Artikkelit ja uutiset

Viive Väljaotsa lindiga vaas

Viive Väljaots
Vaas “Lint”. 1975
h 22 cm
Valatud madalkuumuskeraamika 1040°
Pärnu Ehitusmaterjalide Tehase toode
ETDM-i disainikogu täienemist selle prototüübiga (pildil paremal) võimaldas Eesti Kultuurkapital.

Kui Viive Talvik noore kunstnikuna Pärnu Ehituskeraamika Tehasesse tööle sattus, oli juhtkonnapoolseks suuniseks ja ühtlasi ka nõudeks kujundada selliseid esemeid, mida oleks kerge teha ja hea turustada. Nii mõistlikele soovidele vastupuiklemine poleks tootmist teragi edendanud. Seetõttu hakkaski kunstnik mõtisklema, kuidas lahendada ülesanne nõnda, et see sobiks ühtviisi hästi kõigile osapooltele. Tulemuseks oligi vaasiseeria "Lint" sünd.
Lihtne silinderjas vorm vastas hästi ajastu vaimule ja lindimotiiv lisas tehtule glamuuri. Sama kujundusega vaasi toodeti kolmes eri kõrguses - ca 11, 22 ja 28 cm.
Laiatarbekaubana oli sel suur menu; niisugusesse vaasi sai ühtviisi hästi sättida roose, nelke, oksi ja kuivkimpe.
Toodet glasuuriti kõigis toidunõuglasuuri variantides valgest-kollasest-pruunist kuni mustani, kusjuures eelistati elevandiluud.
Ostjad ei tüdinud ja tootjad said kergemat teenistust, sest tükitöölistel oli vaasi hõlbus vormi valada ja hea tunnelahju plaadile paigutada. Kaubaartikkel osutus poodides vägagi otsituks ning seda komplekti toodeti mitmeid aastaid.

1976. aastal pärjati Viive Väljaotsa (tollal Talvik) ka Faenzas. Tegu oli väga olulise tunnustusega. 1980. aastatel loobuti Faenzas paraku tööstustoodangu konkurssnäitustest ja keskenduti peamiselt keraamikute unikaalloomingule. Niisiis sündis vaasikomplekt "Lint" vägagi õigel ajal, jõudes veel välismaalgi loorbereid lõigata.


Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum
Lai 17, Tallinn
Telefon: 627 4600
info@etdm.ee
www.etdm.ee

Lisätty: 02.09.2009

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

katso lisää