Articles and news

Osta pesakast või teha ise!?


Kevad on Eestimaal imekaunis aeg, mil paljud linnud asuvad pesa punuma ning selleks sobilikku kohta otsima. Mitmed linnuliigid valivad selleks meelsasti ka pesakasti.

Kas osta pesakast poest või teha ise, selle valiku teeb igaüks ise.

Anname siinkohal mõned soovitused.

1. Teha ise lindudele pesakast.

Pesakasti ehitamist tuleks alustada materjali valikust. Kõige sobivam on valmistada pesakast 20-25 mm paksustest kuivadest lehtpuu või okaspuu laudadest. Tihastele ja kuldnokkadele mõeldud kastide puhul kasutatakse tavaliselt 4-6 cm pikkuseid naelu, kakukastide puhul 8 cm naelu. Lisaks eelpool mainitule läheb veel vaja saagi ja haamrit ning veidi pealehakkamist. Täiskasvanu juhendamisel on pesakasti ehitamine kindlasti jõukohane ka lastele.


Kui vajaminevad vahendid on valitud, tuleks mõelda, kellele soovitakse pesakasti ehitada ja milline see peaks välja nägema. Igale linnuliigile sobivad erineva suuruse ja lennuavaga pesakastid. Juuresolev tabel aitab leida igale liigile sobivad kasti ja lennuava mõõdud. Kasti kõrgus maapinnast on antud meetrites, kõik teised mõõdud sentimeetrites.


Puuinfo.ee näpunäited pesakasti ehitamiseks:
• puit olgu võimalikult kuiv, siis ei kuiva peasakast hiljem lõhki;
• materjali ei pea hööveldama, lihvima ega värvima, sest linnud eelistavad võimalikult naturaalset kodu (soovi korral võite siiski peasakasti kaane värvida või vettpidava materjaliga immutada);
• pesakasti põhi tuleb naelutada külgseinte vahele, mitte alla, sest siis on vähem ohte kasti lõhkiminekuks;
• jälgige, et naelad ei jääks pesakasti sisse turritama;
• soovitav on teha kastile kaldus katus, kuna sealt jookseb vihmavesi paremini maha ja kast peab kauem vastu;
• katuse esiserv tehke vähemalt 5 cm üleulatuvana, see kaitseb lennuava vihma ja pisut ka kasside eest;
• ärge pange lennuava ette istepulka! - pulk on hea toetuspunkt pesaröövlitele nagu kassid, oravad ja nugised;
• ärge muretsege, kui teil pole käepäraseid vahendeid ümmarguse lennuava puurimiseks - lindudele sobib ka kandiline või kolmnurkne ava, samuti pole oluline, kas ava asub kasti keskel või hoopis külgmises servas;
• pesakast tuleks teha lahtikäiv ning paigaldada hõlpsasti ligipääsetavasse kohta, kuna kaste peaks vähemalt iga paari aasta järel puhastama;
• igasuguste dekoratiivsete lisandite juures kaaluge, kas see on ka linnule hea;
• mõtelge juba ehitamise ajal, kuidas kavatsete pesakasti üles riputada ning valmistage ette vastavad kinnitused.

Valmis linnumajale tuleb leida sobiv ülespanemise koht. Pesakasti võib panna nii maja seina külge kui ka puu otsa. Asulates ja linnades tuleb kastid ohutuse mõttes panna vähemalt 3 m kõrgusele, looduses käe siruulatusse, et kaste oleks võimalik hooldada. Paigaldamise juures jälgige, et kast oleks kindlalt kinnitatud. Kast peab asuma kas püstloodis või pigem natuke kaldu ettepoole, mitte mingil juhul aga tahapoole!
Kasti puu külge paigaldades jälgige, et te ei vigastaks puud. Kasutage kinnitamiseks pehmet traati või veekindlat nööri, millele on ümber pandud porolooni, mõnd muud pehmet materjali või hoopis jupp kastmisvoolikust. Pesakast on soovitav panna poolvarju, mitte otsese päikesevalguse kätte. Kõige sobivaim lennuava suund on itta või ka lõunasse, vältida tuleks põhjasuunda. Samuti tuleb vaadata, et kasti vahetus läheduses ei paikneks pesarüüstajatele (nt. kassidele) sobivaid tugioksi. Kuldnoka pesakaste võib üles panna üsna tihedalt, tihasekastide vahe peaks aga olema vähemalt 15 meetrit. Kui soovite metsa paigutada rohkem pesakaste, siis on otstarbekas ühele hektarile panna 4-6 kasti.

2. Panna pesakast kokku valmis detailidest.

Selleks on lihtne ja mugav soetada hästi varustatud aianduspoodidest valmis pesakasti komplekt, mida on kaasas oleva joonise abil väga lihtne kokku panna.


3. Osta meelepärane valmispesakast

Valmis pesakastide osas on turul saadaval ka värvikaid ja kaasaegsemaid kaste. Millistele lindudele nad kõige paremini sobivad, tasub kindlasti lähemalt uurida müüjalt

Pesakast: Kuup. 
Saadaval aianduskeskuses Hansaplant

Pesakast: Kuup. Saadaval aianduskeskuses Hansaplant

Kaunist linnulaulu!
Teie Sisustusweb.ee toimetus

Submitted: 27.03.2012

You may also be interested in the following articles

click to see all