Inspiraatio, sisustus ideoita, vinkkejä ja niksejä

9 nutikat ja lihtsat sisekujundusideed rahva lemmikkodu näitel

Ajakiri "Kodukiri" poolt iga-aastaselt korraldataval konkursil "Aasta Kodu" valis rahvažürii oma lemmikuks perekond Randmaade kodu Pärnumaal Sindis.
Perekond Randmaade kodu valguses oleme kokku pannud nutikad ja lihtsad sisekujundusideed, mida saab ka oma kodu sisustamisel kasutada.

Aasta Kodu Rahva Lemmik: perekond Randmaa kodu Pärnumaal, Sindis

Aasta Kodu Rahva Lemmik: perekond Randmaa kodu Pärnumaal, Sindis
1. Lisa värvi ja pehmust
Mõne seina või selle osa ülevärvimine või tapetseerimine on tegelikult küllaltki odav. Efektsust lisavad näiteks ainult ühe seina värvimine kontrastses toonis või meeleolukas mustris. Lillemotiiv on näiteks tapeetidel olnud läbiv trend juba aastaid.

2. Efektsed toataimed
Orhideede näol saad lilleilu nautida ka talvel, mil paljudel teistel kodutaimedel puhkeperiood. Osta aga mõni eriti efektne ja eriline toataim, et toale veidi särtsu lisada: laisavõitu taimesõbrale sobib kasvatamiseks näiteks mõni noliina perekonna esindajatest.
Ettevaatlik peaksid olema, et lillepotist väljavalguv kastmisvesi ei rikuks siseviimistlusmaterjale. Saad ka lõikelilled vaasi pista, et kevad tuppa tuua, nartsissid ja tulbid näiteks.

Aasta Kodu Rahva Lemmik: perekond Randmaa kodu Pärnumaal, Sindis

Aasta Kodu Rahva Lemmik: perekond Randmaa kodu Pärnumaal, Sindis
3. Palju valguspunkte
Lisaks üldvalgustile säti tuppa ka mõni seina-, põranda- ja lauavalgusti, et valguspunkte oleks palju, nii on lihtsam ka valgust oma soovidele reguleerida. Näiteks saad hubasuse loomiseks hõõg- ja halogeenlampidele paigaldada regulatoorid ehk dimmerid, mille abil saab mugavalt valgust vastavalt soovile ja vajadusele hämardada.

4. Tähelepanu detailidele
Lühter klassikalise laelambi asemel, omapärane seinakell või antiiksed fotoraamid annavad ruumile mõnusa aktsendi ja omapära. Mõtle vähem asjade ja värvide kokkusobitamisele: näiteks mõni antiikne ese modernses ruumis on täpp i-le.

5. Pehmed ja soojad tekstiilid
Ise õmmeldud ja heegeldatud voodikatted, erineva suuruse ja värvikombinatsiooniga padjad ning pehmed toolikatted on mõnusad väikesed lisandid, mis loovad ruumides hubase ja õdusa olemise.

6. Nipsasjadele oma koht!
Mõned perele lähedased nipsasjad on interjööris loomulikult asendamatud. Saad need paigutada endale meelepärasele kohale, kuid nii, et nad võtaksid enda alla kas kindla riiuli või kapipealse. Vastasel juhul tekib ruumis liiga palju müra.

7. Loomulik päikesevalgus
Eemalda talvised paksud aknakatted ning tõmba eest rulood. Rulood ja ribikardinad asenda hoopiski näiteks õhkõrnade pitskardinatega, et naturaalne päikesevalgus tuppa pääseks. Soe kevadpäike läheneb!

8. Kirev lastetuba
Lastetuppa lisa midagi rõõmsavärvilist ja erksat, mängulised kardinad ja veidi efektsemad lahendused saad just siin ära kasutada. Enne suurte muudatuste läbiviimist leia kindlasti kompromiss ka oma lastega.

9. Meisterda ise!
Põrandakatte valimisel ei ole valik ainult sünteetilise ja naturaalse vaiba vahel, mis on mõlemad kohati üsna kallid ja tülikad puhastada. Mõnus alternatiiv on ise heegeldada värvikirev või pastelsetes toonides kaltsuvaip, mille võib valmis meisterdada kas või seismajäänud riietest!

Tekst: Merike Hirvoja, K-rauta sisekujunduse projektijuht
Pildid: Priit Grepp

Loe ka artiklit: "Pärjati Aasta Kodu võidukodud" >>>

Lisätty: 26.03.2014

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

katso lisää