Artikkelit ja uutiset

Saun suvisteks saunaõhtuteks korda

Möödunud käre pakane ja lumised ilmaolud andsid saunatamisele kindlasti hoogu juurde. Talve jooksul sai vatti kogu saun alates kerisest, lõpetades saunalavaga. Praegu on paras aeg enne suviseid saunaõhtuid kulunud detailid välja vahetada, otsa lõppenud aroomiõli ja saunamesi asendada ning saunale üks korralik hooldus teha.

Kui väljavahetamist vajab väsinud keris, siis tuleb esmalt mõõta leiliruum. Mida suurem on leiliruum oma mahult, seda suurem peaks olema kerise võimsus, et leiliruumi saaks piisavalt kuumaks kütta. Seejärel tuleb otsustada, kas valida elektri- või puukeris. Sobiva puukerise leidmisel on abi sauna suuruse (m3) tabelist, elektrikerise puhul arvestatakse 1 m³ kohta 1kw elektrienergiat. Kui leiliruumis on tellis-, kahhel- või klaaspindu, tuleb pinna iga ruutmeetri kohta arvestada täiendavalt juurde 1,5m³ leiliruumi mahtu.

Selleks, et saunas hüva leili nautida saaks, ainult kerisest ei piisa. Tarvis on tagada õhu liikumine ja värske õhu juurdevool, lisaks ka kvaliteetsed tumedat värvi ning raskeid kerisekivid, mis koguvad endasse palju soojusenergiat. Spetsiaalselt kerisekividena kasutamiseks mõeldud kive (20 kg) saab osta K-rauta kauplustest 119 krooni eest.

Kerisekivide vahetamine sõltub suuresti sellest, kui tihti kerist kasutatakse. Kui saunapäevi on nädalas keskmiselt kaks korda, tuleks kive vahetada kord aastas. Kuna kivid kipuvad kasutuse käigus murenema, tuleks õhu hea ringluse tagamiseks kive aegajalt ümber laduda ning purunenud kivid välja vahetada. Hea õhuringluse tagajärjel peavad küttekehad kaua vastu ning keris teenib saunalisi korralikult.

Saunalava vajab hooldust vähemalt korra aastas, hõlmates nii spetsiaalse saunapuhastusvahendiga puhastamist kui ka lavakaitsevahendiga katmist. Saunalava puhastamiseks sobivad leelised puhastusvahendid, abrasiivpulbrid või desinfitseeriva toimega puhastusvahendid. Viimased on väga tõhusad, sest valgendavad puidu pinda ja loovad värske ilme.

Saunaskäimine on kui rituaal, mille aitavad täiuslikuks muuta erinevad saunatooted. Mitmekülgne tootevalik K-rauta kauplustes hõlmab kõike alates kibudest, õhuniiskuse- ja temperatuurimõõtjatest, lõpetades sauna aroomõlide ja -meega.

Toomas Karuks
VKV tootejuht

Allikas: www.meisterdaja.ee

Lisätty: 26.04.2011

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

katso lisää