Artikkelit ja uutiset

Eesti Nahakunstlike liidu auhinnad pälvisid...

1. aprillil andis Eesti Nahakunstnike Liit näituse „Relikviaar” avamisel välja kolm võrdset auhinda.

Preemia pälvisid:
Tiiu Vijar (zhürii ühehäälne otsus) perfektse tehnilise teostuse, materjali ilu ja omaduste oskusliku esiletoomise eest);
Marje Taska idee sügavuse ja mõjuvuse eest;
Helle Kõomägi humoristliku ja värske lahenduse eest.


Tiiu Vijar. „Kelle jaoks kadunud, kelle jaoks alles”. Kroomnahk, nahknöör, fooliumtrükk, mosaiik, reljeef


Helle Kõomägi. „Punane saabas Amandus Adamsoni Kristuse kujule Tartu Pauluse kirikus”. Nahk, kips (koopia autor Tõnis Paberit)


Marje Taska. „Relikviaar I–Iii. Leib. Juuksed. Muld”. Nahk, paber, kuusepuu, pleksiklaas, okastraat, kullavärv, leib, juuksed, savi, segatehnika

Zhürii koosseis: Merike Alber (ETDM direktor), Anne Tiivel (ETDM naha- ja klaasikogu kuraator), Inge Teder (kunstiteadlane), Illu Erma, Ella Summatavet, Pille Kivihall ja Maarja Undusk (Nahakunstnike Liidu juhatuse liikmed).

Reliikvia - Kristuse või pühakute kehaliikmete, nende riiete või nendele kuulunud esemete oletatavad säilmed, mida hoitakse kirikuis ja kloostrites ja millele omistatakse imettegevat jõudu.

Relikviaar - väärismetallist või väärispuidust valmistatud ja kunstipäraselt töödeldud reliikvia hoiunõu. Relikviaar võib olla kasti-, risti-, majakese- jne kujuline või omab selles säilitatava pühaku kehaosa (käsi, pea, jne) vormi.

Nimetatud märksõnadest lähtudes uurivad (naha)kunstnikud, mida kaasaegses maailmas pühaks peetakse ja kuidas neid asju hoitakse, kaitstakse ning ajas edasi kantakse.

Relikviaar kui pühade esemete hoidmise koht ei pea tingimata tähendama konkreetset eset, milles armsat ja olulist säilitatakse. Pühad võivad olla ka mõtted ja teod, mis on vormunud aja jooksul omaette väärtuseks, moodustades relikviaari, kus inimene säilitab oma "mina" maailma karmide pilkude eest. Relikviaariks võib olla ka materjali talletatud mõttetera või -tarkus, mis elus õige tee juhatab. Relikviaar võib olla ruum eneses. Või ruum looduses. Või mõistuse, inimkäte ja -meeltega piiritletud territoorium…

Näitusel osalevad kunstnikud Eestist, Lätist, Leedust ja Rootsist, samuti Eesti Kunstiakadeemia ja Tartu Kõrgema Kunstikooli nahakunsti osakonna tudengid.

Näituse kujundaja on Mae Kivilo.

Näitust toetavad Eesti Kultuurkapital ja Skinex OÜ.

Ekspositsioon jääb avatuks 17. maini.

Korraldaja: Eesti Nahakunstnike Liit
Tiia Eikholm
Tel. 5588 938
info@nahakunst.ee



Lisätty: 01.04.2009

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

katso lisää