Articles and news

Kuidas mööblit valides säästa loodust?

Mööbel oli kunagi väärtuslik perekonna vara, mida pärandati põlvest põlve ning mille valmistamisel pöörati suurt tähelepanu kvaliteedile ja vastupidavusele. Tootmiseks kasutati peamiselt kohalikke ressursse ja looduslikke viimistlusvahendeid ning kõike nii säästlikult kui võimalik.


Eelmise sajandi keskpaigas toimus aga muutus ning mööblist sai lühikese elueaga odav laiatarbekaup, mis vahetus koos muutuvate moetrendidega. Euroopa Liidus visatakse igal aastal ära umbes 10 miljonit tonni mööblit, millest 80–90% ladestatakse prügilatesse või põletatakse. Selline lineaarne „tooda-kasuta-hülga“ majandusmudel, mis põhineb odaval toormel ja raiskaval tarbimisel, on viinud aga tõsiste keskkonnaprobleemideni. Taaskasutust väärtustav retro kodusisustuskaupade e-pood NaguMuiste annab nõu, kuidas mööblit ostes teha loodussõbralikumaid valikuid.


Siin on neli aspekti, millele mööblit valides tähelepanu pöörata:

KASUTATUD MATERJALID – eelista mööblit, mis on valmistatud kvaliteetsetest, (edaspidi) taaskasutatavatest materjalidest. Näiteks puit või taaskasutatud plastik on paremad valikud kui MDF või saepuruplaat, mida ei ole võimalik eseme kasutusea lõppedes enam kuidagi taaskasutada ja seega jõuab paratamatult prügimäele. Mööbel, mida saab kasutusea lõppedes suhteliselt lihtsa vaevaga erinevateks taaskasutatavateks materjalideks eraldada (puit, plastik, metall jne) on seega tunduvalt loodussõbralikum valik, kui looduses mittelagunev ning mitte-taaskasutatav liitmaterjal.

KASUTATUD VIIMISTLUSVAHENDID – eelista mööblit, mis on viimistletud looduslike või mittemürgiste viimistlusvahenditega. Sünteetilised värvid, lakid, liimid ja teised keemilised töötlusvahendid võivad eritada koduõhku formaldehüüde ja lenduvaid orgaanilisi ühendeid (Volatile organic compounds – VOC), mida seostatakse negatiivsete mõjudega inimese tervisele. Seega mööblit valides pööra tähelepanu tootjapoolsele infole ning sertifikaatidele kasutatud viimistlusvahendite ja teiste kemikaalide kohta.
Kuna sünteetilised värvid, lakid ja liimid eritavad mürgiseid ühendeid peamiselt esimese 6 kuu jooksul, siis ohutu alternatiiv oleks hoopis taaskasutusmööbel. Taaskasutusmööbli puhul võib kindel olla, et igasugune mürgiste ühendite eritumine on juba varasemalt ära toimunud ja koju toodud mööbliese on seega täitsa ohutu.


MÖÖBLI TOOTMISPROTSESS – eelista mööblit, mille tootmine on kohalik ja võimalikult loodussäästlik. See toetab kohalikku majandust, väikesi käsitöölisi ja vähendab transpordiga seotud keskkonnakulusid (rääkimata muudest kuludest).
Kohaliku tootja keskkonnasõbralikest või taaskasutatud materjalidest valmistatud mööbel on kindlasti loodussõbralik valik, kuid veel parem on võimalikult palju kasutada neid esemeid, mis juba olemas on. Olemasoleva mööbli ringlussevõtt ei vaja üldse uusi tootmisressursse ja on seega alati kõige säästlikum valik.

MÖÖBLI VASTUPIDAVUS - eelista kvaliteetselt valmistatud vastupidavat mööblit, mida on võimalik parandada. Kui mööbliese on vastupidav ja/või seda saab hõlpsasti parandada, vähendab see võimalust, et see satub prügilasse. Pikas perspektiivis säästab selline ese raha, isegi kui see esialgu on kallim. Mööbel, mille purunenud detaile on võimalik parandada või asendada ja väsinud viimistlust uuendada, kestab aastakümneid. Ka ringlusse võetavad materjalid nõuavad ümbertöötlemiseks energiat ja muid ressursse, seega vastupidav ja kauakestev ese on kindlasti kõige loodussõbralikum valik.
Ja kui ka juhtub, et ühel hetkel sinul endal enam seda mööblitükki vaja ei lähe, siis korralik ja hea mööbel meeldib kindlasti kellelegi teisele ja nii saab seda inimeselt inimesele edasi anda.
Lisaks sellele on näiteks kvaliteetsel antiik- ja retromööblil ka suurepärane edasimüügiväärtus (tihti sama või isegi ostuhinnast kõrgem), mida paraku ei saa öelda enamiku uue mööbli kohta. Seega investeerides kvaliteetsesse antiik- või retromööblisse on võimalik säästa nii loodust kui raha.


Kui sooviksid rohkem teada saada antiik- ja retroesemetesse investeerimise kohta, siis tule loe NaguMuiste veebist selle teemalist artiklit „Retro ja antiik kui investeering?

NAGUMUISTE
www.nagumuiste.eu

Submitted: 23.03.2022

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all