Articles and news

Täispuitmööbel või laminaatmööbel – kumba valida?


Koju uue mööbli muretsemine on üsna pikk ja läbimõtlemist vajav töö, sest tarvis on arvestada mitmete asjaoludega. Näiteks mööbli meeldiva välimuse, sobivate mõõtude ja mõistagi ka tasukohase hinnaga. Vähem oluline tegur ei ole ühtlasi materjal – see mõjutab mööbli hinda päris suures ulatuses.

Kas sinu koju sobiks paremini puit- või laminaatmööbel?

Selleks, et otsustamine sulle lihtsamaks muuta, tuleks kõigepealt mõlema materjali omapärasid, võimalikke plusse ja miinuseid võrrelda.


Puidust mööbli eelised

Puit on tõeliselt pika ajalooga mööblimaterjal, sest see on väga vastupidav ning seda saab hõlpsasti hooldada ja parandada. Kahtlemata on puidu kõige tuntum eelis see, et sellest tehtud mööblit on võimalik lihvida, taastada ja „uueks vormida“ lausa aastakümneid.

Puitmööbli eluiga pikeneb veelgi, kui seda õigesti hooldada!

Kas teadsid, et puitmaterjali vaenlased on päike ja kuiv õhk?


Puidust mööblit ei maksa paigutada päikesevalguse kätte või radiaatorite kõrvale. Tegemist on n-ö „elava materjaliga“ ja see võib kuuma õhu käes lõheneda.

Samuti liigne niiskus ei ole puidule ega laminaadile kasulik ja seepärast ei ole soovitatav vastavate vahenditega töötlemata puit- või laminaatmööblit kasutada vannitoas või näiteks köögi tööpinnana.

Milline puiduliik on parim?

Mõistagi ei ole kogu puitmaterjal ühesugune. Kõige pehmem puit mööbli valmistamiseks on mänd, järgmisena kask, järgnevad lepp ja saar. Enamlevinutest tugevaim ja samas ka kõrgeima hinnaga on tamm.

Tammemööbel on väga hea ja kindel valik, kuna see kestab väga kaua ja on tõeliselt tugev!

Puit on ka selle poolest huvitav materjal, et selle värv aastate jooksul muutub. Enamasti mõjutab niisugust värvimuutust puidule langev valgus. Mida vanem puit, seda köitvam ja erilisem on selle välimus!

Paraku ei pruugi kogu turul leidub puitmööbel olla selliste omadustega, mida eespool mainisime – tugev, vastupidav ja pikaajaline!


Millal otsustada laminaatmööbli kasuks?

Laminaatmööbel on täispuitmööblist enamasti odavam, kuid see ei pea sugugi tähendama kehvemat ostu ja halba kvaliteeti. Laminaat on tegelikult üsna vastupidav ja enamasti ka hea hinnaga – eks need ongi peamised põhjused, miks see materjal on muutunud populaarseks ja lausa asendamatuks.

Üldiselt ja lihtsalt kirjeldades on laminaat sünteetiline materjal, mis luuakse nõnda, et paber pressitakse kõrge surve all kokku. Viimistluseks on enamasti puidumuster, kuid võimalik on soetada ka ühevärvilisi laminaadist mööbliesemeid.

Tihti on just hind see, mis paneb inimesi laminaatmööbli kasuks otsustama. Seda materjali eelistades saavad meeldivaid kummuteid, kappe, laudu, riiuleid ja muud mööblit soetada ka need, kes peavad puitmööblit liiga hinnaliseks.

Tänapäeval pakutakse keskmises hinnaklassis kodukasutusse piisavalt kvaliteetset laminaatmööblit, mis võib tunduda kokku panduna stabiilsemgi, kui kõige soodsam puitmööbel.

Odavama laminaatmööbli puhul tuleb aga silmas pidada, et see ei pruugi „üle elada“ mitmekordset lahti ja kokku panemist, mida võib tarvis minna näiteks kolimisel.

Kumb siis koju valida?

Kokkuvõtteks saab öelda, et nii puit- kui laminaatmööbli valiku seast võib leida endale lemmikud, mis püsivad nägusana aastaid.

Miks mitte kasutada elamises mõlemast materjalist mööblit?

Näiteks silmapaistval kohal paiknev ja kõige rohkem kasutuses olev mööbel võiks olla puidust, kuid varjatumad ja vähem kasutatavad esemed laminaadist. Nõnda ei ole kogu mööblikomplekti hind liialt kõrge ja samas ei ole vaja teha järeleandmisi ka sisustuslahendustes. Mitmed elutuppa ja magamistuppa sobivad kapid on just sel viisil komplekteeritud.

Tasub silmas pidada, et kui puidumaterjali kasutatakse sisustuses liiga palju, ei pruugi see enam kuigi maitsekalt ja kaunilt mõjuda. Seega, tasakaaluka ja hubase interjööri saavutamiseks võib puitmööblit kombineerida ka teistest materjalidest mööbliesemetega!



Rõõmsat sisustamist!

Submitted: 14.08.2020

Eesti Vanavara

Phone:
5697 9164; suomi (+358) 46 585 1374
E-mail:
Message not sent. Fill in all fields.

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all