Artikkelit ja uutiset

Kodu teevad ainulaadseks dekoratiivvärvid

Huvitav võimalus kodu kaunistamiseks on dekoratiivvärvide kasutamine, mille eeliseks on kordumatus. Käsitööna tehtav dekoratiivvärvimine annab seinale ainulaadse isikupära, sest lisaks värvitoonile mängivad oma osa ka tekstuur, faktuur ja paljud muud tegurid.

Dekoratiivsed ehk efektvärvid on abiks ka juhul, kui vanu vildakaid seinu on vaevarikas ideaalseks siluda või toakujundus on vananenud välimusega. Erinevaid efekte tekitab värvimisviis – pahtlilabida, harja, riidetüki, käsna, värvipintsli või -rulliga.

Tekstuurviimistlus võib ühe või teise värvuse tajumist oluliselt muuta, mistõttu tuleb valguse, värvuste, toonide ja tekstuuride tasakaal iga töö planeerimiskäigus hoolikalt läbi mõelda. Matt vôi kare pind tundub tumedam, läikiv ja sile aga heledam, kuna valgus peegeldub neilt pindadelt erinevalt. Värvitav pind peab olema puhas ja kuiv. Ruum ei või olla liiga kuiv ega soe. Suuremate pindade värvimisel on kindlasti lihtsam tööd teostada kahekesi, kus üks kannab värvi pinnale ja teine loob mustri. Sellel on kaks eelist: mustri jõuab teha enne värvi kuivamist ja töö saab kiiremini valmis. Kindluse mõttes on alati otstarbekas enne lõplikku pinna värvimist proovida eelnevalt töötehnikat ja värvide sobivust väikesel proovipinnal. Nii ei tule töö käigus üllatusi ning saavutate oodatud lõpptulemuse.

Näiteid Vivacolori toodetest, millega annab erinevaid värvimistehnikaid luua:

1. Struktuurvärv Tunto Hieno – võimalus kasutada erinevaid töövahendeid (pahtlilabidas, tapeetimislabidas, hari) ning kanda pinnale mitu erinevat tooni ja seejärel tasandada. Toonide osalisel segunemisel tekib ilus kirju mustriline pind. Võimalik toonida kogu Tikkurila symphony värvikaardi ulatuses.



2. Metallikvärvid Taika kuldne ja hõbedane – jätab metalli efekti. Tekstuurse efekti saavutamiseks kantakse pinnale rulliga ja viimistletakse pintsliga. Metallikvärvide helkiv pind püüab ja peegeldab valgust ning loob äärmiselt mõjuva efekti. Võimalus toonida Taika värvikaardi alusel, kus on 10 erinevat värvitooni.













3. Nippe ja soovitusi:

a) Üheks võimaluseks on kombineerida erinevaid efektvärvide tehnikaid ja tooteid. Näiteks teha alla struktuur ning peale kanda metallikvärv .


b) Taikaga värvides saab vanale mööblile anda täiesti kaasaegse ja uue väljanägemise.


c) Šabloonid, mööbel, taika – erinevalt kombineerides võib dekoratiivselt ühendada seinad, mööbli jms. Üksikud motiivid võib šablooni abil pinnale kanda juhusliku mustrina, ainult silma järgi. Mida siledam seinapind, seda paremini šabloonvärvimine õnnestub. Šabloonvärvimise võib teha ka varem värvitud puhtale ja kuivale seinapinnale. Mööblit saab huvitavaks ja koduseks muuta maalides sinna mustreid, mis korduvad kardinal või tapeedil.


d) Koolitahvlivärvi võib kasutada tööl, kodus, lastetoas, köögis, ustel, mööblil jne. Tahvlivärvi toonid on mereroheline ja must. Kriit nakkub hästi värvipinnaga ja seda on kerge pühkida.

Lisätty: 21.02.2012

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

katso lisää