Inspiraatio, sisustus ideoita, vinkkejä ja niksejä

Kodukontori feng shui

Koduse tööruumi kujundamisel on tähtsamateks märksõnadeks hea valgus, ergonoomika ja panipaigad. Kõige olulisem on luua endale mugav ja hästitoimiv koht töö tegemiseks.

Ent vaatame, milliseid soovitusi jagab meile feng shui.

 Alkuperä: www.cbc.ca

Alkuperä: www.cbc.ca



Milline on teie energiavoog (vägi), selline on ka teie töövõime.
Kodune tööruum ei pea olema väga suur, kuid mitte alla 8 m2.
Juhul kui teete kodus tööd harva, siis ei pea eraldi kabinetti olema, vaid piisab töönurgast elutoas, harvemal juhul magamistoas. Töönurk peab olema defineeritud. Parim viis selleks on võtta kasutusele n-ö sekretär-kapp, mida saab vajadusel sulgeda ja tööd tehes avada ning kasutada seda piisavalt suure töölauana.


Kabineti parim asukoht on välisuksele võimalikult lähedal ehk kodu aktiivsemas pooles. Juhul kui kabinet asub kodu tagumistes ruumides, siis võib tekkida probleeme tööalaste külaliste vastuvõtmisel. Võõrad, kes liiguvad liiga kodu südames, ei ole meile energeetiliselt head. Sel juhul tuleb tubade uksed suletuna hoida ja kabineti uks silmanähtavalt tähistada. Tähistamiseks sobib ukse eriline kujundus, värvi valik, ukseplaadi kasutamine või suur skulptuur või taim ukse kõrval.


 Alkuperä: www.simplyseleta.com

Alkuperä: www.simplyseleta.com







Kabinet peab asuma köögist võimalikult kaugel ja need ruumid ei tohi omada ühisseina. Kui köögienergia (sh lõhnad, hääled) tuleb kabinetti, siis võib töökarjäär aeglustuda või isegi lõppeda. Sama kehtib köögis töötamise kohta. Inimene tunneb töötades pidevat nälga ja sellest tekib rusuv tunne. Ta mõtted lähevad tööst eemale ja tal on raskusi keskendumisega. Juhul kui töökoht asub köögis, tuleb töötsoon ja köögitsoon kindlasti eristada.
Tööruumi lagi peab olema sile, kaldseinteta ja taladeta. Liiga madal lagi (alla 200 cm) surub mõtteenergia maha. Juhul kui tööruum asub katusealuses kambris, peavad kaldlaes olema avatavad aknad. Töökoht ei tohi olla kaldlae all, vaid pigem sirge laeosa all ja suunaga kaldseina aknasse või siis ukse poole. Kontakt välisenergiaga peab säilima. Juhul kui töökoht asub ruumis, kus pole aknaid, tuleb need visuaalselt luua sarnaselt köögis kirjeldatuga. Seintele tuleb riputada paar suurt heledates ja rõõmsates toonides loodusvaadet. Akent asendavad ka suured klaaspinnad, näiteks akvaarium.



Mööbel tuleb valida olenevalt töö iseloomust. Üldjuhul on soositud kindla liiniga ja stabiilsed, mitte väga kõrged vormid. Loomingulise töö tegija ruum väljendab enam liikuvust ja seetõttu on vormid ebakorrapärasemad.Tööruumi jaoks on eelistatud pigem hommikuse energiaga ruumid, loomingulise töö puhul sobib ka pärastlõunane ja õhtune energia. Kui aknast avanev vaade on ebameeldiv, tasub akent kaitsta. Kui aknale on liiga lähedal elektripost või suur puu või teine hoone (eriti kui naaberhoone on suurem), siis tuleb aknast tuleva energia eest end kaitsta. Parimat kaitset pakub pihlakaoks.

 Alkuperä: www.apartmenttherapy.com

Alkuperä: www.apartmenttherapy.com


Kabineti parim vorm on ristkülik (sobilikem kuldlõige 5:8).
Nurgaga tööruumi tasub tasakaalustada ja selleks võib kasutada erinevaid värve ja viimistlusmaterjale. Istumiskoha planeerimisel on oluline jälgida nelja elemendi teooriat (Kaljud, Künkad, Tasane maa, Vesi). Istumiskohalt peab nägema nii aknast välja kui ruumi sisenejat. Otsevaade aknast välja on liiga jõuline ja viib mõtted töö juurest eemale. Sellepärast on hea istuda akna suhtes küljega või diagonaalis, sest nüüd vaatame aknast välja siis, kui soovime. Seljaga aknasse istumine vähendab turvatunnet ja inimene ei tunne ennast kindlalt, töötegemine ei ole efektiivne.



 Alkuperä: www.onarchitecturesite.com

Alkuperä: www.onarchitecturesite.com


Tool peab olema tugev, ei tohi krigiseda ega väriseda. Liiga avatud ruumi puhul on soovitatav kasutada kõrgema seljatoega tooli (katab kuni pool pead ja kõrvad). Samuti on raske istuda näoga seina poole, sest nii on meie mõte piiratud ja raske on kontsentreeruda. Sellisel juhul soovitatakse seina aktiviseerida. Selleks sobivad liikuva iseloomuga tapeedimuster, pildid, tahvel, kuhu saab informatsiooni paigutada, või mõni liikuv ese, ka kell. Töölaud olgu kindel. Seda on hea kontrollida: lüües rusikaga vastu lauda, ei tohi laud naksatada, ragiseda ega väriseda.

Stabiilne laud loob stabiilse olukorra. Töölauale võib asetada raske klaasist kera või skulptuuri, sest see loob rahuliku keskkonna. Töölaud vajab esipaneeli. Sel on mitu põhjust. Horisontaalis liikuv energia lõhutakse lauapinna poolt ära, osa suundub üles ülakeha poole ja osa alla jalgade poole. Seega tõmbavad tähelepanu endale mitte silmad,vaid jalad. Kuid kas me tahame, et kõigepealt nähakse meie jalgu, meie kingi? Loomulikult ei ole see meie soov. Seega tuleb laud katta esipaneeliga, plaadiga. On ka täheldatud, et eest avatud laua puhul tekivad töötajal mõne aja möödudes (see sõltub immuunsüsteemi tugevusest) erinevad alakeha vaegused, jalavalud jne. Energiat andvalt mõjuvad looduslik valgus või õigesti asetatud valgustid, samuti taimed, mis puhastavad ruumi.

Üleliigsed dokumendid on soovitatav arhiveerida, sest laual lebades korjavad nad tolmu ja risustavad meie tööd. Kui laual on paberid laiali, ei suuda me mitte ühtegi tööd korralikult ja õigeaegselt lõpetada. Kabineti laud peab olema piisavalt suur, et kõik vajalikud esemed mahuksid sinna ära ja ruumi jääks ülegi. Ühe paberiga korraga tegelemine aitab luua tunde, et olukord on teie kontrolli all.

Olulised on värvid, näiteks kollane lill töökohal aitab keskendada mõtted keerulisele tööle. Punane ese lauaserval, millele võib vajadusel pilgu suunata, lisab energiat. Energia suunamiseks, liigse energia piiramiseks ja ruumi mitmekesistamiseks võib kasutada peegleid.Töötegemise ajal võib mängida taustamuusika. Paljud istuvad pikki tunde arvuti ees. Arvuti kõrvale sobib kristallkera, mis imeb kiirguse endasse ja aitab vältida kahjulikke kõrvalmõjusid. Selleks et aeg-ajalt mõtted mujale viia ja puhata, sobib tööruumi paigutada oma lähedaste ja pereliikmete pilte või teisi meeleolu tõstvaid pilte ja maale, näiteks lemmikloomadest.

Loomulikult ei tohi tööruumist puududa hea valgustusja korralik ventilatsioon. Laelamp ei lange töötoas meie pea kohale, vaid laua kohale. Pea kohal rippuv lamp pärsib töötegemist. Lisaks töökohale peab kabinetis olema mõtisklemise ehk puhkamise koht. See ei pea olema suur uhke diivan või lahtikäiv voodi, kuid piisab mugavast tugitoolist. Raamatud ja dokumendid asetsegu kapis ja parim kapp on klaasustega kaitstud. Klaasuks kaitseb inimest paberitolmu ja raamatutes ning dokumentides sisalduva liigse informatsiooni tulva eest. Korraga on avatud ainult need raamatud ja dokumendid, mis on otseselt seotud poolelioleva tööga – nii edeneb töö palju paremini.

Lahtised riiulid seintel segavad mõtlemist. Eriti raske on töötada seinale kinnitatud riiulite all. Suur pahanduse tegija meie töötoas on aga hädavajalik abimees arvuti (ka muu kontoritehnika – faksiaparaat, skanner, printer jne). Meile mõjub see, mida me kuuleme ja tunneme – kas spetsiifiline lõhn või häiriv arvuti undamine. Kuid on veel suurem negatiivse välja mõju, mis ei ole palja silmaga nähtav. Arvuti negatiivse energia koguvad endasse kaktused (eriti hea, kui nad õitsevad), samuti arvuti tagumisele küljele pandud metall-kamm. Need on kontrollitud faktid, mida tasub usaldada. Viimane oluline häiriv tegur on juhtmed. Lohakil ja laiali olevad juhtmed, mida meie tehnika vajab, ajab energia segadusse. Kui ruumi sisenev energia näeb esmalt maas vedelevaid juhtmeid, siis kihutab ta neisse. Seega elavad hästi juhtmed, mitte toa omanik. Juhtmed tuleb korralikult ära peita ja selleks pakutakse tänapäeval erinevas mõõdus juhtmekarpe.





Algallikas: EESTI OMA FENG SHUI
Siret Seeder

Lisätty: 12.11.2012

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

katso lisää