoida.
Kodune töökohtpeaks eelkõige välja nägema kui kodu, mitte nagu steriilne kontor. Unusta kontoritarvete poes müüdav ja sisusta ümbritsev oma maitse järgi mugavaks ja koduseks. Kasuta ratastel kappe või kaste, mida on hea laua või kapi alla lükata. Kvaliteetsed nahast karbid mahutavad arvutitööks vajalikku, korvid ajakirju ja muud pildimaterjali.

KASULIK LISAINFO:
Erinevaid kodukontori IDEID ammuta SIIN
Küsi nõu meie SISEKUJUNDAJALT SIIN
Leia sobilik BÜROOMÖÖBLI pakkuja SIIN
Leia sobilik VALGUSTITE pakkuja SIIN




(Artiklis kasutatud kirjandus: ajakiri Ruum (august/2007); ajakiri Deko 10/2008)

Submitted: 19.09.2009

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all