Articles and news

Kena kambrike viilkatuse all

* Lühtri kinnitamine viilu alla pole sugugi lihtne. Kuidas paigaldada laelampi nii, et see tobedalt viltu ei ripuks? Algul oli plaanis kinnitada see valetalade külge, kuid lõpuks leiti teine viis: lambijuhtme ülaotsa kuplikese asemele lõikas nutikas pe

* Lühtri kinnitamine viilu alla pole sugugi lihtne. Kuidas paigaldada laelampi nii, et see tobedalt viltu ei ripuks? Algul oli plaanis kinnitada see valetalade külge, kuid lõpuks leiti teine viis: lambijuhtme ülaotsa kuplikese asemele lõikas nutikas pe

Paljude eramajade vahvad pööningukorrused ootavad väljaehitamist. Viltuse laega ruumid sobivad eriti hästi lastetubadeks, sest madalamadki kohad, mis ruutmeetrite arvestuses kirja ei lähe, leiavad mängimisel ja hoiupaikadena kasutust.

Selles toas on pere arvestanud eelkõige tütre soovidega nii seinte dekoreerimisel kui ka värvivalikul. Et aga kõik liiga roosaks ei läheks, on toone kombineeritud – beebiroosast sirelilillani. Nii saab vältida tüdimust ja uut remonti, kui tütarlapsel roosavaimustus peagi üle peaks minema. Seesuguses toas võib elada nii väike kui ka neiueas tütarlaps.

Veidi kombineerimist ja julget kätt ning ainulaadne tulemus on käes! “Maailma ilusaim tuba,” kiidab õnnelik toaomanik.

Viilkatuse võlu ja valu

Viltuse laega kambrike on huvitav, kuid veidi kapriisne – alates väljaehitamisest kuni sisustamiseni tuleb kõik detailid juba ette lõpuni läbi mõelda.


Katusealuste puhul on enamasti suureks mureks see, et tulevases eluruumis puuduvad aknad. Parim lahendus on loomulikult katuseaknad. Sealjuures tuleb silmas pidada, et need saaks paigaldatud õigesti, tööjooniste järgi, nii et võimalikult palju valgust tuppa pääseks. Mitte lihtsalt aknasuurusesse auku, vaid et aknaava laieneks toa suunas ja akende alla tekiks nn lisaruum, mis tuba avardab. Paraku tuleb märkida, et ka suurem osa spetsialistide paigaldatud akendest on pandud valesti, s.t sügavale kitsasse aknasuurusesse avasse katuslaes.
Viilkatusega ruumi siseviimistlusel on raskem arvestada tapeedikulu ja ka tapeetimine pole nii lihtne. Põnevaid lahendusi ellu viies peab arvestama, et nurkade katmiseks tuleb värvida ja kinnitada lugematuid meetreid eri mõõdus liiste. Kui aga otsustate suisa tahveldatud seinte kasuks, peab meistrimehel jaguma nii pedantlikku nokitsemistahet kui ka tohutus koguses kannatust.
Kuna viilkatuse puhul algab kasuliku pinna arvestus 1,6 meetrilt, on tuba põrandapinnalt suur, kuid kasuliku pinna poolest väike. Mööbli valikul võib see paraja pähkli pureda anda küll: põranda järgi vaadates peaks kogu soovitud mööbel justkui ära mahtuma, kuid toa kõrgus jätab mööbeldaja ikkagi pika ninaga. Nii sai ka siia tuppa ukse kõrvale plaanitud riidekapp lõpuks hoopis teise seina, sest lülitid, mis samuti ukse kõrval koha leidsid, võtsid osa kapile plaanitud ruumist. Seega tuli perel valida: kas loobuda kapi kroonist või asetada riidekapp teise, mitte nii hästi sobivasse kohta. Isegi papist meisterdatud vähendatud mõõdus toamaketil andis mööblitükke jupp aega sinna-tänna proovida, enne kui kõik sel moel paika sai, nagu fotol elusuuruses näha.

Kaminaraam ilma kaminata

Kaminaraami kui ehisdetaili tuntakse juba keskajast – enamasti oli see jõukates majades kõige kaunim ese ruumis, kõrgudes vahel kuni laeni välja. Kaminaraami põhieesmärk oli küttekoldest suitsu püüdmine, et see eluruumi ei satuks, kuid ühtlasi kasutati kaminaraami siis ja kasutatakse nüüdki ka nipsasjariiulina. Kamina kui küttekeha osatähtsus on ajaga kahanenud – pigem on kamin nüüd meeleolulooja ning maja ehegi. Mujal maailmas on levinud ka kaminaraami kasutamine sisekujunduselemendina, nii et kaminat sees ei olegi. Kaminaauku paigutatakse küünlad või lilleseaded ning raam “joonib alla” nende ilu. Kaminaraam ja ilus tahveldus sobivad omavahel kenasti kokku – raam otsekui kasvab tahveldusest välja.

* Kaminaraam on tore ehisasjakeste eksponeerimiseks. Eriti tänuväärne on raam jõulude ajal – sinna saab kinnitada kommisokke.

* Kaminaraam on tore ehisasjakeste eksponeerimiseks. Eriti tänuväärne on raam jõulude ajal – sinna saab kinnitada kommisokke.

Sellegi toa sisekujunduslik idee oli läbi mõeldud juba enne toa väljaehitamist. Tahvelduse kõrguse määras katuseviilu alguspaik ja tahvelduse liistukastide mõõtude mahamärkimisel tuli arvestada kaminaraami asupaigaga.
Kamina kohale võib riputada maali, aga tihti näeb seal ka peeglit. Sellesse tuppa valis laps sinna oma kunstnikust vanaema Marju Villemi õrna roosimaali, mis sobib toa muude roosikirjaliste detailidega. Peegli aga valis kaunite kleitide ja seelikute lemb laps nii suure, et sealt end pealaest jalatallani peegeldada saaks.

* Vana väärtustamine. Varem asus krundil suvilaköks, mille lammutamisel tulid prahi seest välja endise harrastuskunstnikust suvilaomaniku 1954. aastal tehtud joonistused. Need said ilusad raamid ja kaunistavad nüüd katuseakende all olevaid tühimikke.

* Vana väärtustamine. Varem asus krundil suvilaköks, mille lammutamisel tulid prahi seest välja endise harrastuskunstnikust suvilaomaniku 1954. aastal tehtud joonistused. Need said ilusad raamid ja kaunistavad nüüd katuseakende all olevaid tühimikke.
Rohmakas mööbel õrnas serveeringus

Ajapikku kogunenud mööbliesemed, mis ei olnud ülemäära heas korras, said uue näo värvi ja vahetatud kangaga. Riidekapp oli nii halvas seisukorras, et vajanuks osava restaureerija kätt. Ent mööblivärskenduskuur pole just odav lõbu ja sestap otsustas pere kapi omal käel korda teha. Kapiuste tahvlitel laiutavad lõhed sai katta kangaga ja üle lakkida. Nii õnnestus vältida kapi juppideks lahti võtmist ja põhjalikku remonti. Värske värvikiht kapikorpusel ja veidi krakleelakki muutsid pruuni koletise vanaroosaks matsakaks kaunitariks. Samamoodi on ise karestatud ja seejärel värvitud ka voodiraam ning kirjutuslaud ja sahtliboks.

* Uuele vana ilme – sahtlid saavad peene vanaaegse välimuse lihtsate ümarliistude abil.

* Uuele vana ilme – sahtlid saavad peene vanaaegse välimuse lihtsate ümarliistude abil.

Kuna vanal kirjutuslaual polnud sahtliosa, tuli koolilapsele vajalikud panipaigad juurde tekitada. Imehästi passis mahutiks tänapäevane näotu täispuidust kummut, mis vana lauaga komplekti sobivaks värviti. Laua ja sahtliboksi tööpinnad on viimistletud antiikvahaga – mille suur pluss on see, et tekkinud pliiatsikriimud saab hõlpsalt välja poleerida ning uue vahakihi peale kanda.
Et laud ja kummut omakorda toaga sobiksid, liimisime sahtlitele samasugused ümarliistud nagu seinte tahveldusel. Uued roosidega portselannupud annavad mööblile tütarlapselikku aktsenti.
Moodsamad mööbliesemed selles armsas kambrikeses on DVD-riiul ning Ikea kauplusest ostetud valge rippkiik. Rohelised Windsori-toolid on pärit ühest Tallinna kasutatud mööbli poest ning neid ei pidanud isegi värvima – õnnekombel olid need juba toredat rohelist värvi, mis valitsevale roosale hästi sekundeerib.

* Kingakarbid, mis kaetud sama kangaga, millega on ehitud kapi tahvlidki, on vidinate hoidmiseks. Panipaiku on ju alati pigem puudu kui üle!

* Kingakarbid, mis kaetud sama kangaga, millega on ehitud kapi tahvlidki, on vidinate hoidmiseks. Panipaiku on ju alati pigem puudu kui üle!

Kuidas teha seinatahveldust?

Ajalooliselt kasutati tahveldust eluruumides juba 15.–16. sajandil – siis aga eelkõige soojustuseks. Koos trükitehnika kasutuselevõtuga hakati tahvelduse ja puitpaneelidega ka ruume ilmestama – tahvliraamid täideti seest kaunite tapeedi või kangaga. Keerukate puitnikerdustega tahveldus tuli moodi Prantsusmaal 17.–18. sajandil ja sellega kujundati luksuslike losside interjööre. Nii peen käsitöö on meie jaoks paraku kättesaamatu, seevastu lihtsad lahendused on jõukohased ka puusepatöös võhikule.
Praegusel ajal tahveldust soojustamise eesmärgil enam ei kasutata, pigem antakse selle abil eluruumile vanaaegne ja klassikaliselt luksuslik ilme. Toreda tahvelduse saab seinale ka ilma puitpaneelideta.

* Ilusad nagikesed – neid leiab ka kataloogikaupluste kaubavalikust.

* Ilusad nagikesed – neid leiab ka kataloogikaupluste kaubavalikust.
1. Tahvelduse imitatsioon puidust ümarliistudega on lihtne ja odav lahendus tänapäeva kipsplaadist seinal. Sein on tapeeditud vaid nii kõrgele, kui kõrgele soovitakse, et ulatuks tahveldus. Seejärel on kipsplaadile mõõdetud ja pliiatsiga ära märgitud liistukastide asukohad. Fix-all liimiga on lihtsad ümarliistud seintele kinnitatud ja siis valgeks võõbatud. 18. sajandi mustrit imiteeriva tapeedi ja tahvelduse kohtumispaik on viimistletud laiema liistuga – see liist peab olema enne värvitud, et vältida tapeedi määrdumist. Nikerdusterohkem liist annab eriti luksusliku välimuse. Lai põrandaliist tekib samuti lihtsalt: esmalt on kinnitatud seina külge laud ning selle peale tavaline põrandaliist. Enne viimast värvimist on kõik liistudevahelised praod akrüüliga täidetud, et jääks ühtse massiivliistu mulje.
2. Tahvelduse imitatsioon vineerplaadiga on teine hinnalt soodne ja lihtsalt teostatav tahveldusvõimalus. Nägusa maakoduliku tulemuse annab dekoratiivne punnlauaimitatsiooniga vineertahvel. Tapeedi ja tahvli liitekoht tuleb katta sobiva katteliistuga. Põrandaliistuks sobib ka tavaline lai laud. Maakodu-stiilis tahveldus ja klassikalise ruudumustriga tapeet sobivad omavahel hästi – eelkõige seepärast, et ei nõua aktsendiks liiga pidulikku liistu, vaid väljendavad skandinaavialikult karget sisekujundusstiili ja lepivad ka lihtsate ehisdetailidega.


Tekst: Kadri Vilen
Fotod: Priit Grepp
Allikas: Kodukiri, veebruar 2011

Submitted: 09.03.2011

You may also be interested in the following articles

click to see all