Inspiraatio, sisustus ideoita, vinkkejä ja niksejä

Vanade asjade uus elu

Kahest vanast kušetist on moodustatud nurgadiivan. Kušetid pärinevad 70. aastate algusest. Hallikaspruunid katted on õmmeldud Krenholmi puuvillasest riidest. Selja toetamiseks on kasutatud patju, mille katted on valdavalt rahvariidemustriga villasest riidest. Neist sinised ja oranžikad materjalid olid oma patja aastakümneid oodanud hea tuttava kapis. Kollased rahvariidepadjad on tehtud umbes 80 aasta vanuse Muhu seeliku sellest osast, mis oli koidest järele jäänud. Väikese tikitud padja pealis on saadud päevinäinud saanitekist.

Kuššeti kõrval seisab paksust puuvillasest loodusvalgest materjalist valmistatud „tünn“, mis peidab õmblemist ootavaid riidematerjale.

Teise kuššeti otsas paiknev madal valge kapp, mis mõtteliselt eraldab kaminaesist istumisruumi, on osa nõukogudeaegsest polüesterlakiga kaetud sektsioonkapist. Kapp on uuendatud vesialuselise mööblivärviga ja ustel on mahekollaseks värvitud puunupud.


Kamina ees istumiseks on 70.–80. aastate asutuste puhketoolid, mille karkass oli kaetud pruuni kunstnahaga ja padjakatted pruuni karvase sünteetilise materjaliga. Praegu on karkass ja padjakatete tagaosa kaetud Krenholmi hallikaspruuni puuvillase riidega. Padjakatete pealiseks on loodusvalge puuvillane materjal Abakhanist. Katted on lukkudega ja neid on hõlbus pesta.

Puhketoolide kõrval asetsevad ülekuti kaks Abakhanist ostetud mahekollase velvetiga kaetud madalat tumbat, mis on 70.–80. aastate kohmakate, pruuni kunstnahaga kaetud fuajeetugitoolide pehme osa. Nad seisavad väikestel kapinuppudest jalgadel.

Diivanilaud moodustub 70. aastate polüesterlakiga kaetud öökapist ja vineerplaadist, kapi kõrgem seljatagune osa on maha saetud. Laud on värvitud mööblivärviga. Katteplaat on kapi külge liimitud EPO-liimiga.

Vaip on ostetud 5 euro eest mõni aasta tagasi Ikeast sooduskampaania ajal.



Akna all tundub olevat kušett, kuid tegelikult on Krenholmi puuvillasest vahvelriidest katte alla peidetud kolm vedrumadratsit juhuks, kui tuleb majutada rohkem sõpru. Saab kasutada ka kušetina.


Kamina kõrval on tünn, millesse kunagi oli istutatud palm ja mis vähehaaval hakkas kõdunema. Väljast tumesiniseks ja seest suitsusiniseks värvitud ese on saanud endale uue funktsiooni ajalehehoidjana.


Vedrupõhjaga tool on leitud 60. aastatel Mustamäe asumist. Seljatugi oli toolil juba ära võetud. Toolikatte pealmine osa on vanast saanitekist ja küljed Krenholmi puuvillasest vahvelriidest. Toolijalad on värvitud valgeks.


Kõõgis on Abakhani sinisest puuvillasest riidest õmmeldud panipaik: suur kuubik, kott, mille saab pealt paelaga kinni tõmmata – mõeldud tekkide mahutamiseks.

Seinal on vakstujääkidest „märss“ poekottide ja muude olmetarvikute jaoks. Riiuli vastu toetub padi, mille aplitseeritud pealisega kate on õmmeldud riidejääkidest.


Kasutuna linnakodu pööningul tolmunud kušett on tõenäoliselt pärit 30. aastatest. Et vedrustus oli korras, sai voodi endale uue koha suvekodus. Puuvillane katteriie pärineb Abakhanist. Voodijalad ja -peats on värvitud roheliseks.

Voodi kõrval seisvad lükandustega nõukogudeaegsed kontorikapid ja eriti nende uksed olid halvas seisukorras ning seepärast ja lihtsalt enda rõõmuks on need üle värvitud.

Aknakatteks on õmmeldud lihtne loodusvalgest puuvillasest riidest kardin, mis rullitakse hallikaks peitsitud ja asjakohasesse tunnelisse peidetud harjavarre ümber. Seadeldis on kinnitatud seina külge ehituspoest ostetud konksudega. Tunneleid on kaks: üleval ja all. Aknakatte ülemises osas on ligi 80 aasta vanuste pärlmutternööpide külge kinnitatavad aasad. Neid on vaja siis, kui ruloo tuleb üles rullida.


Nõukogudeaegsed külmikud, ilusad kandilised ja ikka veel töötavad! Värvitud siniseks ja roheliseks. Vana õunakast on saanud puudekastiks. Selle taustal on näha Ikea dekoratiivtekstiili, mis varjab ust ja on paigaldatud samuti nagu rulood.

Kušeti jalutsis on vana tumba – 60. aastatest –, mis on saanud uue pealse ja värvitud jalad.


Siin on umbes 30aastane kuššett, nüüd juba ratastel ja uue triibulisest puuvillasest trikotaažist (Abakhan) kattega. Kušetitagust ukseava katab samuti tekstiil.


Sellel pildil saab jälle näha värve. Vanadest mööblidetailidest omatehtud seinariiulid on värvitud oranžiks. Nende alla seinale on kinnitatud linnakodu keldrist leitud soolatopsid, mis praegu on valged ning hoiavad endas kahvleid, nuge ja lusikaid. Nõukogudeaegsed köögi seinakapid – nüüd juba tumesinise karkassi ja valgete ustega – on kolinud põrandale.

Valgeks värvitud ümmarguse laua taga on kaks sinirohelist Lutheri tooli. Laua kohal on IKEA laelamp.

Lisätty: 02.05.2012

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

katso lisää